ΕΛΛΑΔΑ

Έρχεται ο πρώτος καύσωνας: Πώς θα λειτουργήσετε «έξυπνα» το κλιματιστικό σας

Έρχεται ο πρώτος καύσωνας: Πώς θα λειτουργήσετε «έξυπνα» το κλιματιστικό σας
Ειδικοί μιλούν για τη χρήση των κλιματιστικών ενόψει του καύσωνα ώστε να μην πάρουν «φωτιά» οι λογαριασμοί ρεύματος
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Ειδικοί μιλούν για τη χρήση των κλιματιστικών ενόψει του καύσωνα ώστε να μην πάρουν «φωτιά» οι λογαριασμοί ρεύματος

Συναγερμός έχει σημάνει στα νοικοκυριά για τον πρώτο καύσωνα του φετινού καλοκαιριού με τους μετεωρολόγους, όπως ο Κώστας Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr, να μιλούν για θερμοκρασίες έως και 38 βαθμούς Κελσίου τα επόμενα 24ωρα.

Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά τη χρήση των κλιματιστικών και το πόσο αυτή θα επιβαρύνει τους ήδη «καυτούς» λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς μια εσφαλμένη ρύθμιση στη θερμοκρασία μπορεί να «φουσκώσει» την «λυπητερή».

Για τη ρύθμιση των κλιματιστικών μίλησε στα ΝΕΑ ο ψυκτικός Νίκος Ζώμπρας εξηγώντας το σε ποια θερμοκρασία αλλά και σε ποια ταχύτητα θα πρέπει να ρυθμιστούν φέτος τα μηχανήματα.

«Καλό είναι, σε μια νορμάλ θερμοκρασία καλοκαιριού, 35-38 βαθμούς, τα κλιματιστικά να δουλεύουν στους 23-25 βαθμούς. Οσον αφορά την ταχύτητα του ανεμιστήρα, η ρύθμιση να είναι στο “αυτόματο” ώστε όταν πιάνει τη θερμοκρασία, να σταματά η εσωτερική και η εξωτερική μονάδα, κάτι που βοηθά και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Καλό είναι, επίσης, να το έχουμε ανοιχτό συνέχεια σε σταθερή θερμοκρασία, παρά να το ανοιγοκλείνουμε. Και να κρατάμε κλειστές τις κουρτίνες και την πόρτα του δωματίου. Για συνθήκες ακραίου καύσωνα, πάνω από 40 βαθμούς, μπορούμε στο κλιματιστικό να κατέβουμε στους 20-22 βαθμούς».

Από την πλευρά της η επικεφαλής για την Αντιμετώπιση Αστικής Υπερθέρμανσης Ελένη Μυριβήλη σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να ξέρουν οι κάτοικοι των πόλεων ότι αν κατά τη διάρκεια του καύσωνα το σπίτι τους δεν είναι δροσερό ώστε να δροσίζεται το σώμα τους, θα πρέπει να πηγαίνουν σε χώρο με κλιματιστικό για τουλάχιστον δύο ώρες μέσα στο 24ωρο. Ιδιαιτέρως οι άνω των 65, τα μικρά παιδιά, οι γυναίκες που θηλάζουν, οι εγκυμονούσες και άτομα με προϋπάρχοντα νοσήματα. Από τις 11.00 έως τις 18.00 καλό θα ήταν, τις ημέρες με καύσωνα, να αποφεύγουν να βγαίνουν έξω και τις ζεστές ώρες να έχουν κλειστά παντζούρια και παράθυρα για να διατηρούνται οι θερμοκρασίες της νύχτας. Αν υπάρχουν ανεμιστήρες, να τους ανοίγουν όταν ο αέρας στο σπίτι είναι δροσερός και να φροντίζουν τουλάχιστον ένας χώρος του σπιτιού να είναι σκιερός. Πρέπει όλος ο κόσμος να έχει υπόψη του, αυτό το καλοκαίρι, να μην ανοίγει πολύ τον κλιματισμό. Και όταν τον ανοίγει, να μην είναι σε εξωφρενικά χαμηλές θερμοκρασίες. Γιατί, αλλιώς, τραβάμε πολλή ενέργεια και θα έχουμε μεγάλες αγωνίες στην Αθήνα για μπλακάουτ. Και τα μπλακάουτ σημαίνουν ότι κινδυνεύει η ζωή των πιο ευάλωτων».

Αναλυτικά ο καιρός της Τρίτης 24/05

Αίθριος γενικά καιρός με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Η θερμοκρασία σε πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Άνεμοι έως 4 μποφόρ στα πελάγη, αναφέρει το meteo.gr.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 24 Μαΐου 2022 αναμένεται αίθριος γενικά καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις θερμές ώρες της ημέρας αναμένονται τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε ορεινές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι καταιγίδες είναι πιθανό να συνοδεύονται και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 10 έως 29 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 10 έως 32, στην Ήπειρο από 10 έως 29 βαθμούς στη Θεσσαλία από 12 έως 34, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 34 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 11 έως 28 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 11 έως 29 βαθμούς και στα νησιά του Νοτιοανατολικού Αιγαίου έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις έως 3-4 μποφόρ στα πελάγη.

Στην Αττική περιμένουμε ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 33 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες κυρίως διευθύνσεις με εντάσεις 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 29 βαθμούς.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός: Πότε θα «χτυπήσει» ο Μαγιάτικος καύσωνας - Πόσο ψηλά θα φτάσει η θερμοκρασία στην Ελλάδα