Πέγκυ Φούρκα: Γράφει και ζωγραφίζει θρησκευτικές ιστορίες για παιδιά
Το τελευταίο της βιβλίο που έγραψε και εικονογράφησε
ΕΛΛΑΔΑ

Πέγκυ Φούρκα: Γράφει και ζωγραφίζει θρησκευτικές ιστορίες για παιδιά

«Η επαφή των μικρών αναγνωστών με το ορθόδοξο παιδικό βιβλίο είναι πιο εύκολη όταν το κείμενο εμπλουτίζεται από εικόνες με ζωηρά, έντονα χρώματα. Η εικονογράφηση οπτικοποιεί έννοιες που μπορεί να δυσκολεύουν τα παιδιά», λέει στο Newsbomb.gr

Η Πέγκυ Φούρκα είναι συγγραφέας και εικονογράφος, μα έχει μια ιδιαίτερη αποστολή. Γράφει και εικονογραφεί βιβλία που έχουν ως περιεχόμενο την χριστιανική ορθόδοξη πίστη και απευθύνονται κυρίως στα παιδιά.

Σε μια εποχή που οι σούπερ-ήρωες αποτελούν για τα παιδιά την κυρίαρχη επιλογή η Πέγκυ Φούρκα ορθώνει το ανάστημα της και με την πένα της και τα πινέλα της δίνει μια άλλη επιλογή, αυτή της αλήθειας της θρησκείας μας.

Μιλά στο Newsbomb.gr με αφορμή το νέο της βιβλίο «Με κομποσχοίνι και προσευχή, ανοίγουν οι ουρανοί» .Ένα μικρό κομποσχοίνι ταξιδεύει από το Άγιο όρος και μέσα από μια σύντομη περιπέτεια διηγείται την ιστορία του. Στο παιδικό-θρησκευτικό αυτό βιβλίο αναφέρεται στη θρησκευτική μας παράδοση για το πρώτο κομποσχοίνι. Γράφει επίσης τι ονομάζουμε νοερά προσευχή και τι ονομάζουμε δάκρυα της Παναγιάς; Μέσα από τον δρόμο της προσευχής, το μέσον επικοινωνίας μας με το Θεό, ενώνονται και οι ήρωες του βιβλίου με το μικρό κομποσχοίνι.

Το δικό της στοίχημα είναι να μπει σε κάθε σπίτι και να διαβαστεί ένα θρησκευτικό βιβλίο γιατί αυτό θα αποτελέσει, ειδικά αυτή την εποχή, μια οδό επικοινωνίας με τον Θεό.

Στην συνέντευξη της αναφέρει και τις εμπειρίες της από τις παρουσιάσεις που κάνει στα σχολεία για το πώς αισθάνονται και εκδηλώνονται τα μικρά παιδιά στο άκουσμα θρησκευτικών ιστοριών, που έχουν πολύ βαθιά νοήματα.

Η συγγραφέας και εικονογράφος Πέγκυ Φούρκα

Πέγκυ γράφεις αλλά και εικονογραφείς εδώ και χρόνια βιβλία για παιδιά με χριστιανικές ιστορίες. Πώς προέκυψε αυτό;

«Η αγάπη μου για τα παιδιά με οδήγησε εδώ και πολλά χρόνια στο παιδικό βιβλίο .Όταν ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στη βυζαντινή εικονογραφία, στη σχολή του αγιογράφου Δημήτρη Χατζηαποστόλου, ξεκίνησα να εικονογραφώ βυζαντινές φορητές εικόνες, κάποιες από τις οποίες κυκλοφόρησαν ως ευχετήριες κάρτες. Έπειτα προσπάθησα στις εικονογραφήσεις βιβλίων, με θέμα τους βίους των Αγίων, να συμπεριλάβω στοιχεία βυζαντινής εικονογραφίας, έτσι ώστε οι μικροί αναγνώστες να αρχίσουν να εξοικειώνονται περισσότερο με τις εικόνες που βλέπουν στους ναούς.

