ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο κοστίζει η επιστροφή στο πετρέλαιο που φέρνει «διπλό» επίδομα θέρμανσης

Πόσο κοστίζει η επιστροφή στο πετρέλαιο που φέρνει «διπλό» επίδομα θέρμανσης
ΙΝΤΙΜΕ/ Φωτογραφία Αρχείου

Καταιγισμό τηλεφωνημάτων δέχονται οι τεχνίτες για να επαναφέρουν τις δεξαμενές πετρελαίου σε πολυκατοικίες μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για διπλό επίδομα θέρμανσης σε όσους φύγουν από το φυσικό αέριο. 

Η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και τα προβλήματα στην προμήθειά του, έχουν δημιουργήσει κύμα αντίστροφο από εκείνο που υπήρχε λίγα χρόνια πριν για μετατροπή των εγκαταστάσεων πετρελαίου σε φυσικό αέριο.

Πλέον – και μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για διπλό επίδομα θέρμανσης σε όσους φύγουν από το φυσικό αέριο – οι τεχνικές εταιρείες δέχονται καταιγισμό τηλεφωνημάτων από διαχειριστές πολυκατοικιών για την επιστροφή στους πιο… παραδοσιακούς τρόπους θέρμανσης.

Πόσο κοστίζει η επιστροφή;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ το ποσό της επιστροφής -όπου είναι εφικτή – για μια μέση πολυκατοικία φτάνει στα 2.500 με 3.000 ευρώ για τη μετατροπή. Αυτό σε περίπτωση που στην πολυκατοικία έχει γίνει μεν αντικατάσταση, χωρίς όμως να πεταχτεί η δεξαμενή.

Μπορεί κανείς να επαναφέρει τον καυστήρα πετρελαίου;

Αν ο καυστήρας είναι καινούργιος, έχει συντηρηθεί και παραμένει σε καλή κατάσταση μπορεί να επανατοποθετηθεί με ένα κόστος της τάξης των 500 ευρώ. Μια καλή συντήρηση άλλωστε μπορεί να βοηθήσει σε μια μείωση της κατανάλωσης της τάξης του 20%.

Ο διπλασιασμός του επιδόματος

Το φετινό επίδομα θέρμανσης θα είναι αυξημένο στα 350 ευρώ, ενώ θα φτάσει τα 700 ευρώ για όσους επιλέξουν τη μετατροπή και τη θέρμανση με πετρέλαιο.

Αυξημένα θα είναι και τα εισοδηματικά κριτήρια ώστε να γίνουν περισσότεροι οι δικαιούχοι. Για άγαμο το όριο του ετήσιου εισοδήματος αυξάνεται από τα 14.000 ευρώ στα 16.000 ευρώ, για τον έγγαμο από τα 20.000 στα 24.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ακόμα για τον Οκτώβριο προβλέπεται οριζόντια επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 25 λεπτά/λίτρο, η οποία θα επανεκτιμηθεί τους επόμενους μήνες.

Ροή Ειδήσεων