ΕΛΛΑΔΑ

Νέες μεταλλάξεις: Πόσο ανησυχούν τους επιστήμονες - Οι ειδικοί απαντούν στο Newsbomb.gr

Νέες μεταλλάξεις: Πόσο ανησυχούν τους επιστήμονες - Οι ειδικοί απαντούν στο Newsbomb.gr
Ανησυχία για τις νέες μεταλλάξεις από την επιστημονική κοινότητα.
AP Photo/Frank Augstein, File

Μεταλλάξεις: Ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, και ο διευθυντής της Β ΜΕΘ του «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μιλούν στο Newsbomb.gr για τις νέες παραλλαγές του κορονοϊού στις οποίες αναφέρθηκαν Τσιόδρας και Σύψας την Πέμπτη.

Για νέες παραλλαγές του κορονοϊού έκαναν λόγο οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Σύψας, το μεσημέρι της Πέμπτης. Οι καθηγητές ανέφεραν ότι ενδέχεται αυτές οι μεταλλάξεις να είναι πιο μεταδοτικές από την Όμικρον, αλλά με χαμηλότερη λοιμογονικότητα.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης μίλησαν στο Newsbomb.gr σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις.

Μιλώντας για τις μεταλλάξεις ο κ. Τζανάκης ανέφερε στο Newsbomb.gr: «Οι μεταλλάξεις αυτές σχετίζονται με τα κρούσματα από την Αφρική και την Αμερική ενώ δεν σχετίζονται με βαρύτερη εικόνα. Μεταλλάξεις του κορονοϊού υπάρχουν με δύο - τρεις υποπαραλαγές από την μετάλλαξη όμικρον και είναι πιο μεταδοτικές».

Ωστόσο ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός καθώς όπως είπε: «τα εμβόλια που έχουμε αντιμάχονται ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού. Εμείς αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση αναμονής. Δεν ανησυχώ όμως διότι τα εμβόλια έχουν κάνει δουλειά».

Από την πλευρά του ο Νίκος Καπραβέλος διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», μιλώντας στο Newsbomb.gr, εξέφρασε την εκτίμηση του σχετικά με την πορεία της πανδημίας και τόνισε ότι ο ιός καραδοκεί.

«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανησυχεί γιατί υπάρχουν παντού μεταλλάξεις που δεν έχουν την ίδια αξία όπως η μετάλλαξη Δέλτα. Δεν έχει φτάσει ακόμα το τέλος της πανδημίας COVID-19 καθώς θα υπάρξουν και άλλες παραλλαγές του ιού», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Είμαι κατηγορηματικός ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Η χαλάρωση των μέτρων θα ευνοήσει τη διασπορά της πανδημίας».

Τέλος επισήμανε: «Προς Φθινόπωρο και Χειμώνα περιμένουμε εξελίξεις καθώς τα στελέχη θα έχουν μεταλλάξεις.

Μεταλλάξεις κορονοϊού: Τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Την Πέμπτη 5 Μαΐου, μαζί με την ανακοίνωση για τους νεκρούς, τους διασωληνωμένους και τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, αλλά και για την γεωγραφική κατανομή τους ανά περιφερειακή ενότητα, ανακοινώθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης οι μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ Ολοκληρώθηκε από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, η γονιδιωματική ανάλυση σε 407 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 04 Μαρτίου 2022 έως 26 Απριλίου 2022. Από τον έλεγχο των 408 δειγμάτων, αναγνωρίστηκαν συνολικά 377 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC), όλα Omicron (B.1.1.529) (Πίνακας 3). Τριακόσια επτά από τα 377 στελέχη Omicron αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (81%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 78%).

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 53.869 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 48.897 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων, 4.231 προέρχονται από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων και για 741 δείγματα δεν είναι διαθέσιμη η πληροφορία σχετικά με τον τρόπο επιλογής.

Κατά τη διάρκεια του διμήνου πριν τις 26 Απριλίου 2022, είχαν ελεγχθεί στην επικράτεια συνολικά 2.202 δείγματα από εγχώρια κρούσματα. Εξ αυτών 2.182 προέρχονται από τυχαία επιλογή δειγμάτων και 20 από στοχευμένη λήψη ή επιλογή δειγμάτων. Όλα τα δείγματα από τυχαία λήψη από εγχώρια κρούσματα αφορούσαν το στέλεχος Omicron, το ίδιο και τα δείγματα από στοχευμένη λήψη.

