ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Θρήνος για το θάνατο του 49χρονου - Ερωτηματικά για τη λανθασμένη αξιολόγηση του περιστατικού

Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»
Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»

Εφημέρευαν πάνω από 70 γιατροί στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» - Δεν κάλεσαν κανέναν να δει τον άτυχο άντρα, που ξεψύχησε στο δρόμο - Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης διέταξε κατεπείγουσα ΕΔΕ.

Την παραίτηση του διοικητή του νοσοκομείου Πάτρας «Άγιος Ανδρέας» και την ενεργοποίηση των διατάξεων της θέσης σε αργία για όσους ευθύνονται για τη λανθασμένη αξιολόγηση του περιστατικού με τον 49χρονο ζήτησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός, είχε ζητήσει τη διενέργεια άμεσης Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που πέρα από τις ευθύνες του νοσηλευτικού προσωπικού που επιμελήθηκε του συμβάντος θα αναζητηθούν και τυχόν ευθύνες των διοικητικών οργάνων αναφορικώς με πλημμέλειες τους για το πρωτόκολλο που εφαρμόζεται σε τέτοια περιστατικά, δεδομένου ότι εκείνη την ώρα στο νοσοκομείο εφημέρευαν άνω των 70 ιατρών όλων των ειδικοτήτων που μπορούσαν να ελέγξουν το περιστατικό.

«Οι όποιες ευθύνες υπάρχουν θα φθάσουν μέχρι το τελικό στάδιο»

«Το περιστατικό θα διερευνηθεί σύμφωνα με την εντολή του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, και οι όποιες ευθύνες υπάρχουν και αν υπάρχουν και όπου υπάρχουν θα φθάσουν μέχρι το τελικό στάδιο, χωρίς την παραμικρή έκπτωση». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Γιάννης Καρβέλης, σε δηλώσεις που έκανε στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, μετά το τέλος της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, με αφορμή το περιστατικό θανάτου 49χρονου, έπειτα από την επίσκεψή του στο συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, παραπονούμενος για έντονες ενοχλήσεις στην πλάτη.

Παράλληλα, ο κ. Καρβέλης ανέφερε ότι «ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, προκειμένου να διερευνηθεί το συμβάν, από τη στιγμή που εισήλθε στο νοσοκομείο ο 49χρονος μέχρι και τη στιγμή που έφυγε από αυτό».

«Εντός 24 ωρών, σύμφωνα με την εντολή του υπουργού Υγείας, θα έχουμε μία πρώτη πορισματική έκθεση και ακολούθως θα γίνουν οι όποιες περαιτέρω διοικητικές ενέργειες», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας εξέφρασε τη βαθιά θλίψη και οδύνη του «για το ατυχές περιστατικό, όπου έχασε την ζωή του ένας νέος άνθρωπος» και συμπλήρωσε: «Εκφράζω, επίσης, τη βαθιά οδύνη τόσο του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη όσο και της διοίκησης του νοσοκομείου "Άγιος Ανδρέας"».

Οργισμένη η αδελφή του 49χρονου

Μιλώντας για την κατάσταση που βιώνει η οικογένεια του θύματος, η αδελφή του αδικοχαμένου άνδρα μίλησε στον Alpha, μη μπορώντας να συγκρατήσει την οργή της για αυτούς που οδήγησαν τον αδελφό της στο θάνατο.

«Το νοσοκομείο του «Αγίου Ανδρέα» έχει μια πρωτοπορία. Έκαναν μια λεκτική και εικονική διάγνωση. Είδαν, άκουσαν και δεν εξέτασαν τον αδελφό μου και τον εκτέλεσαν τον αδελφό μου. Δεν έχει ξανασυμβεί» σημείωσε.

«Όπως τον καιρό των lockdown βγαίναμε στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσουμε τους γιατρούς, έτσι να βγούμε και τώρα στα μπαλκόνια για να χειροκροτήσουμε τους γιατρούς του «Αγίου Ανδρέα» που εκτέλεσαν τον αδερφό μου και τον άφησαν να πεθάνει», είπε με δάκρυα στα μάτια η αδερφή του 49χρονου.