Οι εκδόσεις Ψυχογιός μου έκαναν την τιμή και μου έδωσαν την ευκαιρία να εκφραστώ και μέσω τις γραφής δημιουργώντας μαζί με αξιόλογους συγγραφείς, τη σειρά βιβλίων "Περιπέτειες" που κυκλοφορούν με επιτυχία δώδεκα χρόνια. Οι "περιπέτειες" δεν έχουν χριστιανικό θέμα, όμως αναδεικνύουν αξίες της ζωής, όπως η φιλία και η αγάπη.

Αργότερα θέλησα να ασχοληθώ με το ορθόδοξο χριστιανικό βιβλίο. Ένιωθα πάντα μια εσωτερική ανάγκη δημιουργίας ορθόδοξων παιδικών βιβλίων που θα απευθύνονται σε όλους .

Το πρώτο χριστιανικό μου βιβλίο που κυκλοφόρησε ήταν το "Αλφαβητάρι του Ουρανού" από τις εκδόσεις Ουρανός. Μια πρώτη γνωριμία με την αλφαβήτα μέσα από κεφάτα ποιηματάκια με θέματα από την ορθόδοξη πίστη και παράδοση! Ένα βιβλίο που είχε στόχο να συμβάλει στη γλωσσική καλλιέργεια και ανάπτυξη των παιδιών, ενώ παράλληλα να τα διασκεδάσει με τις πρωτότυπες ασκήσεις προγραφής και τα χαρούμενα αυτοκόλλητα».

Ποιοι είναι οι πιο επιτυχημένοι τίτλοι σου και γιατί;

«Το " Αλφαβητάρι του Ουρανού" ήταν από τα πρώτα βιβλία που κυκλοφόρησαν με θέματα από την ορθόδοξη πίστη και παράδοσή μας.

Στην Κύπρο ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα ευπώλητα βιβλία και στην Ελλάδα, πρώτα ο Θεός, συζητάμε να επανεκδοθεί σύντομα ανανεωμένο.

Από τις "περιπέτειες" ξεχωρίσε η "Περιπέτεια στο Τσαμπουκαλονήσι" με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό αλλά και τη δύναμη της φιλίας.Ένα βιβλίο που μου χάρισε πολλές συγκινήσεις καθώς επίσης εντάχθηκε στα ευπώλητα σε Ελλάδα και Κύπρο και ανέβηκε στο θέατρο Αργώ το 2015 σε σκηνοθεσία Ν.Χανιωτάκη.

Η μεγαλύτερη όμως επιτυχία ήταν στις επισκέψεις στα σχολεία, να νιώθω την αγάπη και τις αγκαλιές των μικρών παιδιών.Τις αγκαλιές που δυστυχώς η πανδημία μας στέρησε τα τελευταία χρόνια αλλά σύντομα θα ξαναζήσουμε».

Με κομποσχοίνι και προσευχή

Τα παιδιά πως αντιδρούν όταν ξεφυλλίζουν τα βιβλία αυτού του είδους;

«Η επαφή των μικρών αναγνωστών με το ορθόδοξο παιδικό βιβλίο είναι πιο εύκολη όταν το κείμενο εμπλουτίζεται από εικόνες με ζωηρά, έντονα χρώματα. Η εικονογράφηση οπτικοποιεί έννοιες που μπορεί να δυσκολεύουν τα παιδιά, έτσι το κείμενο γίνεται κατανοητό και με τον τρόπο αυτό καλλιεργείται η φιλαναγνωσία».

Είναι σημαντικός ο τρόπος που θα αγγίξει ένα βιβλίο τον μικρό αναγνώστη. Προσπαθούμε να βρίσκουμε σύγχρονους τρόπους τόσο στην μυθοπλασία όσο και στην εικονογράφηση ώστε να προσελκύουμε το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών να διαβάζουν».

