ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5 - Αυτή η παραλλαγή είναι πιο βαριά και έχει έντονα συμπτώματα

Κορονοϊός: Μεταλλάξεις Όμικρον 4 και 5 - Αυτή η παραλλαγή είναι πιο βαριά και έχει έντονα συμπτώματα
Μετάλλαξη Όμικρον 4 και 5. Με πιο βαριά συμπτώματα η παραλλαγή 4
AP

Εμφανής η έξαρση της παραλλαγής Όμικρον σε πολλές περιοχές της Αθήνας και της Κρήτης. Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των μεταλλάξεων 4 και 5;

Τα κρούσματα αυξάνονται συνεχώς, το ίδιο και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία με τους ειδικούς να «χτυπούν» το καμπανάκι κινδύνου για νέο κύμα πανδημίας κορονοϊού.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη βρέθηκε σήμερα (20/6) το πρωί στην εκπομπή «Σήμερα» και μίλησε για την αύξηση των κρουσμάτων αλλά και τις διαφορές ανάμεσα στις μεταλλάξεις Όμικρον 4 και Όμικρον 5.

Η κα. Παγώνη εξήγησε ότι ήταν λογικό και αναμενόμενο να παρατηρηθεί έξαρση και ύφεση, όμως σημασία δεν έχει τόσο αριθμός των κρουσμάτων αλλά οι δείκτες των θανάτων και των διασωληνωμένων.

Σε Αττική και Κρήτη μάλιστα παρατηρείται αύξηση των μεταλλάξεων της Όμικρον 4 και 5. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, η 4 είναι πιο μεταδοτική και μπορεί να έχει πιο βαριά συμπτώματα καθώς ασθενείς στους οποίους χορηγείται αντιική συνταγή και επιστρέφουν στα σπίτια τους, κάνουν πυρετούς ακόμα και 39 με 40 με αποτέλεσμα να φοβούνται και αμέσως να επικοινωνούν με τους γιατρούς τους.

Επιπλέον η κα. Παγώνη τόνισε ότι «βγάλαμε νωρίς τις μάσκες» και πως έως τις 10 Ιουλίου θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους. Μέσα από την κάμερα του ΣΚΑΪ ζήτησε στους πολίτες να αποφεύγουν όσο γίνεται τον συνωστισμό και να φορούν τις μάσκες τους όταν κρίνεται απαραίτητο. Εξάλλου μετά από δυόμιση χρόνια COVID-19, όλοι οι πολίτες γνωρίζουν πως η μάσκα προστατεύει τόσο από τον κορονοϊό όσο και από τη γρίπη.