ΕΛΛΑΔΑ

Σκρέκας για γεωτρήσεις: Στόχος η ενεργειακή ανεξαρτησία σε 3 χρόνια

Σκρέκας για γεωτρήσεις: Στόχος η ενεργειακή ανεξαρτησία σε 3 χρόνια

Ο υπουργός ενέργειας Κώστας Σκρέκας εξέφρασε την αισιοδοξία του για ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας χάρη στις γεωτρήσεις 

Για ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας σε ότι αφορά το φυσικό αέριο έκανε λόγο, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας στο Open για τις γεωτρήσεις στα Ιωάννινα αλλά και στα ανοιχτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

«Η Ελλάδα μπορεί σε 3 χρόνια από σήμερα, εφόσον όλα επαληθευτούν, αυτόνομη στο φυσικό αέριο και για μια διάρκεια που μπορεί να φτάνει τη 10ετία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κώστας Σκρέκας.

Εδώ και 1,5 χρόνο όπως είπε ο υπουργός υπάρχει έχει αρχίσει η προετοιμασία ώστε να γίνουν οι κατάλληλες τεχνικές και περιβαλλοντολογικές μελέτες και να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, με αποτέλεσμα σήμερα να «τρέχουν» έρευνες σε πέντε διαφορετικές περιοχές. «Έχουμε δουλέψει μεθοδικά για τη διενέργεια των ερευνών για το φυσικό αέριο και να υπάρχουν γρήγορα αποτελέσματα», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας

Ειδικά για τα Ιωάννινα διευκρίνισε ότι «μέσα σε 2 με 2,5 χρόνια μπορεί να έχουμε μια παραγωγική γεώτρηση», με την προϋπόθεση βέβαια ότι τα αποτελέσματα της δοκιμαστικής γεώτρησης είναι καλά και αποδειχτεί ότι η ποσότητα και η ποιότητα των υδρογονανθράκων είναι αυτή που χρειαζόμαστε.

Επιπλέον σύμφωνα με τον υπουργό, σε περίπτωση που βρεθούν κοιτάσματα μεγαλύτερα από το αναμενόμενο, η χώρα μας μπορεί να καταστεί ενεργειακός πυλώνας για την νοτιοανατολική Ευρώπη, τροφοδοτώντας με φυσικό αέριο την ευρύτερη περιοχή.

Έτσι υπάρχουν ήδη οι σκέψεις για επέκταση των αγωγών φυσικού αερίου και στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ στο μέλλον μπορεί να μεταφέρεται βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο.

Διαβάστε ακόμη:

Σκρέκας: Να μειώσουμε τις τιμές ενέργειας στα νοικοκυριά

Γεωτρήσεις και Rafale η «απάντηση» της Αθήνας στις απειλές της Άγκυρας

Ανάλυση Politico: Πώς η Ευρώπη θα «βγει» από την ενεργειακή κρίση