ΕΛΛΑΔΑ

Λέκκας για Κρήτη: Ακραίο φαινόμενο που εξελίχθηκε σε 30 λεπτά

Λέκκας για Κρήτη: Ακραίο φαινόμενο που εξελίχθηκε σε 30 λεπτά
Eurokinissi

Η Αγία Πελαγία είναι η περιοχή που επλήγει περισσότερο από την κακοκαιρία που σάρωσε με το πέρασμα της την Κρήτη και είχε ως τραγική κατάληξη το θάνατο ενός άνδρα και την αναζήτηση μιας γυναίκας η οποία αγνοείται. Ο Ευθύμης Λέκκας μετέβη στην περιοχή κάνοντας λόγο για μια μεγάλη καταστροφή.

«Εκεί που αναμενόταν ύψος βροχής 30-40 χιλιοστών, σύμφωνα με δεδομένα υπερέβη τα 100-130 εκατοστά. Έπεσε στη λεκάνη της Αγ. Πελαγίας που έχει έκταση 3,4 χιλιομέτρων και είναι επικλινής.

Επομένως, όταν έπεσε η βροχή παρασύρθηκε απευθείας προς τα κατάντη και μαζί παρασύρθηκαν μεγάλοι όγκου εδάφους, αυτοκίνητα, δέντρα, τα οποία όταν έφτασαν στα όρια του οικιστικού ιστού, δεν μπορούσαν να παραληφθούν από τα αντιπλημμυρικά έργα και τους πλακοσκεπείς αγωγούς, με αποτέλεσμα να έχουμε απόφραξη της εισόδου και να υπερχειλίσουν τα νερά μέσα στον οικισμό», δήλωσε στο βραδινό δελτίο της ΕΡΤ ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει διαμορφωθεί άποψη για τα αίτια της καταστροφής στην Αγ. Πελαγία της Κρήτης.

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για ένα ακραίο φαινόμενο που εξελίχθηκε σε 30 λεπτά, με το πλημμυρικό κύμα, η ταχύτητα του οποίου θα υπολογιστεί αύριο όπως είπε, να διαρκεί 7-8 λεπτά.

Πρόκειται για μια κλασική περίπτωση ξαφνικής πλημμύρας που εξελίσσεται και εντάσσεται σε αυτό που λέμε κλιματική κρίση, επεσήμανε ο κ. Λέκκας.

Διαβάστε επίσης:

Βελτιωμένος ο καιρός - Πού θα συνεχιστούν τα έντονα φαινόμενα

Κακοκαιρία - Κρήτη: Κυβερνητικό κλιμάκιο αύριο στις πληγείσες περιοχές

Λέκκας για Κρήτη: Κανένα έργο δεν θα συγκρατούσε την ορμή των νερών