ΕΛΛΑΔΑ

Oι 10 + 1 καλύτερες (;) ταινίες για το Ναζισμό (Video)

Oι 10 + 1 καλύτερες (;) ταινίες  για το Ναζισμό (Video)

Επικίνδυνες ερωτήσεις και ολέθριες απαντήσεις γιια την κινηματογραφική απεικόνιση του ναζισμού και του νεοναζισμού, δυστυχώς πιο επίκαιρες από ποτέ. Πριν το σχηματισμό της νέας Βουλής, ένας οδηγός ταινιών που έχει κάτι να σας πει. Από τον Τάσο Θεοδωρόπουλο

Η κατάρτιση της λίστας έγινε με βάση τα εξής κριτήρια: α) Το ύψος της βαθμολογίας ταινιών με ανάλογο περιεχόμενο στον μεγαλύτερο παγκόσμιο κινηματογραφικό ιστότοπο, imdb.com. β) Με την αρχική πρόθεση να συμπεριληφθούν τουλάχιστον πέντε ταινίες που αφορούν στο νεοναζισμό. γ) Με την αφαίρεση από τη λίστα, ανεξαρτήτου βαθμολογίας, ταινιών που απλά περιέχουν ναζί για ψυχαγωγικό λόγο (Ιντιάνα Τζόουνς) ή σε κωμικό περιεχόμενο (Να ζει κανείς ή να μη ζει). δ) Με το προηγούμενο σκεπτικό αφαιρέθηκαν και οι ταινίες που αναφέρονταi σε ναζί, αλλά εστιάζουν κυρίως στην πολεμική σύγκρουση, το αντιπολεμικό μήνυμα ή το συναισθηματικό παράγοντα (Η ζωή είναι ωραία). Και οι 10 + 1 ταινίες, είναι:

cine-romperstomper-black

10. ROMPER STOMPER - 1992 του Τζέφρι Ράιτ

Bαθμολογία: 6,9

Mία από τις πρώτες πρωταγωνιστικές εμφανίσεις του Ράσελ Κρόου και ουσιαστικά αυτή που του εξασφάλισε το εισιτήριο για το Χόλιγουντ, στο ρόλο του μέλους μιας εκτός ελέχγου νεοναζιστικής ομάδας της Μελβούρνης σε μια άγρια ταινία που ξεσήκωσε πλήθος συζητήσεων στην εποχή της και χάρισε στον πρωταγωνιστή της το βραβείο ερμηνείας του Αυστραλιανού ινστιτούτου κινηματογράφου.

cine-thebeliever

9. O ΠΙΣΤΟΣ / THE BELIEVER - 2001 του Χένρι Μπιν

Βαθμολογία 7,3

Άλλος ένας σημερινός χολιγουντιανός σούπερ σταρ, ο Ράιαν Γκόσλινγκ έκανε εντύπωση στα πρώτα βήματα της καριέρας του στο ρόλο ενος εβραίου που μετατρέπεται σε βίαιο αντισημίτη νεοναζί σε μια ταινία που κέρδισε το Μέγα Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο φεστιβάλ του Sundance.

cine-The-Wave-02

8. ΤΟ ΚΥΜΑ / DIE WELLE - 2008 του Ντένις Κάνσελ

Βαθμολογία 7,5

Προχώ καθηγητής γερμανικού λυκείου, θέλει να μιλήσει στους μαθητές του για την απολυταρχία την ώρα που αυτοί ως τρίτη γενιά μετά τους Ναζί, έχουν βαρεθεί να ακούνε για το παρελθόν και τις ενοχές της χώρας τους.Προκειμένου να κάνει το μάθημα ενδιαφέρον και να αποδείξει την ευκολία χειραγώγησης των μαζών και την πανταχού παρούσα, πιθανότητα επαναφοράς ενός τέτοιου καθεστώτος, διεξάγει ένα πείραμα συμπεριφοράς, χωρίζοντας τους σε δύο ομάδες, μία απολυταρχική με τον ίδιο αρχηγό και άλλη μία αναρχική. Μόνο που τα πράγματα, φεύγουν ανατριχιαστικά εκτός ελέγχου.

cine-the-girl-with-the-dragon-tattoo-e1325539704929-570x280

7. TO KOΡΙΤΣΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΥΑΖ / ΤΗΕ GIRL WITH THE DRAGON TATOO- 2011 του Ντέιβιντ Φίντσερ

Βαθμολογία 8

Δε νομίζω πως υπάρχει κάποιος πλέον που δεν ξέρει ότι στο κέντρο του μυστηρίου του best seller βιβλίου και της ταινίας, βρίσκεται μια βιομηχανική οικογένεια Σουηδών με ναζιστικό παρελθόν και έναν serial killer ανάμεσά τους που επιμένει να ασκεί τα δολοφονικά σπορ του πατέρα του, σε μια σκοτεινή ματιά, στην πίσω όψη και την ιστορία της σουηδικής ευμάρειας. Ντάνιελ Κρεγκ ο πρωταγωνιστής και υποψήφια για Όσκαρ η εξαιρετική Ρούνι Μάρα.

cine_romeopencity

6. ΡΩΜΗ ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΗ / ROMA CITTA APERTA - του Ρομπέρτο Ροσελίνι - 1945

