ΕΛΛΑΔΑ

Πολυτεχνείο: Το έγχρωμο φιλμ από την εξέγερση - Βίντεο ντοκουμέντο

Πολυτεχνείο: Το έγχρωμο φιλμ από την εξέγερση - Βίντεο ντοκουμέντο
Οι εικόνες σε έγχρωμη μορφή.
Νίκος Α. Βερνίκος

Επέτειος Πολυτεχνείου: Το βίντεο ανέδειξε στο Facebook ο υφυπουργός Πολιτισμού με αφορμή έκθεση στο «Ακροπόλ» - Το υλικό είχε κινηματογραφήσει ο Νίκος Α. Βερνίκος

Ένα σπάνιο βιντεοληπτικό υλικό σε έγχρωμη μορφή, από την εξέγερση στο Πολυτεχνίο δημοσίευσε σε ανάρτησή του στο Facebook o υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης.

Στο βίντεο που κατέγραψε ο Νίκος Βερνίκος οι θεατές μπορούν να δουν έγχρωμα στιγμιότυπα από την αντιδικτατορική εκδήλωση ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών, τα οποία τραβήχτηκαν κρυφά από το παράθυρο γωνιακού δωματίου στον 1ο όροφο του ξενοδοχείου «Ακροπόλ», μεταξύ 14 και 17 Νοεμβρίου 1973.

Όπως ανέφερε ο Νίκος Βερνίκος στο σχετικό βίντεο στο YouTube με τα βουβά αυτά φιλμ: «Η παρακολούθηση των γύρω από το Πολυτεχνείο γεγονότων γινόταν μέσα από το κατεβασμένο ξύλινο ρολό με ανοικτό το τζάμι, με κομμένη την ανάσα. Μεσάνυχτα Παρασκευής 16 προς Σάββατο 17 Νοεμβρίου στη γωνία του “Acropole” ήταν σταθμευμένο τανκ που περίμενε να επέμβει. Το κράνος του όρθιου οδηγού έφτανε στο κάτω μέρος του γωνιακού παραθύρου.

Λίγο πριν την επέμβαση στο Πολυτεχνείου και ενώ επικρατούσε πλήρης ησυχία, δημιουργήθηκε μικρός θόρυβος μέσα στο δωμάτιο από τους παρευρισκόμενους φίλους συναγωνιστές φοιτητές και το τηλέφωνο. Ο στρατιώτης έστρεψε τη φωτιστική δέσμη του προβολέα του τανκ στην πρόσοψη του ξενοδοχείου, προσπαθώντας να εντοπίσει την πηγή του θορύβου. Σταμάτησε για λίγο στο από πίσω του και λίγο πιο πάνω ευρισκόμενο σκοτεινό, με το κατεβασμένο ρόλο, παράθυρο του δωματίου μας. Το φως του προβολέα έμπαινε μέσα από τις χαραμάδες.

Ο στρατιώτης προσπαθούσε να καταλάβει από που ερχόταν ο θόρυβος που ξεχώρισε από τον ήχο των πυροβολισμών. Όπως εκινείτο φώτιζε τοίχους και ιδιαίτερα το ταβάνι του δωματίου προς όλες τις κατευθύνσεις. Η αναπνοή των παρευρισκόμενων στο δωμάτιο σταμάτησε».

Η ανάρτηση του Νικόλα Γιατρομανωλάκη: