ΕΛΛΑΔΑ

Η Θεσσαλονίκη βιώνει ήδη την κλιματική αλλαγή

Η Θεσσαλονίκη βιώνει ήδη την κλιματική αλλαγή
Έντονα καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη
Glomex

Έκδηλη η ανησυχία των επιστημόνων για τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία 40 χρόνια. Τι δείχνουν τα στοιχεία της μελέτης για το μέλλον.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία έρευνας για την κλιματική αλλαγή στη Θεσσαλονίκη, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα αυξηθούν στην πόλη.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά το 2000 τα ακραία καιρικά φαινόμενα πολλαπλασιάστηκαν, ενώ τα τελευταία 40 χρόνια πλημμύρες στοίχησαν τη ζωή σε 22 ανθρώπους. Οι επιστήμονες έφτιαξαν μια βάση δεδομένων για καιρικά φιανόμενα, σύμφωνα με την οποία είδαν ότι τα τελευταία 40 χρόνια καταγράφηκαν 110 έντονα και καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, δηλαδή σε υπερδιπλάσιο ποσοστό από το παρελθόν.

«Βλέπουμε αύξηση των βροχοπτώσεων, μεγάλες ραγδαιότητες παρόλο που ο αριθμός των ημερών βροχής μειώνεται. Ωστόσο, οι ποσότητες βροχής είναι μεγάλες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο μετεωρολόγος Μιχάλης Σιούτας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πριν το 2000 στη Θεσσαλονίκη καταγραφόταν κατά μέσο όρο ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο ανά τρία χρόνια, ενώ από το 2000 και μετά καταγράφονταν 7 ακραία φαινόμενα ανά έτος.

Οι έντονες καταιγίδες με σφοδρές βροχοπτώσεις που οδηγούν σε πλημμύρες είναι το πιο συχνό ακραίο καιρικό φαινόμενο στη Θεσσαλονίκη, αποτελώντας το 65,4% των συνολικών γεγονότων.

Επίσης, η μέση ετήσια θερμοκρασία στην Θεσσαλονίκη έχει ανέβει κατά 1 βαθμό Κελσίου την τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για το μέλλον να μην είναι ευοίωνες.

«Τα περισσότερα κλιματικά μοντέλα συγκλίνουν στο γεγονός ότι έχουμε αύξηση αυτών των φαινομένων», σημειώνει ο κ. Σιούτας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η προστασία της Θεσσαλονίκης απαιτεί κατάλληλες μελέτες και κατασκευή έργων για την πλημμυρική θωράκιση.

Διαβάστε ακόμα:

Η κλιματική αλλαγή απειλεί ένα δισεκατομμύριο παιδιά

Κρήτη - Παπαδόπουλος: Δεν φταίει η κλιματική αλλαγή, αλλά ο άνθρωπος

Κλιματική αλλαγή, ο «σιωπηλός δολοφόνος»: «Ακατοίκητες» θα γίνουν ολόκληρες περιοχές