ΕΛΛΑΔΑ

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 6 Νοεμβρίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 6 Νοεμβρίου

Τι εορτάζει η Ορθόδοξη εκκλησία

Την μνήμη του Οσιου Λεονάρδου εορτάζει σήμερα Κυριακή 6 Νοεμβρίου η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Αυτό σημαίνει ότι γιορτάζουν οι εξής:

  • Λεονάρδος

Ανατολή ήλιου: 06:56

Δύση ήλιου: 17:21

Διάρκεια ημέρας: 10 ώρες 25 λεπτά

Σελήνη 12.7 ημερών

Ποιος ήταν ο Όσιος Λεονάρδος

Ο Αγάπιος Λεονάρδος γεννήθηκε περί το 1741 στη Δημητσάνα και το κοσμικό του όνομα ήταν Ασημάκης. Τη στοιχειώδη παιδεία ολοκλήρωσε στην γεννέτειρά του και στην Τρίπολη κοντά στον Παρθένιο.

Το 1759 μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για σπουδές θεολογικές ευρύτερες κι από εκεί στο Άγιο Όρος κι από εκεί στη Σμύρνη κοντά στον Γεράσιμο ιερομόναχο Γούνα. Τον έβαλε υπότροφο στη Σχολή της Σμύρνης μέχρι το 1764. Την ίδια περίοδο εκάρη μοναχός λαμβάνοντας το όνομα Αγάπιος. Μαζί με τον ιερομόναχο Γεράσιμο ήλθε στη Δημητσάνα και σύστησε σχολείο όπου δίδασκε αμισθί σε πάνω από σαράντα μαθητές.

Μετά τα Ορλωφικά και τα αντίποινα που ξέσπασαν από τους Τούρκους, ο Αγάπιος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Σχολή της Δημητσάνας και κατέφυγε στη Ζάκυνθο και μετά από λίγο καιρό στην Πάργα όπου δίδαξε και στη συνέχει επέστρεψε στη Δημητσάνα για να συνεχίσει το διδακτικό του έργο. Το 1781 προσκλήθηκε από τον συμπατριώτη του Αντώνιο Αντωνόπουλο στη Σμύρνη, για να αναλάβει διδακτικό έργο και τη διεύθυνση της εκεί Σχολής.

Πέθανε στις 14 Φεβρουαρίου 1815 στο Άργος[3]. Συνεργάστηκε με τον Νικόδημο τον Αγιορείτη στην έκδοση του Πηδαλίου Η Ορθόδοξη Εκκλησία τον έχει ανακηρύξει όσιο και η μνήμη του εορτάζεται στις 6 Νοεμβρίου[4].