Βαθμολογία 8,2

Ένα πραγματικό επίτευγμα όχι μόνο του ιταλικού νεορεαλισμού αλλά του παγκόσμιου κινηματογράφου με πρωταγωνίστρια την θεϊκή Άννα Μανιάνι, που γυρίστηκε με μηδενικά μεσα αμέσως μετά την απομάκρυνση των Γερμανών από τη Ρώμη αντανακλώντας με νοτκιμενταρίστικη αμεσότητα την πραγματικότητα της κατεχόμενης πόλης. Μέγα βραβείο στο φεστιβάλ Κανών και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ σεναρίου.

cine-Downfall-downfall-der-untergang-19491112-500-357

5. Η ΠΤΩΣΗ / DER UNTERGANG - 2004 του Όλιβερ Χιρσμπίγκελ

Βαθμολογία 8,3

Ανατριχιαστική καταγραφή των τελευταίων ωρών του Χίτλερ και του επιτελείου του πριν την αυτοκτονία που διεισδύει με μοναδικό τρόπο στη ναζιστική ψυχοπαθολογία κυρίως εξ' αιτίας της σκηνοθετικής προσέγγισης και της ερμηνείας του Μπρούνο Γκανς στο ρόλο του Αδόλφου, χωρίς τη συνήθη σύμβαση της καρικατούρας. Υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

cine-come-and-see-screenshot

4. ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ / IDI I SMOTRI - 1985 του Έλεμ Κλιμόφ

Βαθμολογία: 8,3

Σχεδόν τίποτα δεν μπορεί να σε προετοιμάσει για την ένταση και τον σχεδόν σωματικό τρόμο αυτού του ρώσικου αριστουργήματος από το Σοβιετικό πολεμικό μέτωπο και τις ναζιστικές θηριωδίες, που κάνει τον ρεαλισμό της "Διάσωσης του Στρατιώτη Ράιαν" να μοιάζει με βόλτα στο λούνα παρκ. Μια σχεδόν τραυματική αλλά εντελώς καλλιτεχνική κινηματογραφική εμπειρία που κέρδισε το Χρυσό Βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας.

cine-Nuremberg1

3. Η ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ / JUDGEMENT AT NUREMBERG - 1963 του Στάνλεϊ Κράμερ

Βαθμολογία: 8,3

Η μυθοπλαστική αναπαράσταση της δίκης των ναζιστών, δεν τρομάζει για τις "αποκαλύψεις" της αλλά για την ανατομία του σκεπτικού και της ψυχολογίας μιας ομάδας ανθρώπων που αντιμετώπισαν τις φρικαλεότητες του Ολοκαυτώματος ως κάτι το φυσιολογικό. Ένα μεγάλο επιτελείο λαμπερών σταρ και μια λογική για την εποχή, έφεση στον συναισθηματισμό και το κήρυγμα, δημιουργούν ένα περίεργο και όχι ιδιαίτερα πετυχημένο contrast με το περιεχόμενο. Μπαρτ Λάνκαστερ, Σπένσερ Τρέισι, Τζούντι Γκάρλαντ, Μοντγκόμερι Κλιφτ, Μάρλεν Ντίτριχ και 2 Όσκαρ: καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου και Α αντρικού ρόλου για τον Μαξιμίλιαν Σελ.

cine-the_pianist

2. Ο ΠΙΑΝΙΣΤΑΣ / THE PIANIST -2002 του Ρομάν Πολάνσκι

Βαθμολογία 8,5

Το πρώτο Όσκαρ σκηνοθεσίας στην καριέρα του Πολάνσκι για την πραγματική ιστορία ενος Πολωνού εβραίου μουσικού στο γκέτο της Βαρσοβίας, τον εξευτελισμό, τον τρόμο, τον αγώνα του για επιβίωση, αλλά και τη σωτήρια επέμβαση της μουσικής στην περιπέτειά του. Επιπλέον 2 Όσκαρ: Α αντρικού ρόλου για τη ερμηνεία του Έιντριαν Μπρόντι και για το διασκευασμένο σενάριο.

cine-american-history-x_ed_norton

1. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ / AMERICAN HISTORY X - 1986 του Τόνι Κέι

Βαθμολογία 8,6

Ερμηνευτικό τούρμπο τζετ από τον Έντουαρντ Νόρτον στο ρόλο ενός νεοναζί που φυλακίζεται για φόνο αλλά και από τον Έντουαρντ Φέρλονγκ στο ρόλο του μικρότερου αδελφού του που τον έχει για πρότυπο και ακολουθεί τυφλά τα βήματά του, φέρνοντας τον μετανοημένο πλέον μεγάλο αδελφό, αντιμέτωπο με τις ευθύνες του.

cine-Schindlers-List-thumb-560xauto-25366

1+. H ΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΣΙΝΤΛΕΡ / SCHINDLER'S LIST - 1993 του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Βαθμολογία: 8,9

7 Όσκαρ μεταξύ των οποίων καλύτερης ταινίας και σκηνοθεσίας για μία από τις πιο τρομαχτικές ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ πάνω στην πραγματικότητα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, με τον Λίαμ Νίσον στο ρόλο του υπαρκτού Όσκαρ Σίντλερ και τον Ρέιφ Φάινς πραγματική προσωποποίηση του κακού στο ρόλο ενός από τους διοικητές του Άουσβιτς.

Ακολουθήστε τον ΤΑΖ στο facebook στo www.facebook.com/tazthebuzz ή στο profile Tassos Theodoropoulos, στο twitter ως klarinabourana ή στο terra_gelida@hotmail.com για μέιλ και υποθέσεις προσωπικής εκδίκησης