ΕΛΛΑΔΑ

Μάσκες: Πού θα παραμείνουν υποχρεωτικές και μετά την 1η Ιουνίου

Μάσκες: Πού θα παραμείνουν υποχρεωτικές και μετά την 1η Ιουνίου
Η άρση υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι το τελευταίο από τα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα ενόψει του καλοκαιριού
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Η άρση υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους είναι το τελευταίο από τα βήματα επιστροφής στην κανονικότητα ενόψει του καλοκαιριού

Τον οδικό χάρτη για τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμών διασποράς του κορονοϊού ενόψει του καλοκαιριού ανακοίνωσε την Τετάρτη η κυβέρνηση δια του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Ανάμεσα στην άρση των μέτρων προβλέπεται και αυτή της υποχρεωτικότητας χρήσης μάσκας και στους ανοιχτούς χώρους από την 1 Ιουνίου καθώς αυτό έχει συμβεί ήδη για τους εξωτερικούς χώρους με μόνη τη σύσταση όπου υπάρχει συνωστισμός.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης, το τέλος της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας θα περιλαμβάνει και εξαιρέσεις που θα καταγραφούν στις επόμενες ΚΥΑ που θα εκδοθούν για τα μέτρα που αφορούν τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εξαιρέσεις αυτές θα αφορούν την διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους όπου παρατηρείται εκ των πραγμάτων συνωστισμός καθώς μέλη της επιτροπής παρουσιάζονται να είναι επιφυλακτικά για τον οριζόντιο χαρακτήρα του μέτρου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες η εισήγηση των ειδικών του υπουργείου Υγείας θα είναι η χρήση μάσκας να παραμείνει σε χώρους όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα τρένα, τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ και οι εσωτερικοί χώροι των πλοίων. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για νευραλγικούς τομείς όπως τα νοσοκομεία και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων δεδομένου ότι σε αυτούς βρίσκονται οι πιο ευάλωτοι απέναντι στον κορονοϊό πολίτες.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, όπως σημειώνουν Τα ΝΕΑ «γκρίζα ζώνη» για την υποχρεωτική ή μη χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους παραμένουν το λιανεμπόριο, τα κέντρα διασκέδασης και εστίασης αλλά και τα σούπερ μάρκετ.

Σε κάθε περίπτωση βάσει όσων ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης θα έχουμε την πιο σημαντική επιστροφή στην κανονικότητα μετά από δύο χρόνια κορονοϊού καθώς η άρση μέτρων που ανακοινώθηκε αφορά σχεδόν όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες.

Τι αλλάζει από την 1η Μαΐου

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από την 1η Μαΐου:

  • Δεν θα επιδεικνύεται πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους
  • Δεν θα υπάρχει υποχρέωση επιδείξης test για είσοδο σε χώρους που μέχρι σήμερα χρειαζόταν
  • Καταργούνται τα τακτικά self test στα σχολεία και η επιστροφή στα σχολεία μετά το Πάσχα θα γίνει χωρίς self test
  • Εργαζόμενοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να υποβάλλονται σε ένα rapid test την εβδομάδα
  • Επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων στο 100% και αίρεται κάθε μετρικός περιορισμός

Τι αλλάζει από την 1η Ιουνίου

Από την 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρεωτικότητα για τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν στις επόμενες ΚΥΑ ενώ το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα επανεξεταστεί η επίδειξη του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για είσοδο στη χώρα

Ειδικά, δε, για το Πάσχα ο Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε ότι θα εορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα με σύσταση μόνο για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός. «Μετά από δύο χώρια θα λάβουν χώρα όλες οι εκδηλώσεις και θα γιορτάσουμε το Ορθόδοξο Πάσχα με όλα τα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Διαβάστε επίσης:

Χαλάρωση μέτρων: Τι ανακοίνωσε ο Πλεύρης για πιστοποιητικό εμβολιασμού, test, μάσκες

Self test: Καταργούνται από την 1η Μάϊου – Τι ανακοινώθηκε

Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης: Πότε καταργούνται - Τι ανακοινώθηκε