ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από 1η Μαΐου, τι από 1η Ιουνίου για πιστοποιητικά, τεστ, μάσκες, εστίαση

Άρση μέτρων: Τι αλλάζει από 1η Μαΐου, τι από 1η Ιουνίου για πιστοποιητικά, τεστ, μάσκες, εστίαση
Ο χάρτης της άρσης των μέτρων για τον κορονοϊό που ανακοινώθηκε για πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, self test, μάσκες και εστίαση
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ο χάρτης της άρσης των μέτρων για τον κορονοϊό που ανακοινώθηκε για πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, self test, μάσκες και εστίαση

Μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα όσον αφορά τα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού θα βιώσει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων από την 1η Μαΐου βάσει του οδικού χάρτη που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα και η κατάσταση στο ΕΣΥ επέτρεψαν στην κυβέρνηση και τους ειδικούς να προχωρήσουν σε άρση μέτρων για την περίοδο μετά το Πάσχα και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού με τον υπουργό Υγείας να διευκρινίζει πως ό,τι ανακοινώθηκε σήμερα (13/04) θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Ο ίδιος είναι άλλωστε που έχει μεταφέρει την εικόνα που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη ότι από το φθινόπωρο ενδεχομένως να έχουμε επιστροφή με σφοδρότητα του κορονοϊού και δεδομένης της αλλαγής των καιρικών συνθηκών η κατάσταση θα γίνει πιο δύσκολη χωρίς απαραίτητα να υπάρξει και κάποια νέα μετάλλαξη της covid-19.

Σε κάθε περίπτωση βάσει όσων ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης θα έχουμε την πιο σημαντική επιστροφή στην κανονικότητα μετά από δύο χρόνια κορονοϊού καθώς η άρση μέτρων που ανακοινώθηκε αφορά σχεδόν όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Τι αλλάζει από την 1η Μαΐου

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από την 1η Μαΐου:

  • Δεν θα επιδεικνύεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους
  • Δεν θα υπάρχει υποχρέωση επιδείξης test για είσοδο σε χώρους που μέχρι σήμερα χρειαζόταν
  • Καταργούνται τα τακτικά self test στα σχολεία και η επιστροφή στα σχολεία μετά το Πάσχα θα γίνει χωρίς self test
  • Εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να υποβάλλονται σε ένα rapid test την εβδομάδα
  • Επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός

Τι αλλάζει από την 1η Ιουνίου

Από την 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρεωτικότητα για τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επανεξεταστεί η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για είσοδο στη χώρα

Ειδικά, δε, για το Πάσχα ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι θα εορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα με σύσταση μόνο για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός. «Μετά από δύο χώρια θα λάβουν χώρα όλες οι εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το Ορθόδοξο Πάσχα με όλα τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Χαλάρωση μέτρων: Τι ανακοίνωσε ο Πλεύρης για πιστοποιητικό εμβολιασμού, test, μάσκες

Self test: Καταργούνται από την 1η Μάϊου – Τι ανακοινώθηκε

Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης: Πότε καταργούνται - Τι ανακοινώθηκε