Όλα τα στοιχεία δείχνουν πως πολλές οικογένειες έχουν αποτραβηχτεί από την εκκλησιαστική παράδοση. Μέσα από τα βιβλία αλλά και τις εικόνες σου εκτιμάς πως μπορείς να κεντρίσεις το ενδιαφέρον ενός αναγνωστικού κοινού που απομακρύνεται από την εκκλησία;

«Θα ήθελα να υπήρχε τρόπος να φτάσουν τα ορθόδοξα χριστιανικά βιβλία σε όλα τα σπίτια.

Τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι με Μητροπόλεις στη δημιουργία κατηχητικών βοηθημάτων, έχουμε δημιουργήσει νέα βοηθήματα με σύγχρονους ήρωες κόμικ που αρέσουν πολύ στα παιδιά. Οι ήρωες των βιβλίων πρέπει να είναι οικείοι στους μικρούς αναγνώστες για να τους συνδέσουν με τη δική τους ζωή και να ενδιαφερθούν για το περιεχόμενο του βιβλίου.

Οι μορφές των Αγίων να μην είναι αυστηρές, να έχουν μία γλυκύτητα που ο αναγνώστης να αντλεί δύναμη κι ελπίδα, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου».

Σε θλίβει που οι νεοέλληνες δεν πιστεύουν βαθιά ή θεωρείς ότι πιστεύουν;

«Το θέμα της πίστης είναι προσωπική υπόθεση, άλλοι άνθρωποι ομολογούν την πίστη τους στο Θεό και άλλοι διστάζουν. Με χαροποιεί όταν βλέπω μικρά παιδιά και νέους, να εκκλησιάζονται, να συμμετέχουν στα Μυστήρια της εκκλησίας, να νηστεύουν και να πηγαίνουν κατηχητικό .

Ο Χριστός, μας καλεί όλους και μας δέχεται κοντά Του με την ίδια αγάπη και τιμή.

Ιδιαίτερα τις δύσκολες εποχές που ζούμε με την πανδημία, τους πολέμους, την οικονομική κρίση και με όλες τις δυσκολίες που βιώνουμε, νιώθω πως ολοένα και περισσότερο συνειδητοποιούμε πως η πίστη μας στον Θεό, η προσευχή, είναι η δύναμη και η ελπίδα μας».

Ένα βιβλίο θρησκευτικό που έχει εικονογραφήσει

Υπάρχει μια φράση που να σου έχει αποτυπωθεί στην μνήμη και στην έχει πει κάποιος λιλιπούτιος αναγνώστης σου;

«Θυμάμαι σε ένα σχολείο που είχα παρουσιάσει το "Αλφαβητάρι του Ουρανού¨" παραμονές Χριστουγέννων, ένας μαθητής της πρώτης τάξης με είχε συγκίνησε πολύ όταν μου ευχήθηκε: "Καλά Χριστούγεννα και να χαίρεστε τον πατέρα σας". Κοντοστάθηκα θυμάμαι και τον κοίταξα με απορία.

Τότε μου εξήγησε: "Σε λίγες μέρες γεννιέται ο Χριστός μας, ο Πατέρας και Αδερφός μας! Χρόνια πολλά να Τον χαιρόμαστε!"».

Θεωρείς ότι μέσα από το έργο σου το συγγραφικό, αλλά και την εικονογράφηση δίνεις ένα ερέθισμα στα παιδιά να ψάξουν την πίστη μέσα τους;

«Γνωρίζουμε πως ο ρόλος των ενηλίκων είναι καθοριστικός στην επιλογή ενός παιδικού βιβλίου. Δεν αρκεί όμως να φτάσει στα σπίτια των αναγνωστών ένα βιβλίο, αν παραμείνει κλειστό στη βιβλιοθήκη. Για το λόγο αυτό, στοχεύουμε στη δημιουργία βιβλίων που θα ελκύουν τα παιδιά, να τα πάρουν στα χέρια τους και να τα διαβάσουν. Οι δραστηριότητες που εμπεριέχουν τα περισσότερα βιβλία, βοηθούν στην κατανόηση του κειμένου και με τον τρόπο αυτό συνδυάζουν τη γνώση με τη διασκέδαση.