Επιπλέον, έχουν απομονωθεί συνολικά 683 στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος ή υπό παρακολούθηση ή ενδιαφέροντος από δείγματα εισαγόμενων κρουσμάτων, εκ των οποίων 336 αφορούν στο Delta, 213 στο Omicron, 113 στο Alpha, 7 στο Mu, 6 στο Beta, 4 στο B.1.1.318 (Variant E484K), 1 στο Eta, 1 στο C.36, 1 στο Kappa, και 1 στο B.1.1 (Variant E484K).

Σχετικά με τα στελέχη αυξημένου ενδιαφέροντος, η γεωγραφική κατανομή ανά Περιφερειακή Ενότητα παρουσιάζεται.

Κορονοϊός: Νέες μεταλλάξεις πιο μεταδοτικές

Να συνηθίσουμε την ιδέα ότι θα έχουμε νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, τόνισε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων, με αφορμή την έναρξη του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων, το οποίο πραγματοποιείται από τις 5 έως τις 8 Μαΐου 2022. Ωστόσο, δεν ξέρουμε πόσο μεταδοτικές θα είναι αυτές.

Ο ιός θα προσπαθήσει να ξεφύγει από την ανοσία που διαμορφώνεται, πρόσθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθώς πλέον μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού είτε έχει εμβολιαστεί έναντι της covid-19 είτε έχει νοσήσει ή έχει τη λεγόμενη υβριδική ανοσία που προκύπτει από νόσηση μετά από πλήρη εμβολιασμό. Οι νέες παραλλαγές ενδέχεται να είναι πιο μεταδοτικές από την Όμικρον, αλλά με χαμηλότερη λοιμογονικότητα.

«Η υβριδική ανοσία που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας και την Ευρώπη, δηλαδή ο εμβολιασμός και η φυσική νόσηση, σε συνδυασμό με την καλοκαιρία της εποχής, θα μας βοηθήσουν στην έλεγχο και τη μείωση της επιδημίας μετά το φθινόπωρο» ανέφερε.

«Το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί. Θα κριθεί όμως από τα εμβόλια και τη δυνατότητα διαφυγής του ιού από αυτά. Η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο, γεγονός που επιτρέπει την ανάδυση νέων μεταλλάξεων», εκτίμησε.

Σε ο,τι αφορά τη χρήση της μάσκας ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως στο μέλλον θα αποτελεί μια ελεύθερη, εθελοντική και συνειδητή επιλογή, ποτέ και πού θα χρησιμοποιείται. Ειδικά για τη χρήση της το επόμενο διάστημα στη χώρα μας, επισήμανε ότι όσοι ανήκουν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου, όπως είναι τα παιδιά, μπορούν να μην την χρησιμοποιούν. Ωστόσο, όσοι έχουν αυξημένο κίνδυνο για μόλυνση και βαριά νόσηση, θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα. Σε κάθε περίπτωση, η μάσκα θα πρέπει να παραμείνει σε χώρους όπως είναι τα νοσοκομεία, τα φαρμακεία και τα ιατρεία, καθώς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστούν τα νεότερα δεδομένα στον τομέα των λοιμώξεων. Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η λοίμωξη covid-19 παραμένει κυρίαρχο θέμα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σύνδρομο post-covid. Επίσης, το πρόβλημα των πολυανθεκτικών μικροβίων δεν έχει πάψει να απασχολεί το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας. Έμφαση δίνεται στο ρόλο του εργαστηρίου και των νεότερων δοκιμασιών στην έγκαιρη διάγνωση των λοιμώξεων από πολυανθεκτικά παθογόνα, αλλά και στους τρόπους επιλογής του βέλτιστου αντιμικροβιακού σχήματος από τον κλινικό γιατρό, ώστε να αντιμετωπιστούν επιτυχώς.

Τέλος, με ιδιαίτερο επιστημονικό ενδιαφέρον αναμένεται η επίκαιρη διάλεξη που προγραμματίστηκε εκτάκτως και αφορά στα πιο πρόσφατα δεδομένα για την οξεία ηπατίτιδα αγνώστου αιτιολογίας σε παιδιά.

Διαβάστε επίσης:

Μετάλλαξη Όμικρον: Αυξήθηκαν τα περιστατικά σε παιδιά με λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού