ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε σπείρα που γέμιζε κάνναβη Ηλεία, Αττική και Φθιώτιδα

Εξαρθρώθηκε σπείρα που γέμιζε κάνναβη Ηλεία, Αττική και Φθιώτιδα

Τα κέρδη που θα αποκόμιζε η σπείρα από την πώληση των ναρκωτικών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ

Έντεκα συνολικά άτομα συνέλαβαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής μέλη συμμορίας που γέμιζε με κάνναβη Ηλεία, Αττική και Φθιώτιδα.

Τα μέλη της συμμορίας καλλιεργούσαν την κάνναβη και στη συνέχεια την διακινούσαν.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα (24.10.2022), στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθησαν έξι 6 μέλη της, κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Ηλείας, Φθιώτιδας και Αττικής, ενώ στις 26.10.2022 συνελήφθησαν ακόμη πέντε μέλη της.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση καθώς και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και ναρκωτικά, ενώ τα κέρδη τους υπολογίζονται σε πάνω από 4.000.000 ευρώ.

Όπως τόνισε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Δημήτρης Δάβαλος, στη σχετική ενημέρωση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης αποτελεί ένα ακόμα καίριο πλήγμα της ΕΛΑΣ στα οργανωμένα κυκλώματα που καλλιεργούν και διακινούν ναρκωτικά.

Παράλληλα τόνισε ότι η υπόθεση χαρακτηρίσθηκε από ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας τόσο σε προανακριτικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς πέραν της ιεραρχικής και επαγγελματικής δομής της οργάνωσης, είχαν επιλέξει ως χώρο καλλιέργειας δύσβατη, ορεινή και δασική περιοχή της Ηλείας, που έκανε το έργο της ΕΛΑΣ δυσχερέστατο.

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση

Αναφορικά με την μεθοδολογία δράσης τους τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης επέλεγαν τοποθεσία σε δύσβατη, ορεινή, δασική περιοχή και εγκαθιστούσαν τη φυτεία με τρόπο ώστε να είναι δύσκολος ο εντοπισμός της, ενώ είχαν διαμορφώσει κατάλληλο χώρο, που χρησιμοποιούσαν ως στεγνωτήριο – ξηραντήριο των φυτών.

Παράλληλα χρησιμοποιούσαν σπίτι σε περιοχή της Αττικής, ως χώρο αποθήκευσης της κάνναβης, με σκοπό την περαιτέρω διακίνησή της στην Αττική.

Χρησιμοποιούσαν ενοικιαζόμενα οχήματα για τη μεταφορά του προσωπικού και των υλικών της καλλιέργειας, προκειμένου να αποφύγουν την ταυτοποίηση τους, ενώ είχαν αναπτύξει και συνεργασία με κάτοικο της περιοχής, για την επιτήρηση της καλλιέργειας και την ενημέρωση της οργάνωσης σε περίπτωση προσέγγισης των Αρχών.

Τεράστιες ποσότητες κάνναβης

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν, στο χώρο της καλλιέργειας αλλά και σε οικίες, σε περιοχές της Ηλείας, Φθιώτιδας και Αττικής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 941 κιλά και 322 γραμμάρια κάνναβης,
  • 670 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους 40 εκατοστών έως 2,5 μέτρων,
  • καραμπίνα,
  • 2 αυτοκίνητα,
  • 3.400 ευρώ,
  • 15.400 Λεκ Αλβανίας,
  • 110 ρούβλια Ρωσίας,
  • 100 δολάρια Η.Π.Α.
  • 21 λίρες Αγγλίας,
  • 40 κούνα Κροατίας,
  • 500 κορώνες Σουηδίας,
  • 21 κινητά τηλέφωνα,
  • υλικά και εξοπλισμός ανάπτυξης της καλλιέργειας και υδροδότησής της (λάστιχα και σωλήνες ποτίσματος, καζμάς χωρίς λαβή, κλαδευτήρια, μεταλλικό φτυάρι, μεταλλικά πριόνια κ.ά.),
  • υλικά και εξοπλισμός διαβίωσης και πλήθος ανοιχτών συσκευασιών τσαντών αποθήκευσης συμπίεσης και δύο τσάντες αποθήκευσης συμπίεσης.

Σημειώνεται ότι, λόγω του μεγάλου όγκου των ποσοτήτων δενδρυλλίων και κάνναβης που κατασχέθηκαν και της δυσχέρειας πρόσβασης στο χώρο της φυτείας, για τη μεταφορά αυτών συνέδραμε και ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, στους χώρους των φυτειών κλήθηκε συνεργείο του Γραφείου Εγκληματολογικών Ηλείας για εξερεύνηση.

Οι 6 πρώτοι που συνελήφθησαν οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή και παραπέμφθηκαν σε Ανακριτή, ενώ και οι υπόλοιποι συλληφθέντες δυνάμει των σχετικών ενταλμάτων οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική.

Διαβάστε επίσης:

Χανιά: Ανεξέλεγκτα σκυλιά σε χωριό στην Κίσαμο - Όρμησαν σε περιπολικό

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών μετά από καταδίωξη στη Ρόδο

Ήπειρος: To «όχι» τριών μαθητών στο κλείσιμο του σχολείου τους