ΕΛΛΑΔΑ

Μάρθα Καραγιάννη: Γέλασε, έκλαψε και γλέντησε... τον θάνατο

Μάρθα Καραγιάννη: Γέλασε, έκλαψε και γλέντησε... τον θάνατο
Η Μάρθα Καραγιάννη έχτισε τον δικό της κινηματογραφικό μύθο τη χρυσή δεκαετία του 1960.
Φωτογραφία αρχείου

«Για το θάνατο αδιαφορώ, γιατί δεν θα είμαι εκεί», είχε πει η αείμνηστη ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη - Η ίδια υπήρξε μια μοναδική περίπτωση Ελληνίδας ηθοποιού του παλιού κινηματογράφου σημειώνοντας δεκάδες επιτυχίες στο ενεργητικό της

Για τη γειτονιά των αγγέλων ταξίδεψε σήμερα, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, η Ελληνίδα ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη. Με το ταλέντο της έγραψε ιστορία ενώ υπήρξε μια από τις πιο δημοφιλείς σταρ της χρυσής εποχής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Οι σπουδές και τα παιδικά της χρόνια

Ποντιακό αίμα κυλούσε στις φλέβες της αείμνηστης Μάρθας Καραγιάννη καθώς γονείς της κατάγονταν από τον Πόντο. Συγκεκριμένα η μητέρα της Δόμνα γεννήθηκε στο Μπακού και ο πατέρας της Χαρίλαος στο Αικατερινεντάρ. Η ίδια γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μεγάλωσε στο Κερατσίνι.

Σπούδασε χορό ενώ από την ηλικία των οκτώ ετών άρχισε να δίνει παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή συμμετέχοντας στο παιδικό μπαλέτο της Λουκίας Σακελλαροπούλου.

Παρά το γεγονός ότι σπούδασε χορό, την κέρδισε η ηθοποιία. Το ταλέντο της ξεχώριζε από μακριά, ενώ η κάθε ερμηνεία της είχε κάτι το ξεχωριστό κάνοντας τη μοναδική. Μέσα από τα χορευτικά της νούμερα στα μιούζικαλ, κατάφερνε να συναρπάζει και να καθηλώνει το κοινό. Αν και ποτέ δεν πήρε τον απόλυτα πρώτο ρόλο, ξεχώριζε μέσα από τις ταινίες συνόλου και καταγράφηκε στη συνείδηση του κόσμου, όχι απλά ως πρωταγωνίστρια, αλλά ως Σταρ!

Η αρχή μιας λαμπρής καριέρας

Το 1956, μαθήτρια ακόμα, απέκτησε άδεια ηθοποιού ως «εξαιρετικό ταλέντο», μετά την πρώτη της εμφάνιση στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Άγνωστος» του Ορέστη Λάσκου. Την επόμενη χρονιά έκανε την πρώτη θεατρική της εμφάνιση στην επιθεώρηση «Ελέφαντες και Ψύλλοι».

Η Μάρθα Καραγιάννη έχτισε τον δικό της κινηματογραφικό μύθο τη χρυσή δεκαετία του 1960. Η πορεία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Φίνος Φιλμ και τον Γιάννη Δαλιανίδη. Η συνεργασία τους άρχισε το 1961, κερδίζοντας σημαντικό ρόλο στην ταινία «Ζητείται Ψεύτης».

Την επόμενη σεζόν, Φίνος και Δαλιανίδης παρουσιάζουν το πρώτο ελληνικό μιούζικαλ «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο», στο οποίο η Καραγιάννη σημειώνει μεγάλη επιτυχία ως αρραβωνιαστικιά του Ντίνου Ηλιόπουλου. Από τότε, αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι όλων των μιούζικαλ του Δαλιανίδη και της Φίνος Φιλμ, με την οποία γύρισε 20 ταινίες από τις 42 που έχει παίξει συνολικά στον κινηματογράφο.

Τις δεκαετίες 1970 και 1980 ασχολήθηκε κυρίως με το θέατρο, παίζοντας σε μιούζικαλ και κωμωδίες, ενώ τη δεκαετία του 1990 στράφηκε στην πρόζα. Έχει παίξει σε 8 βιντεοταινίες και σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές.

Τη χειμερινή σεζόν 2013-14 πρωταγωνίστησε στην παράσταση του Αμιράλ «Η Μαμά Είπε Μη…!» των Στέλιου Παπαδόπουλου και Γιώργου Βάλαρη, καθώς και στην τηλεοπτική σειρά «Οι Βασιλιάδες».