Τα βιβλία δίνουν το έναυσμα για συζήτηση με τον γονιό, τον εκπαιδευτικό ή τον κατηχητή.

Τα παιδιά εντυπωσιάζονται και απορροφώνται με την τεχνολογία σήμερα και για να κρατήσουμε το ενδιαφέρον τους στα βιβλία πρέπει να είμαστε ευφάνταστοι στην μυθοπλασία και την εικονογράφηση.

Ο Χριστός μας προέτρεψε "να αφήσουμε τα παιδιά να πάνε κοντά Του" και νιώθω πως οφείλουμε να κρατήσουμε τον δρόμο προς Εκείνον ανοιχτό».

Ποιο είναι το τελευταίο σου βιβλίο και ποια είναι η ιστορία που διαδραματίζεται σε αυτό;

«Το τελευταίο μου βιβλίο που κυκλοφορεί από τις αγαπημένες εκδόσεις Επιστροφή έχει τίτλο :"Με κομποσχοίνι και προσευχή, ανοίγουν οι ουρανοί".

Ένα μικρό κομποσχοίνι ταξιδεύει από το Άγιο όρος και μέσα από μια σύντομη περιπέτεια μας διηγείται την ιστορία του. Τι λέει η θρησκευτική μας παράδοση για το πρώτο κομποσχοίνι; Τι ονομάζουμε νοερά προσευχή και τι ονομάζουμε δάκρυα της Παναγιάς; Μέσα από τον δρόμο της προσευχής, το μέσον επικοινωνίας μας με το Θεό, ενώνονται και οι ήρωες του βιβλίου με το μικρό κομποσχοίνι και προσκαλούν και τους αναγνώστες στο ταξίδι. Είμαι ευγνώμων στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκτάριο Αντωνόπουλο και την υπεύθυνη των εκδόσεων κα Χριστίνα Ματθαίου, που αγκάλιασαν την ιδέα. Μαζί με το βιβλίο, δίδεται δώρο ένα κομποσχοίνι από το Άγιο Όρος. Εύχομαι η ιστορία που θα διαβάσουν τα παιδιά, να αγγίξει τις ψυχούλες τους , να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη της προσευχής και το κομποσχοινάκι που θα αποκτήσουν δώρο με το βιβλίο, να τα συντροφεύει σε κάθε στιγμή».

Ποια ήταν η δικιά σου αγαπημένη θρησκευτική ιστορία όταν ήσουν παιδί και πόσο σε επηρέασε;

«Όταν ήμουν παιδί αγαπούσα τις πασχαλινές ιστορίες του Παπαδιαμάντη.

Όμως η αγαπημένη μου ήταν μια χριστουγεννιάτικη ιστορία :"Η ξεχωριστή ημέρα του Μπάρμπα Πανώφ" του Ρούμπεν Σάιλλενς.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, ο μπαρμπα Πανώφ καθώς περιμένει με αγωνία να συναντήσει τον Χριστό, προσφέρει φιλοξενία και ζεστασιά σε διάφορους περαστικούς. Στο τέλος της ημέρας απογοητευμένος, ακούει τη φωνή του Χριστού να του αποκαλύπτει: «Εγώ είμαι που πεινούσα και μου έδωσες να φάω. Διψούσα και μου έδωσες να πιώ. Κρύωνα και με πήρες μέσα και με ζέστανες… Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βοήθησες σήμερα, ήμουνα Εγώ! Εμένα βοήθησες. Εμένα δέχθηκες σήμερα».

Τέλος, ποιο είναι το δικό σου μήνυμα για την Ανάσταση;

«Εύχομαι το Άγιο Φως της Ανάστασης, να λάμψει στις ψυχές όλων μας, πλημμυρίζοντάς μας με ειρήνη, υγεία, αγάπη και ελπίδα!».