ΕΛΛΑΔΑ

Ακρόπολη: Η στιγμή της έπαρσης της ελληνικής σημαίας για τα 78χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας

Ακρόπολη: Η στιγμή της έπαρσης της ελληνικής σημαίας για τα 78χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας
Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 1944, ώρα 11 το πρωί. Η «λευτεριά φτερουγίζει πάνω από την Αθήνα μας»
eurokinissi.gr

Εβδομήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται από την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή.

Η καθιερωμένη τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη έλαβε χώρα και φέτος για τα 78 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τα γερμανικά στρατεύματα, που έγινε στις 12 Οκτωβρίου 1944, όταν ο τελευταίος γερμανός στρατιώτης υπέστειλε την σβάστικα από τον ιερό Βράχο και τα γερμανικά στρατεύματα αποχώρησαν από την πρωτεύουσα.

Με αφορμή την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας, γίνεται κάθε χρόνο η αναπαράσταση της τελετής έπαρσης της σημαίας της Απελευθέρωσης στον στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Η τελετή έλαβε χώρα το πρωί της Τετάρτης 12 Οκτωβρίου.

Σαν σήμερα 12 Οκτωβρίου οι Γερμανοί φεύγουν από την Αθήνα

Το ημερολόγιο έγραφε 12 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Πέμπτη. Οι Αθηναίοι παρακολουθούσαν την έντονη κινητικότητα των Γερμανών. Ο επικεφαλής των ναζιστικών δυνάμεων στην πρωτεύουσα μαζί με τον δήμαρχο της Αθήνας θα κατέθεταν στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ήταν πρωί 8 η ώρα όταν ο στρατηγός Χέλμουντ Φέλμι με τον διορισμένο δήμαρχο Άγγελο Γεωργάτο βάδιζαν με ένα στεφάνι στα χέρια προς το Μνημείο στη σκιά της Βουλής. Οι πρώτες μηχανοκίνητες φάλαγγες με τη ναζιστική σημαία αποχωρούσαν ήδη μέσω της Ιεράς Οδού.

Tη στιγμή που φάνηκε δίχως σημαία ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης, ο κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους. Δεν έχουν τελειώσει όμως οι Γερμανοί το καταστροφικό έργο τους αφού ανατίναξαν αποθήκη πυρομαχικών στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Οι Ταγματασφαλίτες χτύπησαν με όλμους το Μετς. Στον Πειραιά δόθηκε μάχη με την ΕΛΑΣ να προσπαθεί να κρατήσει το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Κερατσινίου ανέπαφο. Οι Γερμανοί φεύγουν κι ανατινάσουν μεγάλο κομμάτι του λιμανιού.

Οι Γερμανοί αποχωρούν και οι κάτοικοι γιορτάζουν...

Δένδιας για τα 78 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας

«78 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας (12/10/1944)», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ανάρτησή του στο twitter.

«Και βλέπομε τη γερμανική σημαία σιγά-σιγά να υποστέλλεται, να εξαφανίζεται, σαν να την κατάπιε ο Ιερός Βράχος. Και ν' αρχίζη ν' ανεβαίνη στον ιστό το αγαπημένο χρώμα του ουρανού μας» (Ιωάννα Τσάτσου, Φύλλα Κατοχής)», αναφέρει.

Πατούλης: Η Ελλάδα να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο

Ο Περιφερειάρχης Αττικήςς Γιώργος Πατούλης με αφορμή τη σημερινή Επέτειο Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς το 1944 ανέφερε: «Η μέρα που απελευθερώθηκε η Αθήνα είναι ημέρα γιορτής, μνήμης, σεβασμού και τιμής για εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή για την ελευθερία. Στη συνείδηση των πολιτών η 12η Οκτωβρίου αποτυπώνει την ελπίδα και την αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον. Τιμούμε τους ηρωικούς αγωνιστές μας και στέλνουμε όλοι μαζί ένα ηχηρό μήνυμα πως στη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία, δεν έχουν θέση φασιστικές και μισαλλόδοξες ιδεολογίες. Ο καλύτερος φόρος τιμής για τους προγόνους μας που θυσιάστηκαν είναι να εργαστούμε όλοι μαζί ενωμένοι, για μια ισχυρή χώρα και μονιασμένη.

Αποτελεί βαθιά μου πεποίθηση πως μόνο μέσα από τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη μπορούμε να εξασφαλίσουμε την κοινωνική προκοπή που θα συμβάλει προκειμένου η Αττική μας και συνολικά η Ελλάδα να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι υποχρέωση μας να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Είναι χρέος μας να βοηθήσουμε τους νέους να γνωρίσουν τις τραγικές αλλά και ταυτόχρονα ηρωικές στιγμές του λαού μας».

Σχετικές ειδήσεις

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Οκτωβρίου

Ο Τζον Μάλκοβιτς από το Μουσείο της Ακρόπολης: «Να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Ανίκητος-22: Ο Στρατός Ξηράς δείχνει την ισχύ του – Εντυπωσιακές εικόνες