ΕΛΛΑΔΑ

Επίδομα θέρμανσης: Τριπλή παρέμβαση για επιστροφή στο πετρέλαιο - Ποιοι κερδίζουν

Επίδομα θέρμανσης: Τριπλή παρέμβαση για επιστροφή στο πετρέλαιο - Ποιοι κερδίζουν

Επίδομα θέρμανσης: Η νέα δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, 

Με τον χεμώνα προ των πυλών και το ρωσικό αέριο να αποτελεί σχεδόν... άπιαστο όνειρο για χιλιάδες νοικοκυριά, η κυβέρνηση ετοιμάζει τριπλή παρέμβαση ώστε οι καταναλωτές να στραφούν στο πετρέλαιο.

Η τριπλή παρέμβαση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, περιλαμβάνει:

-Αυξημένο επίδομα θέρμανσης σε περισσότερους δικαιούχους,
-Κίνητρα για να επιστρέψουν στο πετρέλαιο τα νοικοκυριά, αλλά και
-Παρέμβαση στην τιμή πετρελαίου απευθείας στην αντλία.

Στόχος είναι φυσικά η πλήρης απεξάρτηση από το φυσικό αέριο αλλά και η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι το οποίο αποτελεί άλλωστε πανευρωπαϊκό πρόβλημα.

Το «κλειδί» βρίσκεται στο επίδομα θέρμανσης

Το φετινό επίδομα θέρμανσης θα είναι αυξημένο στα 350 ευρώ, ενώ θα φτάσει τα 700 ευρώ για όσους επιλέξουν τη μετατροπή και τη θέρμανση με πετρέλαιο.

Αυξημένα θα είναι και τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να γίνουν περισσότεροι οι δικαιούχοι. Για άγαμο το όριο του ετήσιου εισοδήματος αυξάνεται από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ, για τον έγγαμο από τα 20.000 στα 24.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Με βάση το ισχύον καθεστώς, το επίδομα λαμβάνουν όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο, ενώ επιδοτούνται και τα νοικοκυριά που κατοικούν σε οικισμούς μέχρι 2.500 κατοίκους και ζεσταίνονται με καυσόξυλα και pellet.

Σημειώνεται ότι πέρυσι το επίδομα ξεκινούσε από 100 ευρώ και έφτανε τα 750 ευρώ, ενώ δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ήταν όσοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό έως 14.000 ευρώ για άγαμο και 20.000 ευρώ για έγγαμο χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνονταν κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ασμάτογλου στο Newsbomb.gr για πετρέλαιο θέρμανσης: Από 1,37 έως 1,40 ευρώ/λίτρο η τιμή επιδότησης

Παράλληλα, τις εκτιμήσεις του για την τιμή της επιδότησης στο πετρέλαιο θέρμανσης μια μέρα μετά τις διευκρινήσεις της κυβέρνησης έκανε μιλώντας στο Newsbomb.gr o αντιπρόεδρος Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Αττικής, Γιώργος Ασμάτογλου.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε «η επιδότηση για τα 25 λεπτά είναι μια οριζόντια μείωση, η οποία θα είναι για λίγο διάστημα και θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα».

Και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση έχει διαθέσει 200 εκατ. ευρώ για την επιδότηση. Πλέον από 174 εκατ. που επιδοτούνταν μέσω του τραπεζικού λογαριασμού θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ. Δηλαδή θα σημειωθεί μια αύξηση 40% περίπου καθώς έχουν αυξηθεί τα εισοδηματικά κριτήρια».

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο πρόγραμμα θα μπουν περίπου 1.000.000 δικαιούχοι, γιατί θα αυξηθεί το ποσό. Ενδεικτικά, πέρυσι ένας δικαιούχος έλαβε 140 ευρώ, φέτος θα λάβει 200 ευρώ.

Και κατέληξε εκτιμώντας ότι: «φέτος, με τις σημερινές τιμές λόγω κρίσης και την επιδότηση η τιμή θα ξεκινήσει από 1,37 ευρώ το λίτρο έως 1,40 ευρώ/λίτρο. Παρόλα αυτά ενδέχεται οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης να είναι υψηλότερες τον Οκτώβριο».

Τι σημαίνει η επιδότηση 0,25 ευρώ το λίτρο στην αντλία

Δραστική παρέμβαση απευθείας στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, προανήγγειλε τόσο χθες κατά την διάρκεια της ομιλίας του όσο και σήμερα κατά την συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, χωρίς εντούτοις να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Αναλυτικότερα, πέρσι η σεζόν «άνοιξε» με τιμή πετρελαίου στο 1,16 ευρώ με την ρωσική εισβολή να «εκτοξεύει» στο τέλος της, την 15/04/ με την τιμή κοντά στο 1.60 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις πως φέτος, στις 15/10 η σεζόν θα ανοίξει με την τιμή πετρελαίου να κυμαίνεται σε ίδια επίπεδα με τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επιδότηση η οποία και θα στοχεύσει στο να «σβήσει» μέρος αυτής της αύξησης που καταγράφει η τιμή του πετρελαίου και που θα αφορά όλους τους καταναλωτές.

Ειδικότερα η επιδότηση υπολογίζεται στα 0,25 λεπτά το λίτρο στην αντλία ώστε η τιμή έτσι να υποχωρήσει κοντά στο 1,35 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις