ΕΛΛΑΔΑ

Υπερχρεωμένη καταναλώτρια δικαιώθηκε από το Ειρηνοδικείο Χανίων

Υπερχρεωμένη καταναλώτρια δικαιώθηκε από το Ειρηνοδικείο Χανίων

Με απόφασή του το Ειρηνοδικείο Χανίων, δικαίωσε καταναλώτρια η οποία είχε χρέος σε τράπεζες από κάρτες και δάνεια, το οποίο έφτανε τις 103.521 ευρώ.

Η γυναίκα ζει με τον γιό της ο οποίος είναι φοιτητής και το χρέος ήταν του αποθανόντος άντρα της. Κατάφερνε να το πληρώνει μέχρι το 2010, ωστόσο έπειτα, λόγω των αυξήσεων σε αγαθά και ΔΕΚΟ, δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Τότε, απευθύνθηκε στην Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης και ζήτησε την συνδρομή της για ένταξη στο Ν.3869/2010 (ν.Κατσέλη) πράγμα που έγινε, αλλά δυστυχώς η προσπάθεια εξώδικου συμβιβασμού απέτυχε. Η δανειολήπτρια είχε περιουσιακά στοιχεία μία διπλοκατοικία 140 τ.μ στην πόλη των Χανίων, την οποία αίτησε την εξαίρεσή της, αρκετά στρέμματα αγροτικής γης, στην ενδοχώρα του Ν Χανίων, αυτοκίνητο MERCEDES, με έτος κυκλοφορίας το έτος 2005 , το 1/3 σε κάθετη ιδιοκτησία εμβαδού 62 τ.μ.

Τελικά, το Ειρηνοδικείο Χανίων κατάφερε να πετύχει ρύθμιση, και η δανειολήπτρια θα δίνει για τέσσερα χρόνια το ποσό των 300 ευρώ μηνιαίος, ενώ θα έχει και ένα χρόνο περίοδο χάριτος.

Τέλος, προκειμένου να σώσει από την ρευστοποίηση την πρώτη της κατοικία κλήθηκε να πληρώσει το ποσό των 328,77/μήνα για 19 έτη δηλ.228 μήνες, ενώ παράλληλα επιτεύχθηκε και "κούρεμα " 28.281 ευρώ αλλά και η διατήρηση όλων των περιουσιακών της στοιχείων.

Σύμφωνα με την Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η υπ' αρ.119/2012 θεωρείται μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί από Κρητικό Δικαστήριο.