Made in Lemnos: Από το χωράφι… στο ταψί
Μπακλαβάς λημνέικος σε σχήμα τριαντάφυλλο
ΕΛΛΑΔΑ

Made in Lemnos: Από το χωράφι… στο ταψί

Το Success Story ενός ζευγαριού γεωργών που φτιάχνουν τα παραδοσιακά εδέσματα της Λήμνου.

H Μυρσίνη Χρυσοκεφάλου - Χορού ξεδιπλώνει την δική της ιστορία στο Newsbomb.gr.

Η ιστορία της Μυρσίνης Χρυσοκεφάλου- Χορού και του συζύγου της Γιάννη είναι
ιδιαίτερη. Γεωργοί στο επάγγελμα αποφάσισαν να ανοίξουν ένα μαγαζί στο οποίο θα είχαν όλες τις παραδοσιακές λιχουδιές της Λήμνου. Αυτό που είχαν αποφασίσει και το τηρούν μέχρι σήμερα είναι ότι οι πρώτες ύλες τους είναι από τη γη τους, και αν δεν έχουν κάποια από αυτές σίγουρα θα ήταν από τη Λήμνο.

Η ίδια χαμηλών τόνων μιλά στο Newsbomb.gr για τα προϊόντα της που είναι αυθεντικά, που έχουν την μυρωδιά της Λήμνου αλλά και την ιστορία της καθώς οι συνταγές που ακολουθεί και εκτελεί είναι ακριβώς όπως τις έμαθε από την γιαγιά της.

Η Μυρσίνη Χρυσοκεφάλου- Χορού από το χωράφι της βάζει στο ταψί της υλικά για τις καλύτερες λιχουδιές

Το εργαστήριο των «Κασπακινών λιχουδιών» της Μυρσίνης Χρυσοκεφάλου-Χορού έχει στη γκάμα του παραδοσιακά γλυκά, ζυμαρικά, βουτήματα και πίτες φτιαγμένα από αγνά προϊόντα οικογενειακών κτημάτων του νησιού. Η ανάδειξη και η διάδοση των
παραδοσιακών συνταγών της Λήμνου ήταν η αφορμή για τη δημιουργία του, έτσι πήρε και την ονομασία «Κασπακνές λιχουδιές», που στην τοπική διάλεκτο σημαίνει «Λιχουδιές από τον Κάσπακα».

Η Μυρσίνη και ο Γιάννης αγαπούν τη γη και σέβονται τους καρπούς της. Δεν χρησιμοποιούν συντηρητικά αλλά μόνο αγνά υλικά: αλεύρι από σκληρό σιτάρι, αιγοπρόβειο γάλα και χωριάτικα αυγά. Τα παραδοσιακά προϊόντα τα φτιάχνουν με τις συνταγές των γιαγιάδων.

Τα λημνέικα φοντάν που σαγήνεψαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο σερβίρονται μέχρι σήμερα.

«Θέλω ό,τι φτιάχνω να εμπεριέχει Λήμνο μέσα του. Όλη η πρώτη ύλη είναι από το νησί
μας. Τα περισσότερα προϊόντα είναι από το χωράφι μας, μα αν για παράδειγμα δεν έχω
αυγά θα πάρω από έναν Λημνιό ή βούτυρο επίσης. Οι συνταγές που εκτελώ είναι αυτές της γιαγιάς μου. Ακόμη και ο τρόπος παρασκευής δεν έχει αλλάξει. Εδώ υμνούμε την
παράδοση μας με έναν τρόπο τελετουργικό καθώς αυτή είναι που μας κράτησε όρθιους», λέει χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr η Μυρσίνη Χρυσοκεφάλου- Χορού

Τα λημνέικα φοντάν που σαγήνεψαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο σερβίρονται μέχρι σήμερα

Τι πρέπει να γευτεί κανείς

Σίγουρα η κάθε γωνιά της Ελλάδας μας κρύβει το δικό της γαστρονομικό πολιτισμό. Η Λήμνος έχει έναν πολύ πλούσιο και βαθύ και η Μυρσίνη Χρυσοκεφάλου- Χορού το
επιβεβαιώνει με τις χειροποίητες λιχουδιές της. Την ρωτήσαμε τι πρέπει να δοκιμάσει
κανείς στην Λήμνο. Όχι μόνο έδωσε τα ονόματα των φαγητών και των γλυκών αλλά εξήγησε την ιστορία τους και τα υλικά τους.

