ΕΛΛΑΔΑ

Handelsblatt: «Γιγάντια αποθέματα» που μπορούν να βοηθήσουν την ΕΕ

Handelsblatt: «Γιγάντια αποθέματα» που μπορούν να βοηθήσουν την ΕΕ

Για κοίτασμα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να βοηθήσει τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει λόγο η γερμανική Handelsblatt σε εκτενές ρεπορτάζ για τις σεισμικές έρευνες στη νοτιοδυτική Ελλάδα. 

Για «2.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών» κάνει λόγο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt που αναφέρεται στις εσπευσμένες έρευνες που ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη νοτιοδυτική Ελλάδα.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει χαρακτηριστικά πως «Η Ελλάδα θέλει να αξιοποιήσει γιγάντια αποθέματα. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο. Η εκμετάλλευσή τους θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2027. Όλη η Ευρώπη θα μπορούσε να επωφεληθεί».

Το ρεπορτάζ εστιάζει στις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την έναρξη των σεισμικών ερευνών από το πλοίο Sanco Swift για λογαριασμό των εταιρειών Exxon Mobil και Hellenic Energy. Η γερμανική εφημερίδα συνεχίζει «Πρόκειται για ένα θέμα που επί χρόνια είχε παραγκωνιστεί για λόγους κλιματικής πολιτικής αλλά και εξαιτίας της υποτιθέμενης αξιόπιστης διαθεσιμότητας φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου. Πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση επιτάσσουν μια επανεξέταση. Η Ελλάδα αναζητά τώρα αντικατάσταση για το ρωσικό φυσικό αέριο, που στο παρελθόν κάλυπτε το 45% της κατανάλωσης. Τα ενδεχόμενα κοιτάσματα δεν έχουν ενδιαφέρον όμως μόνο για την Ελλάδα (…) Με βάση την περσινή κατανάλωση, θα αρκούσαν για να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την ΕΕ με φυσικό αέριο για πάνω από πέντε χρόνια.»

Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ σημειώνει: «Και στο Αιγαίο εικάζεται ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Mέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει καμία έρευνα εκεί διότι Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν για την οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών. Η Τουρκία δεν έχει πάντως προβάλει αξιώσεις για τις περιοχές στις οποίες εστιάζουν οι τρέχουσες έρευνες».