Στη μεγάλη οθόνη από την ηλικία των 16 ετών

Η Μάρθα Καραγιάννη ξεκίνησε την καριέρα της μόλις στα 16 της χρόνια στην ταινία «Η άγνωστος». Ο συλλέκτης Άρης Λουπάσης δημοσίευσε μια σπάνια φωτογραφία της Μάρθας στα 16 της χρόνια λίγο πριν γίνει γνωστή και γράφει:

«Η υπέροχη Μάρθα Καραγιάννη σε ηλικία δέκα έξι ετών στην πρώτη κιν/φική της εμφάνιση στην θρυλική ταινία της Φίνος Φιλμ “Η άγνωστος”. Μια συμμετοχή της σε παράσταση του σχολείου την οποία οργανώνει ο θεατράνθρωπος Θανάσης Τράγκας, είναι η αφορμή για να την δει ο γνωστός σκηνοθέτης Ορέστης Λάσκος και να της προτείνει δοκιμαστικό για την συγκεκριμένη ταινία. Εκεί με δέος θα εμφανιστεί δίπλα σε “μεγαθήρια” της υποκριτικής όπως η μεγάλη Κυβέλη, Γιώργος Παππάς, Λάμπρος Κωνσταντάρας, Ελένη Ζαφειρίου και το κιν/φικο της είδωλο Αλέκο Αλεξανδράκη.

Τον ηθοποιό που θα λατρέψει από τα μαθητικά της χρόνια και θα παρακολουθεί όλες τις παραστάσεις του ράβοντας καινούργια φορέματα κάθε φορά ειδικά για τις πρεμιέρες του. Ένα χρόνο μετά την ταινία θα εμφανιστεί για πρώτη φορά στο θέατρο όπου θα γνωρίσει τον Γιάννη Δαλιανίδη με τον οποίο τέσσερα χρόνια αργότερα το 1961, με αποκλειστικό συμβόλαιο στον Φίνο, θα συνεργαστεί στα θρυλικά μιούζικαλ και τις αξέχαστες ταινίες που θα την καθιερώσουν σε ένα από τα δημοφιλέστερα αστέρια της εποχής. Ακολουθεί μια λαμπρή καριέρα γεμάτη επιτυχίες, λάμψη, σημαντικές συνεργασίες στο θέατρο και μια γεμάτη προσωπική ζωή από μεγάλους και δυνατούς έρωτες και υπέροχα ταξίδια ζωής σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Ένα μεγάλο υποκριτικό ταλέντο με μεσογειακή ομορφιά που σφράγισε μια ολόκληρη εποχή και ένας ακομπλεξάριστος, ντόμπρος και ειλικρινής χαρακτήρας μακριά από ίντριγκες, αντιζηλίες και ανταγωνισμούς. Για πολλά χρόνια συγκατοικεί με την συνάδελφο και φίλη από τα νεανικά της χρόνια Ντόρα Δούμα, μια πραγματική φίλη ζωής και ο «φύλακας άγγελος» σε όλες τις στιγμές της ζωής της. Συγκινεί μέσα από τις υπέροχες ταινίες της και στις τηλεοπτικές εμφανίσεις να μαγεύει το φακό με την διαχρονική της ομορφιά και τις αλήθειες της».

Μάρθα Καραγιάννη: «Για το θάνατο αδιαφορώ, γιατί δεν θα είμαι εκεί»

«Ο έρωτας μωρό μου είναι γλέντι» ήταν ο τίτλος της αυτοβιογραφίας που κυκλοφόρησε το 2001 και «Κορίτσι για μιούζικαλ» αυτός του βιβλίου που υπέγραψε για εκείνη ο Μάκης Δελαπόρτας 8 χρόνια αργότερα.

«Αισθάνομαι άνετα με το νυχτικό και τις παντόφλες μου, πίνω νερωμένο καφέ, καπνίζω, δεν πάω σε δεξιώσεις με ένα ποτήρι νερό στο χέρι και να λέω ανοησίες, δεν έχω Φιλιππινέζα, ρόλεξ και BMW. Αγαπώ τους φίλους μου, τους σκύλους μου, τις αναμνήσεις μου, τις ρυτίδες μου, τους θεατρίνους και τα ταξίδια. Θέλω να γεράσω, γιατί σημαίνει ότι θα έχω ζήσει (δεν γερνάνε όσοι πεθαίνουν νέοι). Για το θάνατο αδιαφορώ, γιατί δεν θα είμαι εκεί», γράφει μεταξύ άλλων στην αυτοβιογραφία της.

Η Μάρθα Καραγιάννη αγαπήθηκε τόσο από το ανδρικό όσο και από το γυναικείο κοινό και απ’ όλη την ελληνική οικογένεια. Έδεσε τρομερά με τον Κώστα Βουτσά, ενώ και εκτός δουλειάς κράτησε ανάλογη με τη δική του στάση, δίχως να προκαλεί ή να «κουτσουμπολεύει» δημοσίως συνάδελφούς της και «πέριξ» αυτών.

Η Μάρθα Καραγιάννη και ο Κώστας Βουτσάς.

Η δύσκολη γέννα και το μωρό που έχασε

Σε μία εκ βαθέων εξομολόγηση για τη ζωή της, είχε προχωρήσει κάποια στιγμή, η Μάρθα Καραγιάννη, μεταξύ των οποίων είχε αναφερθεί και στο μωρό που έχασε στη γέννα, αλλά και στη μητρότητα, που ήταν ένα απωθημένο μέχρι τα 40 της.

