ΕΛΛΑΔΑ

Η πλούσια δράση των σκληρών ληστών με τις βαριοπούλες

Η πλούσια δράση των σκληρών ληστών με τις βαριοπούλες

Δεκάδες ένοπλες ληστείες, επιθέσεις σε αστυνομικούς, εν ψυχρώ πυροβολισμοί, απειλές με καλάσνικοφ...

Η συμμορία που είχε σπείρει τον τρόμο σε όποιον βρισκόταν στο πέρασμά της είναι πλέον στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας.

Ήδη έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα (ηλικίας 46, 41, 25 και 33 ετών), ενώ αναζητούνται τουλάχιστον άλλα επτά μέλη της οργάνωσης.

Πίσω από την αδίσταχτη σπείρα κρύβονται Έλληνες που «χτυπούσαν» σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Οι ληστές με τις βαριοπούλες»

Έμπαιναν, «χτύπαγαν» και έφευγαν αφήνοντας πίσω τους θύματα και άδεια ταμεία. «Οι ληστές με τις βαριοπούλες» όπως ήταν γνωστοί είχαν στο ενεργητικό της 18 ληστείες σε τράπεζες και χρηματαποστολές αποφέροντας κέρδη ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Τρεις φορές ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς. Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρά κατά των ανδρών της Αστυνομίας, τραυματίζοντας σοβαρά τρεις στην Καλαμάτα.

Η σπείρα είχε νοικιάσει διαμερίσματα σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, όπως στην Αθήνα, στην Πάτρα και στην Καλαμάτα, τα οποία χρησιμοποιούσαν ως ορμητήρια και καταφύγια.

Επί δύο χρόνια τουλάχιστον διέπραττε με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, ένοπλες ληστείες με βαρύ οπλισμό σε τράπεζες, ταχυδρομεία, χρηματαποστολές, καθώς και κλοπές χρημάτων από ΑΤΜ και οχημάτων στην Αττική και σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, όπως στην Πάτρα, στη Λευκάδα, στην Πρέβεζα, στο Αγρίνιο, στη Λάρισα και στην Καλαμάτα.

Η σπείρα είχε δομημένη οργάνωση με διακριτούς ρόλους των μελών της, με ηγετικά στελέχη, επιτηρητές, τσιλιαδόρους, συντονιστές της μεταξύ τους επικοινωνίας, εκτελεστικά μέλη κ.ά. Προκειμένου να εξασφαλίζουν τη μετάβαση και τη διαφυγή τους από και προς τους τόπους των ληστειών και των κλοπών, έκλεβαν διάφορα οχήματα, στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες. Επίσης, στο πλαίσιο της οργανωμένης δράσης τους, ενοικίαζαν διαμερίσματα και άλλους χώρους σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όπου έκρυβαν τον εξοπλισμό τους (οπλισμό, βαριοπούλες, φιάλες οξυγόνου, κράνη, είδη ρουχισμού, κλεμμένα οχήματα κ.λπ).

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των συλληφθέντων, καθώς και των αναζητούμενων μελών της εγκληματικής οργάνωσης υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Τις αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων μελών, καθώς και τη διερεύνηση και άλλων εγκληματικών πράξεων, διεξάγει το Τμήμα Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.