ΕΛΛΑΔΑ

Απόγνωση στις αντλίες: «Έχουμε γονατίσει» - Τι δηλώνουν οι πολίτες στην κάμερα του Newsbomb.gr

Απόγνωση στις αντλίες: «Έχουμε γονατίσει» - Τι δηλώνουν οι πολίτες στην κάμερα του Newsbomb.gr
Newsbomb.gr/Νίκος Χριστοφάκης

Η άνοδος στην τιμή των καυσίμων προκαλεί νέα «φωτιά» στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που ζητούν επιπλέον μέτρα στήριξης.

Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται για μια ακόμη φορά η τιμή των καυσίμων καθώς η αμόλυβδη έχει πάρει την «ανηφόρα» βάζοντας «φωτιά» στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και τα σχέδια των επιχειρήσεων.

Το Newsbomb.gr βρέθηκε σε πρατήριο υγρών καυσίμων και αποτύπωσε τις αντιδράσεις των πολιτών μπροστά στις αυξήσεις στα καύσιμα που με τη σειρά τους προκαλούν αυξήσεις σε όλα σχεδόν τα προϊόντα και άνοδο του πληθωρισμού.

Οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι στο μέλλον μολονότι, όπως λένε, τα μέτρα βοηθούν τονίζοντας, ωστόσο, ότι απαιτούνται περισσότερα για να αντιμετωπιστεί το κύμα των ανατιμήσεων.

«Αφόρητα δύσκολη η καθημερινότητα. Τα μέτρα είναι καλά για εμάς. Θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη η επιδότηση όμως», ανέφερε στην κάμερα του Newsbomb.gr συνταξιούχος συμπολίτης μας.

«Χάλια. Δεν μπορούμε να πάμε πουθενά. Μια εβδομάδα είμαι κλεισμένη στο σπίτι. Δυσκολευόμαστε να κάνουμε τις καθημερινές διαδρομές», τόνισε μια άλλη συμπολίτης μας.

«Δύσκολα τα πράγματα. Δεν χρησιμοποιώ συχνά το αυτοκίνητο αλλά σε όλους τους άλλους τομείς είναι δύσκολα τα πράγματα», τόνισε ένας ακόμη στην κάμερα του Newsbomb.gr.

«Ο προϋπολογισμός μας έχει αλλάξει. Μας έχει επηρεάσει αρκετά η κατάσταση, έχω γονατίσει, όπως όλους. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε λάβει περισσότερα μέτρα», τόνισε ένας άλλος συμπολίτης μας.

«Οι τιμές έχουν ανέβει πάρα πολύ. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Κάνουμε μικρές αποστάσεις αλλά παρόλαυτα δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε», σχολίασε ακόμη ένας οδηγός.

Θα ξεπεράσει τα 2,50 ευρώ η βενζίνη; Τι απαντουν βενζινοπώλες στο Newsbomb.gr

Την ανιούσα έχουν πάρει οι τιμές του πετρελαίου κίνησης και της βενζίνης. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας η τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα 2,17 ευρώ, ενώ στα νησιά η τιμή της έφτασε μέχρι και 2,50 ευρώ. Η πρόεδρος των βενζινοπολών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, μίλησε στο Newsbomb.gr για τις ραγδαίες αυξήσεις που σημειώνονται κάθε εβδομάδα στις τιμές των καυσίμων.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης σε πανελλαδικό επίπεδο έφτασε τα 2,179 ευρώ, ενώ για το πετρέλαιο κίνησης η τιμή διαμορφώνεται στα 1,909 ευρώ ανά λίτρο.

Οι τιμές των καυσίμων έχουν πάρει την ανιούσα. «Ανεβαίνουν ανησυχητικά. Δεν γνωρίζουμε αν θα ξεπεράσει τα 2,50 ευρώ», ανέφερε η κ. Ζάγκα. Ωστόσο η ίδια τονίζει ότι δεν «πρέπει να ανησυχούμε τον κόσμο».

Όσον αφορά την τιμή της βενζίνης στην Αττική η ίδια είπε ότι «οι τιμές κυμαίνονται από 2,18 - 2,22 ενώ στα νησιά η τιμή αγγίζει τα 2,50 ευρω».

Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι καταναλωτές βάζουν το ίδιο χρηματικό ποσό, αλλά παίρνουν λιγότερη βενζίνη. «Με αυτό τον τρόπο εμείς εισπράτουμε λιγότερα χρήματα και το κράτος παίρνει λιγότερο φόρο αφού οι πωλήσεις πέφτουν».

Η ίδια αναφερόμενη στο ποσό της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης που έδωσε η κυβέρνηση και η οποία προβλέπει κρατική ενίσχυση 0,12 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο, που σημαίνει 0,15 ευρώ με ΦΠΑ είπε: «Η κυβέρνηση έχει πάρει τα κατάλληλα μέτρα. Είναι ένα σοφό μέτρο με διπλό χαρακτήρα. Έφερε δουλειά σε εμάς ενώ παράλληλα γέμισε και τα ντεπόζιτα των πολιτών. Εμείς ζητάμε από την κυβέρνηση να μειώσει τον ειδικό φόρο».

Αναφερόμενη στο Fuel Pass είπε ότι η διαδικασία θα έπρεπε να είναι πιο απλουστευμένη καθώς αρκετές φορές παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις.

«Δεν είναι εύκολο το Fuel Pass. Εμείς έχουμε εκπαιδευμένους υπαλλήλους. Μας τυχαίνει πολλές φορές να καθυστερούμε παραπάνω από 20 λεπτά ώστε να εξαργυρώσουμε την κάρτα καυσίμων», ανέφερε.

Η ίδια ανέφερε ότι οι περισσότεροι που επιλέγουν να πάρουν τα χρήματα μέσω IBAN δεν χρησιμοποιούν τα χρήματα για τα καύσιμα που είναι και ο σκοπός της επιδότησης αλλά τα αξιοποιούν «προκειμένου να καλύψουν άλλες ανάγκες».