ΕΛΛΑΔΑ

Ανήλικη Ιρανή που ζει στη χώρα μας: «Θέλουμε επιλογή για το χιτζάμπ»

Ανήλικη Ιρανή που ζει στη χώρα μας: «Θέλουμε επιλογή για το χιτζάμπ»
Γυναίκες από το Ιράν που ζουν στην Ελλάδα «σπάνε» τη σιωπή τους.
INTIME NEWS / ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Η 17χρονη Ιρανή Baran ζει στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Η ίδια μίλησε εκφράζοντας την αγωνία της για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα της.

Ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμίνι στο Ιράν αποτέλεσε κύμα οργής και αγανάκτησης, όχι μόνο σε διάφορες πόλεις της χώρας , αλλά και σε όλο τον κόσμο. Η 22χρονη συνελήφθη από την αστυνομία Ηθών της Τεχεράνης, επειδή δεν φορούσε την «κατάλληλη ενδυμασία» και πέθανε, ενδεχομένως λόγω τραυματισμών που υπέστη.

Γυναίκες από το Ιράν που ζουν στην Ελλάδα «σπάνε» τη σιωπή τους και μιλούν για το πώς βιώνουν τα δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν στην πατρίδα τους εκφράζοντας παράλληλα την αγωνία τους.

Η 17χρονη Baran Mohammaddi που ζει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μίλησε το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του Mega σημειώνοντας πως ο ξεσηκωμός του ιρανικού λαού οφείλεται στην καταπίεση που βιώνουν οι γυναίκες της χώρας τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Όσον αφορά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί η νεαρή λέει πως αρχικά ανακοινώθηκε ότι η 22χρονη απεβίωσε από καρδιακή ανακοπή, ωστόσο ύστερα από περαιτέρω διερεύνηση φάνηκε πως πέθανε από βαριά εγκεφαλική κάκωση.

«Όλο αυτό έγινε λόγω του “ακατάλληλου χιτζάμπ” που φορούσε. Στη θέση της θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε άλλη γυναίκα. Οι γυναίκες φοβούνται για τον εαυτό τους και οι άντρες για τις κόρες τους και τις μητέρες τους», τόνισε .

Και προσθέτει: «Είναι πολύ δύσκολο, όταν η κυβέρνηση ελέγχει την εμφάνισή σου και τον τρόπο που συμπεριφέρεσαι. Δεν θέλουμε να απαγορευτεί το χιτζάμπ. Θέλουμε απλώς τη δυνατότητα να διαλέγουμε αν θα το φοράμε ή όχι. Δυστυχώς αυτό δεν συμβαίνει στο Ιράν».

«Η κυβέρνηση χειραγώγει τις γυναίκες, και καταστάσεις σαν αυτές συμβαίνουν στο Ιράν όλη την ώρα. Η Αστυνομία Ηθών συλλαμβάνει γυναίκες κάθε μέρα. Πολλές από αυτές γίνονται θύματα και παρενοχλούνται», τόνισε η 17χρονη.

Παράλληλα, δηλώνει πως μετά τον θάνατο της Μαχσά, οι γυναίκες εκεί είναι πιο φοβισμένες από ποτέ, ωστόσο έχουν συνειδητοποιήσει πως το να μένουν πίσω φοβισμένες δεν θα αλλάξει καθόλου την κατάσταση.

«Πρέπει να βγουν έξω και να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν, να διαδηλώσουν ώστε να πυροδοτήσουν την αλλαγή στην κοινωνία. Το να κόβουν τα μαλλιά τους είναι μια κίνηση διαμαρτυρίας για να υποστηρίξουν τις γυναίκες που είναι καταπιεσμένες συνεχώς», σημείωσε η Baran.

Η ίδια ανέφερε ότι πρόκειται για ένα θέμα που δεν αφορά απλώς το χιτζάμπ και το Ιράν: «Το χιτζάμπ απλώς συμβολίζει και αντιπροσωπεύει την καταπίεση, την αβεβαιότητα και την προκατάληψη που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες».

Τέλος ανέφερε ότι και στο παρελθόν υπήρχαν διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις ωστόσο πιστεύει ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά.

«Τώρα περισσότερες γυναίκες βγαίνουν μπροστά. Οι γυναίκες ηγούνται αυτής της κίνησης ενώ συμμετέχουν και άντρες. Αυτή τη φορά δεν θα υποχωρήσουν. Δείχνουν ότι έχουν ξεπεράσει τον φόβο των συνεπειών των διαδηλώσεων σε περίπτωση που δεν εξελιχθούν υπέρ τους. Θέλουν την αλλαγή. Τώρα που νίκησαν τον φόβο πιστεύω ότι θα υπάρξει αλλαγή», κατέληξε.

Σχετικές ειδήσεις

Επίθεση με μολότοφ στην πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα

Το Ιράν στις φλόγες: Γιγαντώνεται η εξέγερση κατά της μαντίλας

Το Ιράν βλέπει «δάκτυλο» των ΗΠΑ στην εξέγερση λόγω… διαδικτύου