ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Genesis: Χωρίς ρεύμα η Πάτρα - Χαμός με τους συναγερμούς στην πόλη

Καιρός: Η GENESIS κυκλώνει τη χώρα! Χαλάζι στην Κέρκυρα, «πνίγηκαν» Λάρισα και Κοζάνη
Ραγδαία αλλαγή του καιρού σε ολόκληρη τη χώρα προκαλεί η κακοκαιρία Genesis.
thebest.gr

Χωρίς ρεύμα είναι εδώ και λίγη ώρα πολλές περιοχές της Πάτρας. 

Ορατές είναι πλέον οι επιπτώσεις από το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα μας εδώ και μερικές ώρες καθώς αυτή την ώρα είναι χωρίς ρεύμα πολλές περιοχές της Πάτρας. Βίντεο που βλέπει το φως της δημοσιότητας απεικονίζει τα μαγαζιά της πόλης που είναι στα σκοτάδια ενώ παράλληλα ηχούν σειρήνες συναγερμών. Οι ισχυροί άνεμοι που φυσούν στην περιοχή έχουν προκαλέσει μικροπροβλήματα. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία εντοπίστηκε βλάβη σε υποσταθμό της ΔΕΗ στην συμβολή της Κωνσταντινουπόλεως με την Σαρανταπόρου.

Φαίνεται πως οι προγνώσεις των μετεωρολόγων για την επερχόμενη κακοκαιρία Genesis επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με τις προγνώσεις αναμένεται στην Πάτρα και τον Πύργο και την ευρύτερη περιοχή ισχυρή βροχή και έντονη κεραυνική δραστηριότητα τις επόμενες ώρες .

Υπενθυμίζεται ότι το βαρομετρικό χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα που βρίσκεται στην Ιταλία κινείται νότια νοτιοανατολικά με αποτέλεσμα την κακοκαιρία με το όνομα «GENESIS», η οποία επηρεάζει κυρίως τη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα από την Πέμπτη (9/6) έως και το βράδυ του Σαββάτου (11/6) και θα έχει κύρια χαρακτηριστικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, μεγάλη συχνότητα κεραυνών και ισχυρούς ανέμους.

Η Πολιτική Προστασία και όλος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή. Σε κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας, της Θεσσαλονίκης και της Θεσσαλίας, εστάλησαν ήδη από χθες μηνύματα μέσω του συστήματος 112 για τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων.

Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας είναι οι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Ελλάδα, τη δυτική Μακεδονία, την ανατολική Στερεά και τη δυτική Θεσσαλία θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα στο Αιγαίο έως 7 μποφόρ που από το μεσημέρι στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια τους 25 με 27 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 28 με 29 και στα νησιά του Αιγαίου τους 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια. Οι άνεμοι θα φτάσουν πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ και η θερμοκρασία έως 28 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι θα φτάσουν έως τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS