ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Έρχονται το φθινόπωρο νέα εμβόλια που καλύπτουν και την «Ο»

Κορονοϊός: Έρχονται το φθινόπωρο νέα εμβόλια που καλύπτουν και την «Ο»
Ήδη το εμβόλιο της Moderna που καλύπτει τη νόσηση από τη μετάλλαξη «Ο» πήρε την πρώτη έγκριση στη Βρετανία
Pixabay

Στην Ελλάδα οι διαδικασίες για τα νέα εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης και αναμένεται η παράδοσή τους από τον Οκτώβριο.

Νέα επικαιροποιημένα εμβόλια έρχονται από τον Οκτώβριο στην Ελλάδα.

Ήδη το εμβόλιο της Moderna που καλύπτει τη νόσηση από τη μετάλλαξη «Ο» πήρε την πρώτη έγκριση στη Βρετανία και τον Σεπτέμβριο αναμένεται να φτάσουν τα πρώτα εμβόλια στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας, της Βρετανίας, ήταν η πρώτη Αρχή που ενέκρινε το αρχικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού και χορήγησε άδεια υπό όρους στο εμβόλιο, το οποίο στοχεύει τόσο στο αρχικό στέλεχος του ιού όσο και στο Omicron BA.1.

Λίγες ημέρες πριν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Moderna κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία προβλέπει ότι η παράδοση των επικαιροποιημένων εμβολίων θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου του 2022, όταν τα κράτη-μέλη θα χρειαστούν πιθανότατα πρόσθετα αποθέματα εμβολίων για τις εθνικές εκστρατείες τους και για την εκπλήρωση των διεθνών τους δεσμεύσεων για αλληλεγγύη.

Εφόσον ένα ή περισσότερα προσαρμοσμένα εμβόλια λάβουν άδεια κυκλοφορίας, τα κράτη-μέλη θα μπορούν να επιλέξουν να λάβουν τα εν λόγω προσαρμοσμένα εμβόλια στο πλαίσιο της ισχύουσας σύμβασης.

Επιπλέον, η συμφωνία εξασφαλίζει από τη Moderna 15 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις υποψήφιου αναμνηστικού εμβολίου που περιέχει Omicron, με την επιφύλαξη της λήψης άδειας κυκλοφορίας εντός χρονοδιαγραμμάτων που θα επιτρέψουν τη χρήση των δόσεων αυτών για τις εκστρατείες εμβολιασμού τους.

Για την Ελλάδα, όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις του και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, οι διαδικασίες βρίσκονται στο στάδιο της έγκρισης και αναμένεται η παράδοσή τους από τον Οκτώβριο.

Η πρώτη φάση εμβολίων, που αναμένεται τον Οκτώβριο, θα καλύπτει τη μετάλλαξη Ο και στη συνέχεια, μέχρι τέλος του χρόνου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, θα είναι στη διάθεση των πολιτών τα εμβόλια που θα στοχεύουν στις μεταλλάξεις 4 και 5.

Ο κ. Πλεύρης πάντως, στις δηλώσεις του συνεχίζει να υπενθυμίζει την ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τα διαθέσιμα εμβόλια στις ευάλωτες ομάδες και όσους είναι άνω των 60 ετών, καθώς ο εμβολιασμός με 4η δόση προστατεύει από τη βαριά νόσηση.