ΕΛΛΑΔΑ

Τελευταίο αποδημητικό ταξίδι για σπάνιο ασπροπάρη - Βρέθηκε νεκρός στη Θάσο

Θάσος
O ασπροπάρης με πομπό είχε πέσει στη θάλασσα, ανοιχτά της Θάσου
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Ο σπάνιος γύπας είχε δορυφορικό πομπό από το 2019. 

Το τελευταίο του αποδημητικό ταξίδι έκανε φέτος ένας σπάνιος ασπροπάρης. Ο σπάνιος γύπας εντοπίστηκε και περισυλλέχθηκε από τους Νίκο και Δημήτρη Λούτσιγκα, επτά ναυτικά μίλια νότια της Θάσου. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είχε δώσει σήμα αναζήτησής του.

Ο ασπροπάρης που είχε σημανθεί με δορυφορικό πομπό το 2019 από την ομάδα της BSPB/BirdLife Bulgaria και είχε απελευθερωθεί στη φύση στο πλαίσιο του προγράμματος «Ζωή για τον Ασπροπάρη», για την ενίσχυση του φυσικού πληθυσμού του απειλούμενου είδους. Είχε μεταναστεύσει ήδη δύο φορές στην Αφρική και είχε επιστρέψει και πάλι στα Βαλκάνια. «Δυστυχώς το φετινό του μεταναστευτικό ταξίδι έμελλε να είναι το τελευταίο» ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

«Ο άτυχος γύπας δεν τα κατάφερε, αλλά τουλάχιστον θα μπορέσουμε να διερευνήσουμε τι συνέβη, μιας και ενώ για τους νεαρούς Ασπροπάρηδες ο πνιγμός στη θάλασσα -λόγω εξάντλησης- αποτελεί σημαντική αιτία θνησιμότητας, για τα ενήλικα πουλιά δεν είναι εξίσου αναμενόμενη, ειδικά για την περίπτωση του συγκεκριμένου πουλιού που βρισκόταν ακόμα τόσο κοντά στις ακτές» πρόσθεσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Σχετικές ειδήσεις