«Ξεκίνησα να κάνω οικογένεια. Τελικά δεν έγινε. Στο γάμο μου με τον Μίμη Στεφανάκο, έχασα το μωρό πάνω στη γέννα. Έπαθα σοκ. Ο γιατρός μου έλεγε: “Είσαι νέα. Θα το ξεπεράσεις”. Αλλά ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου. Μέχρι τα 40, η μητρότητα ήταν το απωθημένο μου. Ήταν ένα καρφί στην καρδιά μου. Τώρα πια, δε μ’ ενοχλεί. Βέβαια, δε γεύτηκα τη μητρότητα, που λένε ότι είναι σπουδαίο πράγμα και το καταλαβαίνω, αλλά δε γίνονται όλα όπως τα θέλουμε εμείς», είχε αναφέρει.

«Ο χρόνος περνάει. Αυτή είναι η δουλειά του. Κοιτάζω καμιά φορά τον εαυτό μου στον καθρέφτη, βλέπω αυτό που είμαι σήμερα και λέω πως για την ηλικία μου, κρατιέμαι μια χαρά. Δε με απασχολεί να είμαι ωραία. Ούτε με ενδιαφέρει κανένας, ούτε θέλω να ενδιαφέρω κανέναν. Ερωτικώς εννοώ. Ερωτεύτηκα όταν έπρεπε. Και αγάπησα και με αγάπησαν. Και ζήλεψα και με ζήλεψαν», πρόσθεσε.

Μάρθα Καραγιάννη: «Γέλασα, έκλαψα, o έρωτας είναι γλέντι»

Η Μάρθα Καραγιάννη, εκτός από καταξιωμένη καλλιτέχνης, είναι και ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου. Κουβάλησε τον μύθο της τόσα χρόνια, με σεμνότητα και ταπεινότητα, χωρίς ποτέ να κυνηγήσει τη δημοσιότητα. Ακόμα και στην προσωπική της ζωή, ξεχώριζε με τις ιστορίες της, αφού παντρεύτηκε τον παίκτη του Ολυμπιακού Μίμη Στεφανάκο, χώρισε, και στη συνέχεια έκανε δεσμό – «σχέση ζωής» όπως την έχει αποκαλέσει η ίδια – με τον Βασίλη Κωνσταντίνου, τερματοφύλακα και ίνδαλμα της εποχής για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Μιλώντας για τη σημασία του έρωτα αλλά και για την καριέρα της είχε αναφέρει: «Γέλασα, έκλαψα, γλέντησα. Ο έρωτας είναι γλέντι. Φτάνει να τον γλεντάς, στη σωστή ηλικία. Μου φέρθηκε γενναιόδωρα η ζωή, παράπονο δεν έχω. Πήρα το σπίτι μου και έκανα τα ταξίδια μου. Γύρισα την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική, την Ασία. Αυτή είναι η προίκα μου, και δε μετανιώνω. Απ’ όλη τη λάμψη που έζησα, δεν έμεινε τίποτα. Ένα χορταστικό πέρασμα ήταν μόνο», είχε αναφέρει η Μάρθα Καραγιάννη.

Tα τελευταία χρόνια της ζωής της

Στη συνέντευξή της είχε αποκαλύψει ότι ζει με την ηθοποιό Ντόρα Ντούμα τα τελευταία δεκαέξι και χρόνια. «Είμαστε θεατρίνες και οι δύο. Και με τους θεατρίνους μπορώ και μιλάω. Μιλάμε την ίδια γλώσσα. Την ξέρω από το 1968, ήμασταν φίλες. Μετά από δύο γάμους η Ντόρα και τον θάνατο της μητέρας μου, της είπα δεν έρχεσαι να μείνουμε μαζί;». Είχε προσθέσει ωστόσο, ότι δεν έχει παράπονα από το ανδρικό φύλο παρότι δεν έτυχε να ξαναπαντρευτεί.

Υπενθυμίζεται ότι την είδηση του θανάτου της έκανε γνωστή ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας στην τηλεόραση του ALPHA το μεσημέρι της Κυριακής.

Το Twitter αποχαιρετά τη σπουδαία ηθοποιό - «Καλό ταξίδι στη δικιά μας βασίλισσα»

Από την ώρα που έγινε γνωστή η είδηση θανάτου της Μάρθας Καραγιάννη οι αναρτήσεις στο Twitter έχουν πάρει «φωτιά». Οι χρήστες μιλούν για μία σπουδαία και μοναδική ηθοποιό που δεν είναι πια κοντά μας. «Αξεπέραστη μελαχρινή γυναικάρα, ταλαντούχα, γεμάτη σκέρτσο και χαρά» έγραψε κάποιος, μ' έναν άλλο να συμπληρώνει: «Μόλις πέρασε στην αιωνιότητα άλλη μια μεγάλη ηθοποιός, η Μάρθα Καράγιαννη. Τα σέβη και συλλυπητήρια στην οικογένεια της».

Σχετικές ειδήσεις

Πέθανε η Μάρθα Καραγιάννη

Μάρθα Καραγιάννη: Το συγκινητικό αντίο από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Μάρθα Καραγιάννη: Ποια ήταν η σπουδαία ηθοποιός

Σχετικές ειδήσεις