ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στην Πεντέλη: Πλημμύρες και κατολισθήσεις απειλούν μετά τον πύρινο όλεθρο

Φωτιά στην Πεντέλη: Πλημμύρες και κατολισθήσεις απειλούν μετά τον πύρινο όλεθρο
Η φωτιά στην Πεντέλη αύξησε δραματικά τον κίνδυνο γαι πλημμύρες και κατολισθήσεις με την πρώτη ισχυρή καταιγίδα
Νίκος Χριστοφάκης

Η φωτιά στην Πεντέλη αύξησε δραματικά τον κίνδυνο για πλημμύρες και κατολισθήσεις με την πρώτη ισχυρή καταιγίδα

Η επόμενη ημέρα μετά τη φωτιά στην Πεντέλη η οποία αντιμετωπίστηκε μετά από περισσότερες από 20 ώρες κατά τις οποίες οι φλόγες έκαιγαν τα πάντα στο πέρασμά τους προβλέπεται ζοφερή για τους κατοίκους της περιοχής καθώς εκτός από την αποκατάσταση των ζημιών στις περιουσίες τους θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και τον αυξημένο κίνδυνο για πλημμύρες και κατολισθήσεις που φέρνει η αποψίλωση του εδάφους.

«Δυστυχώς μετά και τις φωτιές των προηγούμενων ετών, καίγονται οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου στην Αττική. Χρειάζεται λοιπόν ιδιαίτερη προσέγγιση για το τι πρέπει να γίνει. Έχουμε να κάνουμε με το αττικό περιβάλλον και χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη για το πώς θα το προστατεύσουμε. Θα πρέπει επίσης να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για την προστασία του εδάφους, του υπεδάφους αλλά και της πανίδας αλλά πρώτα πρέπει να γίνει αποτίμηση του προβλήματος» έλεγε χθες, Τετάρτη, στο Newsbomb.gr ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ακόμα πιο ανησυχητικός ως προς τις εκτιμήσεις του για τον κίνδυνο από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στις περιοχές που κάηκαν από τη φωτιά στην Πεντέλη ο ειδικός σε θέματα καταστροφών στο Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Μιχάλης Διακάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, που μίλησε στα ΝΕΑ, ο κίνδυνος για πλημμύρες στις πυρόπληκτες περιοχές της Πεντέλης είναι από τρεις έως τέσσερις φορές μεγαλύτερος μετά από μια ισχυρή βροχόπτωση.

Ο κίνδυνος για κατολισθήσεις, δε, είναι έως και έξι φορές μεγαλύτερος για τις ίδιες περιοχές.

Όπως υπενθύμισε ο ειδικός επί των φυσικών καταστροφών, κάτι τέτοιο συνέβη και στην Κινέτα μετά τη φωτιά του Ιουλίου του 2018. Ενάμιση χρόνο μετά, τον Νοέμβριο του 2019 η πρώτη ισχυρή καταιγίδα προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα που κατέστρεψαν το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης.

Στην Πεντέλη υπάρχουν πολλά ρέματα που καταλήγουν στο μεγάλο ρέμα της Ραφήνας και αυτό κατά τον κ. Διακάκη είναι ο λόγος που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος πλημμυρών καθώς τα νερά θα κατεβαίνουν γεμάτα φερτά υλικά ονοματίζοντας Ραφήνα, Πικέρμι και Παλλήνη ως τις πλέον επισφαλείς περιοχές.

Φωτιά στην Πεντέλη: Στάχτη 20.000 στρέμματα

Με βάση την εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης που ελήφθη από το δορυφόρο Landsat 9 την Τετάρτη (20/7) στις 12:05 τοπική ώρα (Εικόνα 1), την οποία ανέκτησε και επεξεργάστηκε στις 21:00 το ίδιο βράδυ η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)/meteo.gr, η νεότερη εκτίμηση για την έκταση που επηρέασε η δασική πυρκαγιά της Πεντέλης, είναι περίπου 20.350 στρέμματα.

Επισημαίνεται ότι η έκταση αυτή έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση, καθώς οι περιοχές εντός της περιμέτρου δεν έχουν πληγεί όλες το ίδιο, ενώ αναμένεται και ο περισσότερο ακριβής υπολογισμός από την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Rapid Mapping του Ευρωπαϊκού Συστήματος Copernicus.

Σχετικές ειδήσεις