ΕΛΛΑΔΑ

Στυλιανίδης: «Αιχμές» για εμπρησμό στην Πεντέλη

Φωτιά στην Πεντέλη
Φωτιά στην Πεντέλη
Intimenews

Έκτακτη ενημέρωση για την πυρκαγιά στην Πεντέλη από τον Χρήστο Στυλιανίδη

«Αιχμές» για εμπρησμό στην Πεντέλη άφησε κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Αναφορικά με τα αίτια της φωτιάς ο υπουργός είπε ότι έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο η πυρκαγιά να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα ή κεραυνό. «Όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά» είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, μιλώντας για τη διαχείριση της πυρκαγιάς έκανε λόγο για αντίξοες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η πυροσβεστική.

Στυλιανίδης: Εκτυλίσσεται μια δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων και άλλη μία πυρκαγιά στη Σαλαμίνα

Αυτή τη στιγμή, με τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής, εκτυλίσσεται μια δύσκολη πυρκαγιά στην περιοχή Βένιζα Μεγάρων και άλλη μία πυρκαγιά στη Σαλαμίνα, ανέφερε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τα μέτωπα των πυρκαγιών.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης επισήμανε πως «μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας κινητοποιήθηκαν άμεσα και επιχειρούν».

Ειδικότερα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι στα Μέγαρα συνδράμουν 14 εναέρια μέσα.

Σε ό,τι αφορά τη φωτιά στην περιοχή της Πεντέλης, ανέφερε πως «χθες και σήμερα αντιμετωπίσαμε μια εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά». Προσέθεσε πως η χθεσινή πυρκαγιά στην Πεντέλη είναι μια πυρκαγιά που είχε όλα τα χαρακτηριστικά μιας πολύ δύσκολα διαχειρίσιμης κατάστασης.

Σημείωσε δε πως οι επιστήμονες σήμερα επιμένουν ότι οι ριπές ανέμων, το βράδυ σε συκγκεκριμένες ώρες, ξεπερνούσαν κατά διαστήματα τα 110 χλμ την ώρα.

Σε ύφεση η φωτιά στην Πεντέλη

H πυρκαγιά της Πεντέλης είναι σε ύφεση, ότι δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο και πως οι δυνάμεις εξακολουθούν να εργάζονται για να σβήσουν όλες τις μικροεστίες, αλλά και για να εξαλείψουν τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Εν προκειμένω, κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν την εικόνα ότι μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Πολύ ισχυρές δυνάμεις και 19 εναέρια μέσα συνεχίζουν να επιχειρούν για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς. Σε όλη την υπόλοιπη περίμετρο της πυρκαγιάς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν ενεργές εστίες.

Βάσει της συγκεκριμένης ενημέρωσης, το έργο των Πυροσβεστών συνδράμουν στελέχη Πολιτικής Προστασίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, ιδιώτες εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η Ελληνική Αστυνομία, η οποία συνεχίζει την επιτήρηση των περιοχών και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις και οι Δασικές Υπηρεσίες που συνδράμουν στη διάνοιξη ασφαλών ζωνών και λωρίδων, ενώ τα νοσοκομεία της Αττικής ήταν και είναι σε απόλυτη ετοιμότητα, όπως και το ΕΚΑΒ.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επιθεωρεί και αποκαθιστά ήδη τις βλάβες που παρουσιάστηκαν στο δίκτυο του και τις κολώνες που κάηκαν.