ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά τώρα: Τα δύο μέτωπα που προβληματίζουν την πυροσβεστική στην ανατολική Αττική

Φωτιά τώρα: Τα δύο μέτωπα που προβληματίζουν την πυροσβεστική στην ανατολική Αττική
Συνεχίζεται η μάχη της πυροσβεστικής με τη φωτιά στις περιοχές της ανατολικής Αττικής
Νίκος Χριστοφάκης

Φωτιά τώρα: Συνεχίζεται η μάχη της πυροσβεστικής με τη φωτιά στις περιοχές της ανατολικής Αττικής

Σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Αττικής, στην Παλλήνη, την Ανθούσα, τον Γέρακα και την Διώνη μαίνεται η φωτιά που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης από το Νταού Πεντέλης και λόγω των ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις με την κατάσταση να παίρνει ακόμα πιο δραματικές διαστάσεις μετά την είδηση ότι 80χρονος αυτοκτόνησε όταν είδε το σπίτι του να καίγεται για τρίτη φορά.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής το πρωί της Τετάρτης στη δεύτερη ενημέρωση από την αρχή της ημέρας η έμφαση των πυροσβεστικών δυνάμεων δίνεται σε δύο σημεία:

  • στα νοτιοδυτικά της πυρκαγιάς κοντά στα όρια της Αττικής Οδού στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ και
  • στα νοτιοανατολικά πλησίον των εγκαταστάσεων της ΒΙΑΝΕΞ

Τη μάχη με τις φωτιές δίνουν 485 πυροσβέστες με 28 πεζοπόρα τμήματα και 120 οχήματα ενώ τον συντονισμό έχει το κινητό κέντρο Όλυμπος.

Ρίψεις νερού από αέρος επιχειρούν πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, το ένα εκ των οποίων για συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα τέσσερα αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει όλο σχεδόν το δυναμικό της με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης, ενώ δυνάμεις έχουν ήδη προωθηθεί στην περιοχή από τις περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας.

Όπως είχε εξηγήσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος της πυροσβεστική «ήταν δύσκολη η νύχτα στην πυρκαγιά της Πεντέλης. Η ταχύτητα των ανέμων, όπως κατεγράφη στην περιοχή, έφτασε στις μέγιστες τιμές της, να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας 600 απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλές σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας, απεστάλησαν πέντε μηνύματα από το 112 για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση:

  • στις 02.00 για την περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο,
  • στις 2.50 για τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα,
  • στις 04.30 για τη Βούλα Πικερμίου και το Πανόραμα Παλλήνης,
  • στις 05.20 τα ξημερώματα για την Παλλήνη και Νέα Παλλήνη
  • στις 06.05 εστάλησαν οδηγίες μέσω του 112 για την αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος από τον κόμβο της Αττικής οδού ως το Πικέρμι.

Σχετικές ειδήσεις