ΕΛΛΑΔΑ

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Υποστηρίζει ότι δεν έγιναν ξεχωριστές αναζητήσεις

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Υποστηρίζει ότι δεν έγιναν ξεχωριστές αναζητήσεις

Ο δικηγόρος του βραβευμένου συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου που βρέθηκε προφυλακισμένος για παιδική πορνογραφία, μιλά στο Newsbomb.gr για την υπόθεση.

Ο όγκος του παιδικού πορνογραφικού υλικού, οδήγησε στην προφυλάκιση του βραβευμένου συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Βασίλη Παπαθεοδώρου, σύμφωνα με τον συνήγορό του, Σταύρο Γεωργόπουλο, ο οποίος μίλησε στο Newsbomb.gr και εξήγησε πώς βρέθηκαν στον υπολογιστή του εντολέα του τα βίντεο.

Ο δικηγόρος του Βασίλη Παπαθεοδώρου, αναφέρει πως στο πρόγραμμα που χρησιμοποίησε για τη λήψη των βίντεο ο συγγραφέας, δεν υπήρχε η δυνατότητα προεπισκόπησης. Αναζητώντας, λοιπόν, κάποια βίντεο ως πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή βιβλίου, κατέβαιναν μαζικά αρχεία στον υπολογιστή του και η καταχώρηση ήταν τυχαία.

Όπως εξηγεί ο κ. Γεωργόπουλος, ο εντολέας δεν έχει δει τα περισσότερα από αυτά τα βίντεο, ούτε είχε σκοπό να τα δει. Εξήγησε, μάλιστα, πως αυτή η χρήση του συγκεκριμένου λογισμικού δεν ήταν συχνή, ούτε σταθερή, ούτε συνεχής.

«Η υπερασπιστική γραμμή του είναι, ότι δεν έκανε ξεχωριστές αναζητήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε εκ νέου πως τα βίντεο κατέβαιναν μαζικά και χωρίς τη δυνατότητα προεπισκόπησης, με αποτέλεσμα επί της ουσίας να μην γνωρίζει ο Βασίλης Παπαθεοδώρου το ακριβές περιεχόμενο των περισσότερων βίντεο.

Αυτός, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, είναι ο λόγος για τον μεγάλο αριθμό των βίντεο που βρέθηκαν στον σκληρό του δίσκο. Ο ίδιος αναφέρει πως ο προφυλακισμένος συγγραφέας είναι σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη.

Οι συνεχείς υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, έχουν διαμορφώσει κλίμα τέτοιο που κάνει δύσκολη ακόμα και την κατάθεση αίτησης αποφυλάκισης από τον συγγραφέα, Βασίλη Παπαθεοδώρου, ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος από τα μέσα Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Σταύρο Γεωργόπουλο, ο συγγραφέας Βασίλης Παπαθεοδώρου υποστηρίζει ότι η κατοχή παιδικής πορνογραφίας έγινε στο πλαίσιο στο οποίο ο συγγραφέας «Μάζευε στοιχεία για να γράψει το βιβλίο».

Τι βρέθηκε στο σπίτι του γνωστού συγγραφέα παιδικών βιβλίων

Κατόπιν ενημέρωσης των αρμόδιων δικαστικών αρχών πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε σκληρό δίσκο βρέθηκαν περισσότερα από 90 βίντεο με υλικό παιδικής πορνογραφίας σε ορισμένα από τα οποία πρωταγωνιστούν παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών. Ο συλληφθείς δεν έδωσε προανακριτική απολογία.

Ενώπιον του ανακριτή φέρεται να ισχυρίστηκε ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία παιδικής πορνογραφίας για επαγγελματικούς λόγους προκειμένου να προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου με συναφές θέμα – αντικείμενο.

Οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή, που διέταξαν τη προφυλάκισή του.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.:

«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας - κακουργηματικού χαρακτήρα - σε βάρος ατόμου, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.

Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκε χρήστης, εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση σε διάφορους ιστοτόπους – εφαρμογές και κατείχε πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και προέκυψε ο τόπος κατοικίας του.

Στη συνέχεια, κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε έρευνα στην οικία του, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, όπου παραπέμφθηκε σε Ανακριτή και ακολούθως διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση.

Εκδόσεις Καστανιώτη: Διακόψαμε κάθε σχέση

Οι εκδόσεις Καστανιώτη εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με τον γνωστό συγγραφέα παιδικών βιβλίων με τον οποίο συνεργάζονταν στην οποία ενημερώνουν ότι έχουν διακόψει κάθε μορφή συνεργασίας μόλις πληροφορήθηκαν για την σε εξέλιξη ποινική έρευνα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των εκδόσεων Καστανιώτη

«Οι Εκδόσεις Καστανιώτη διέκοψαν κάθε μορφής συνεργασία με τον Βασίλη Παπαθεοδώρου, αμέσως μόλις πληροφορηθήκαν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ποινική έρευνα από τις δικαστικές αρχές, για σοβαρή κατηγορία.

Η απόφασή μας προστατεύει τα συμφέροντα της εταιρείας, των εργαζομένων και των συνεργατών μας και –πάνω από όλα– των αναγνωστών μας και αποδεικνύει ότι για εμάς, η ακεραιότητα των συνεργατών μας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Συνεχίζουμε να εκδίδουμε σημαντικά βιβλία συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο και να μεταλαμπαδεύουμε την αξία της ανάγνωσης».

Σχετικές ειδήσεις