ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας στο Newsbomb.gr: Θωρακίσαμε τα χωριά – Επτά πυρκαγιές μέσα σε 5 μέρες

Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας στο Newsbomb.gr: Θωρακίσαμε τα χωριά – Επτά πυρκαγιές μέσα σε 5 μέρες

Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της φωτιάς στην Ηλεία – Πού κινείται το πύρινο μέτωπο και ποιο είναι το στοίχημα των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Για μια πολύ δύσκολη νύχτα και μια άνιση και επικίνδυνη μάχη με τις φλόγες έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος μιλώντας στο Newsbomb.gr.

Όπως τόνισε ο ίδιος, η κατάσταση παραμένει ακόμα πολύ δύσκολη, παρά το γεγονός ότι ο καιρός έχει αρχίσει να βοηθά το έργο των πυροσβεστικών, μιας και οι άνεμοι έχουν μειωθεί.

«Αυτή τη στιγμή δεν απειλείται κάποιο χωριό. Το μέτωπο κινείται νότια – νοτιοανατολικά καίγοντας το αναγεννημένο - μετά την καταστροφή του 2007 - δάσος της περιοχής, που αποτελείται κυρίως από πεύκα και ελαιόδεντρα. Το στοίχημα είναι να μην φύγει το μέτωπο από τη Σμέρνα και για το λόγο αυτό έχουν πέσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής στο συγκεκριμένο σημείο», ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος.

Όπως διευκρίνισε, αν στο ακραίο σενάριο η φωτιά ξεφύγει από τη Σμέρνα, τότε θα θέσει κίνδυνο ακόμα και την περιοχή του Καϊάφα που είχε καεί το 2007.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τις συνεχείς πυρκαγιές στο νομό το τελευταίο διάστημα, σημειώνοντας πως μέσα σε μόλις πέντε ημέρες έχουν σημειωθεί επτά πυρκαγιές.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ NEWSBOMB.GR:

Θυμίζουμε πως στα Κρέστενα μεταβαίνει εκτάκτως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μάχη για να περιοριστεί το μέτωπο

Τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα ξεκίνησαν να επιχειρούν με το πρώτο φως της ημέρας πάνω από το μέτωπο της φωτιάς, που εκδηλώθηκε χθες στην ευρύτερη περιοχή Μακρίσια, του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, στην Ηλεία.

Όσον αφορά τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, επιχειρούσαν καθ΄ όλη την διάρκεια της νύχτας και εξακολουθούν να επιχειρούν, ώστε να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές και να την θέσουν υπό έλεγχο.

Ειδικότερα, στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν 159 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 59 οχήματα, ενώ στην περιοχή βρίσκεται και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, «Όλυμπος».

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις της αστυνομίας. Επίσης, έχουν τεθεί σε επιφυλακή όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, δεν δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, αφού οι άνεμοι που πνέουν δεν έχουν μεγάλη ένταση.