ΕΛΛΑΔΑ

Ωριωνίδες: Βροχή από «πεφταστέρια» το βράδυ της Παρασκευής (21/10)

Ωριωνίδες: Βροχή από «πεφταστέρια» το βράδυ της Παρασκευής (21/10)
Πεφταστέρια
Unsplash

Το φαινόμενο θα είναι ορατό και από την Ελλάδα

Οι Ωριωνίδες, η βροχή από «πεφταστέρια» του φθινοπώρου, κορυφώνονται το βράδυ της Παρασκευής 21 Οκτωβρίου έως τα χαράματα του Σαββάτου στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.

Καθώς στις 25 Οκτωβρίου θα υπάρξει Νέα Σελήνη, το μικρό φεγγάρι θα αφήσει αρκετά σκοτεινό τον ουρανό, επιτρέποντας μια καλή παρατήρηση, αν δεν δεν υπάρξουν σύννεφα.

Οι Ωριωνίδες είναι μια μέτριας έντασης βροχή διαττόντων αστέρων, που κάθε χρόνο εμφανίζονται από τις 2 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Οι καλύτερες ώρες για παρατήρηση είναι με κατεύθυνση προς την Ανατολή, λίγο μετά τα μεσάνυχτα και πριν την αυγή.

Ονομάσθηκαν έτσι επειδή φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργούνται από την «ουρά» που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ. Δεκάδες μετέωρα -συνήθως γύρω στα 20 την ώρα- εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης.

Τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και συχνά κινούνται με μεγάλη ταχύτητα έως 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, αφήνοντας έντονα ίχνη στον ουρανό.

Διαβάστε ακόμη:

Γαϊδουροκαλόκαιρο: Γιατί ονομάστηκαν έτσι οι ζεστές μέρες του Οκτώβρη

Με ήλιο και καλές θερμοκρασίες η Πέμπτη – Η πρόγνωση μέχρι την Τρίτη

Καιρός - Τσατραφύλλιας: «Ασυνήθιστο κύμα ζέστης την επόμενη εβδομάδα»