«Ευχαριστώ τη δικαιοσύνη που το ξεκίνησε, αλλά θέλω να την ευχαριστήσω αν το τελειώσει» πρόσθεσε για την έρευνα που έχει διαταχθεί για να αποσαφηνιστεί τι έγινε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας.

Στη συνέχεια, απηύθυνε μήνυμα στον ίδιο τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, καλώντας τον να την κοιτάξει στα μάτια και να της πει ότι έγινε λάθος με τη ζωή του αδερφού της.

«Μπορεί να έρθει ο κύριος Πλεύρης και να με κοιτάξει στα μάτια; Τι θα μπορούσε να μου πει ο κύριος Πλεύρης αν τον είχα μπροστά μου; Τι θα έλεγε εκείνος αν ήταν η δική του μάνα στη θέση της δικής μου που μέσα σε λίγους μήνες έχασε και δεύτερο παιδί;» συμπλήρωσε η αδερφή του 49χρονου ζαχαροπλάστη που έχασε τη ζωή του τόσο άδικα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με όσα έχουν καταγγελθεί από το οικογενειακό περιβάλλον του 49χρονου, το οικείο τους πρόσωπο πήγε αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης στο νοσοκομείο, παραπονούμενος για έντονες ενοχλήσεις στην πλάτη.

Οι ίδιες καταγγελίες, αναφέρουν ότι τον ενημέρωσαν πως το νοσοκομείο δεν εφημερεύει και του πρότειναν να μεταβεί στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, όπου εφημέρευε εκείνο το βράδυ, προκειμένου να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις. Λίγη ώρα αργότερα ο 49χρονος εξέπνευσε.

Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι η νοσηλεύτρια, παρόλο που δεν έχει δώσει εξηγήσεις, παραδέχθηκε ότι δεν κάλεσε τον γιατρό καθώς υποστήριξε ότι η περίπτωση ήταν ένα ακόμη συνηθισμένο περιστατικό.

Ο άτυχος 49χρονος

«Μου έμεινε σε τρία λεπτά στα χέρια, καθ' οδον προς το Ρίο»

Ο αδερφός του 49χρονου, μιλώντας στο star.gr καταγγέλλει ότι στον «Άγιο Ανδρέα» δεν τον εξέτασαν: «Πήγε στον Άγιο Ανδρέα και ο σεκιουριτάς τον έδωσε στις νοσηλεύτριες. Τους εξήγησε ότι τον πονάει η πλάτη και εκείνες του είπαν ότι δεν εφημερεύει το νοσοκομείο και να πάει στο Ρίο. Ο Θοδωρής έπαιρνε την αδερφή μου και τον αδερφό μου τηλέφωνο, ο οποίος τον πήρε από τον Άγιο Ανδρέα για να τον πάει στο Ρίο».

«Μετά από 5 χλμ λιποθύμησε στο αυτοκίνητο. Στο Ρίο απλά επιβεβαίωσαν τον θάνατο. Στον Άγιο Ανδρέα δεν του πήραν ούτε την πίεση, κάποιος πρέπει να παρέμβει. Θέλουμε την παρέμβαση του Εισαγγελέα, ποιος θα μας προστατέψει; Όταν μιλήσαμε ήταν πολύ φοβισμένος γιατί πονούσε πολύ. Με πήρε μετά από λίγο και μου είπε ότι τον έδιωξαν από τον νοσοκομείο και ότι πρέπει να πάει στο Ρίο γιατί τον έδιωξαν και δεν αισθανόταν καθόλου καλά», είπε και πρόσθεσε:

«Όταν τον συνάντησα έξω από το νοσοκομείο ήταν πολύ άσχημα. Μέσα σε τρία λεπτά πέθανε στα χέρια μου, έπαθε ανακοπή. Φτάσαμε στο Ρίο, αλλά ήταν πολύ αργά. Αν είχα αργήσει τρία λεπτά θα τον έβρισκα νεκρό στον δρόμο».