ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Πεντέλη: Τα στοιχεία που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού

Φωτιά στην Πεντέλη: Τα στοιχεία που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού
Φωτιά στην Πεντέλη: Ωστόσο είναι ερώτημα πώς σε ημέρες επιφυλακής εκδηλώνονται εμπρησμοί
INTIME/Φωτογραφία αρχείου

Φωτιά στην Πεντέλη: Ωστόσο είναι ερώτημα πώς σε ημέρες επιφυλακής εκδηλώνονται εμπρησμοί

Ως σοβαρό αντιμετωπίζουν οι αρχές το ενδεχόμενο η φωτιά στην Πεντέλη που έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα και άφησε πίσω της αρκετά κατεστραμμένα σπίτια να είναι αποτέλεσμα εμπρησμού, ενδεχόμενο το οποίο εξάλλου δεν απέκλεισε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος οι ενδείξεις που οδηγούν τις έρευνες του ανακριτικού της Πυροσβεστικής και προς αυτό το ενδεχόμενο είναι:

  • ότι η φωτιά στο Νταού Πεντέλης που εκδηλώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (19/07) εκδηλώθηκε σε δύο σημεία στη θέση Βαγιάτη.
  • στα δύο σημεία αυτά, δε, δεν υπάρχουν καλώδια και πυλώνες του ΔΕΔΔΗΕ ώστε να προκληθεί φωτιά από μια τέτοια αιτία
  • τα σημεία έναρξης της φωτιάς είναι δυσπρόσιτα και η πρόσβαση γίνεται μόνο από μερικούς χωματόδρομους

Ωστόσο ερώτημα που ζητά απαντήσεις είναι το γιατί σε μια ημέρα κατά την οποία ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς ήταν ένα βήμα πριν το «κόκκινο» αφέθηκε παράθυρο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Προφανώς είναι πολύ σημαντικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί το μοιραίο και ότι οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, του στρατού, της αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας έδωσαν και δίνουν υπεράνθρωπες μάχες για να προστατεύσουν τις ανθρώπινες ζωές. Όμως δεν μπορούμε να πανηγυρίζουμε για το επιτελικό κράτος όταν εδώ και μια εβδομάδα γνωρίζαμε για τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς.

Η φωτιά εξαπλώθηκε με απίστευτη ταχύτητα καίγοντας κόπους μιας ζωής. Οι παλιότεροι, όσοι έχουν ζήσει και στο παρελθόν ανάλογες πυρκαγιές, έλεγαν ότι η φωτιά θα σταματήσει στη Λεωφόρο Μαραθώνος όταν πλέον δεν θα έχει κάτι να κάψει, ή αν γυρίσει ο άνεμος προς τα καμένα. Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν. Η Πεντέλη καίγεται εδώ και 40 χρόνια και κανείς δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα για να σταματήσει αυτή την κατάσταση.

Σοβαρά ερωτήματα για παράδειγμα δημιουργεί η ανάρτηση στο Facebook από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο υπογραμμίζει ότι ήδη από την περασμένη Δευτέρα είχε ενημερώσει για τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στο σημείο από όπου ξέσπασε η πύρινη λαίλαπα της Πεντέλης.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «το σημείο έναυσης της πυρκαγιάς που εξελίσσεται στην Πεντέλη εντοπίζεται σε μια από τις περιοχές που είχαν επισημανθεί ως πολύ υψηλής επικινδυνότητας σύμφωνα με το μοντέλο ημερήσιας πρόβλεψης πυρκαγιάς της Επιχειρησιακής μονάδας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ που εκδόθηκε στις 18 Ιουλίου 2022 (16:00)»

Δυστυχώς παρά τα λάθη των προηγούμενων ετών δεν μάθαμε τίποτα. Και μόνο η απόφαση να σπεύσουν στην πυρκαγιά της Πεντέλης δυνάμεις της πυροσβεστική από τις Περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ηπείρου και Στερεάς Ελλάδας δείχνει πόσο λάθος ήταν να μην καλυφθούν 3.600 κενές οργανικές θέσεις στο πυροσβεστικό σώμα. Κάτι δεν πάει καλά όταν ήδη έχουμε νοικιάσει για φέτος 17 Air Tractors αλλά στη συγκεκριμένη φωτιά σηκώθηκαν 2 canadair από την Ελευσίνα και 2 από τη Θεσσαλονίκη.

Σχετικές ειδήσεις