ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια και περνάμε στη χειμερινή

Αλλαγή ώρας: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια και περνάμε στη χειμερινή
Pixabay

Αλλαγή ώρας: Η χειμερινή ώρα, κατά την οποία γυρίζουμε τους δείκτες μία ώρα πίσω, ισχύει από την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου

Κανονικά θα γίνει και φέτος η αλλαγή της ώρας καθώς από ότι φαίνεται η κατάργησή της που είχε προτείνει η Κομισιόν έχει μπει σε δεύτερη μοίρα για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Νέες μελέτες για το θέμα της αλλαγής ώρας το 2022 γίνονται ξανά, σε μια χρονιά που έχουν σημειωθεί σφοδρές στην τιμή του ρεύματος και των καυσίμων.

Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Κάθε Οκτώβριο και συγκεκριμένα την τελευταία Κυριακή του μήνα η ώρα αλλάζει. Έτσι και φέτος τα ξημερώματα της 30ης Οκτωβρίου θα γυρίσουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω.

Στις 4 το πρωί τα μη ψηφιακά ρολόγια πρέπει να ρυθμιστούν και να δείξουν ξανά 03:00 ενώ τα ψηφιακά ρολόγια καθώς και οι «έξυπνες» συσκευές θα αλλάξουν μόνες τους την ώρα.

Πότε αλλάζει ξανά η ώρα

Η ώρα αλλάζει σε μερικές ημέρες και συγκεκριμένα την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 30/10/2022. Ειδικότερα, τα ξημερώματα της Κυριακής αυτής, στις 04:00 τα ξημερώματα, γυρνάμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω, στις 03:00.

Τι είχε προτείνει η Κομισιόν

Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό των εποχικών αλλαγών της ώρας το 2019 σε όλη την ΕΕ, ενώ παράλληλα άφησε τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται επί του παρόντος στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.

Η Ε.Ε. σχεδίαζε να σταματήσει την αλλαγή της ώρας το 2021, αλλά την πρόλαβε το Brexit και η πανδημία και φτάσαμε πλέον στο 2022 με τις κυβερνήσεις να καλούνται να αντιμετωπίσουν πολύ πιο σημαντικά ζητήματα και το θέμα της αλλαγής της ώρας να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.