Συγκεκριμένα είπε, «Σίγουρα πρέπει κανείς να δοκιμάσει τα Φλομάρια. Τι είναι τα Φλομάρια; Είναι σπιτικά ζυμαρικά φτιαγμένα από υλικά δικής μας παραγωγής, από σκληρό σιτάρι που καλλιεργείται στα χωράφια της Λήμνου από αιγοπρόβειο γάλα και αυγά χωριάτικα. Μια άλλη επιλογή είναι τα Αυτoύδια. Πρόκειται για παραδοσιακά χειροποίητα σπιτικά μακαρόνια που φτιάχνονται από αλεύρι και νερό. Σερβίρονται σε πιατέλα και γαρνίρονται με καλαθάκι τυρί Λήμνου και πετιμέζι (μούστο) και είναι όνειρο.

Τα Βενιζελικά από μέσα

Τώρα θα σας πω και την ιστορία των Βενιζελικών. Έτσι λέγονται τα μικρά χειροποίητα
φοντάν που κέρασαν τον Ελευθέριο Βενιζέλο όταν επισκέφθηκε τη Λήμνο μετά από την
απελευθέρωση. Του άρεσαν τόσο πολύ που ονομάστηκαν «Βενιζελικά». Μάλιστα όταν μια κοπέλα αρραβωνιάζεται στέλνει στο γαμπρό μπακλαβά. Αυτόν κάνουμε και εμείς εδώ νηστίσιμο παραδοσιακό μπακλαβά με φύλλο χωριάτικο και αμύγδαλο μελωμένο με θυμαρίσιο μέλι. Το κάνουμε σε σχήμα τριαντάφυλλο».

5.jpg
Μπακλαβάς λημνέικος σε σχήμα τριαντάφυλλο

Η γη του Ηφαίστου είναι ευλογημένη

Η Λήμνος, με μακραίωνη ιστορία στη μελισσοκομία, φημίζεται ακόμα για το αγνό μέλι που οι ντόπιοι παράγουν με μεράκι και κέφι∙ μέλι παχύρευστο, με υπέροχο άρωμα, κεχριμπαρένιο χρώμα και έντονη γεύση. Μοσχοβολάει θυμάρι και θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα της χώρας. Εξαιρετικής ποιότητας είναι επίσης το σουσάμι που παράγεται και τα προϊόντα του, δηλαδή το θρεπτικό ταχίνι και ο παραδοσιακός χαλβάς. Τελευταία, έχει αναβιώσει και η καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών οσπρίων, όπως η τοπική φάβα που ονομάζεται «άφκος».

Παράλληλα, στο νησί ανθίζει η μελισσοκομία και συγκεκριμένα η παραγωγή μελιού από θυμάρι, καθώς επίσης πρόσφατα άρχισε να εξελίσσεται και η παραγωγή ελαιολάδου.

Οι Σαμσάδες, άλλο ένα παραδοσιακό γλυκό της Λήμνου που φτιάχνεται από το
εργαστήριο των «Κασπακινών λιχουδιών» της Μυρσίνης Χρυσοκεφάλου-Χορού

Η γη της Λήμνου, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, δίνει και μια μεγάλη ποικιλία άγριων χόρτων, αρωματικών και βοτάνων: άγρια σπαράγγια, κάππαρη, θυμάρι, ρίγανη, χαμομήλι κ.ά.

Παράγει, επίσης, εξαιρετικής ποιότητας αλεύρι από το οποίο παρασκευάζονται παξιμάδια, σταρένια και κριθαρένια, βουτήματα και κουλουράκια διαφόρων τύπων που ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς, τόσο από πλευράς ποιότητας όσο και από πλευράς γεύσης..

«Η γη μας είναι ευλογημένη και παράγει όλα τα καλούδια του Θεού. Αυτή την πολύ
ιδιαίτερη και βαθιά γαστρονομική παράδοση θέλουμε να μοιραστούμε με τους επισκέπτες του νησιού», λέει η Μυρσίνη Χρυσοκεφάλου- Χορού στο Newsbomb.gr