ΕΛΛΑΔΑ

«Βροχή» οι καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου

«Βροχή» οι καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου
INTIME

Μια ακόμα καταγγελία για ξυλοδαρμό παιδιού που έμενε σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Καλαμάτα. «Ο πατέρας Αντώνιος είπε να κάνουν έκτρωση σε έγκυο» καταγγέλλει πρώην τρόφιμος δομής. 

«Βροχή» πέφτουν οι καταγγελίες για την «Κιβωτό του Κόσμου» και τις δομές της σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η οικογένεια του παιδιού, ανέφερε: «Εμείς τον Ιανουάριο του 2022 πήγαμε να δούμε το παιδί. Μετά από λίγο το παιδί μας κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον παιδαγωγό. Όταν πήγαμε εκεί πήγαν να μας πετάξουν έξω με τις κλωτσιές, ένας νεαρός με μούσια. Μόλις φωνάξαμε την Αστυνομία, ο νεαρός μας είπε «τελείωσε η επίσκεψη με το παιδί, βγείτε έξω τώρα».

Σύμφωνα με την οικογένεια του παιδιού: «Το περιστατικό το κατέγραψε η Αστυνομία, μας πήραν στο Α/Τ. Καταθέσαμε μήνυση. Ακόμα περιμένουμε απάντηση. Το παιδί το ξαναείδαμε μετά από 2,5 μήνες. Μας έλεγαν ότι είναι άρρωστο. Όταν το είδαμε μας είπαν «μην ρωτάτε πολλά, γιατί θα με βάλουν τιμωρία».

Παράλληλα όπως καταγγέλλει η οικογένεια του παιδιού «Το παιδί όταν το συναντήσαμε δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Μας ζήτησε να το πάρουμε από εκεί. Το ρώτησα τι είχε και μου είπε ότι δεν μπορούσε να μιλήσει. Έχω ζητήσει 10 φορές ραντεβού με τον πατέρα Αντώνιο και δεν τον είδα ποτέ. Το παιδί βρίσκεται στη δομή στην Καλαμάτα. Ανησυχώ πάρα πολύ μετά τις καταγγελίες».

«Ο πάτερ Αντώνιος είπε να κάνουν έκτρωση σε έγκυο»

Ένας 20χρονος -σήμερα- πρώην τρόφιμος της δομής στον Κολωνό από τα 11 έως τα 15 του χρόνια σε μια ακόμα καταγγελία ανέφερε ότι ο πάτερ Αντώνιος, είπε να κάνουν έκτρωση σε έγκυο.

Μιλώντας στο MEGA, ανέφερε: «Εγώ ήμουν στην Κιβωτό του Κόσμου στον Κολωνό όταν ήμουν 11 ετών, μέχρι τα 15. Μετά, αρχές Σεπτεμβρίου, με πήγαν στο παράρτημα της Χίου. Έχω δει να χτυπάνε παιδιά, έχω δει δύο – τρεις παιδαγωγούς. Δεν ήταν παιδαγωγοί, ήξεραν τον πατέρα Αντώνιο από μικρά παιδιά και μετά τους πρότεινε να δουλέψουν ως παιδαγωγοί. Ήταν φίλοι του, είχαν γνωριστεί από παλιά που παίζανε μπάσκετ» είπε.

«Με πήγαν με το ζόρι, όχι με τη θέλησή μου. Μας κλείδωσαν σε ένα δωμάτιο για μία εβδομάδα, μετά μας δίνανε νερό και ψωμί. Όταν ήμουν στη Χίο και είχα τελειώσει την Β’ Λυκείου μου είπαν “δεν θα την τελειώσεις και θα κάνεις δουλειές στο ΕΠΟΣ. Δεν είσαι καλός μαθητής, τι το θες το σχολείο; Έλα να δουλέψεις πάνω σαν εργαζόμενος”».

«Ήταν σε δωμάτιο και της απαγόρευσαν να έχει επικοινωνία με κανένα άτομο. Μόλις κατάλαβαν οι παιδαγωγοί ότι ήταν φουσκωμένη η κοιλιά της την πήγαν στο νοσοκομείο να δουν τι έχει και ήταν έγκυος και μετά ο πάτερ Αντώνιος είπε να της κάνουν έκτρωση».

Πρόσωπο κύρους στο «τιμόνι» της Κιβωτού μετά το «ξήλωμα» του ΔΣ

Πρόσωπο κύρους αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ώρες από την κυβέρνηση για το «τιμόνι» της «Κιβωτού του Κόσμου» μετά την απόφαση που πάρθηκε στη σύντομη σύσκεψη που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η τελευταία είχε να διαλέξει μεταξύ τριών επιλογών. Να βάλει «λουκέτο» στην οργάνωση, επιλογή που θα δημιουργούσε το ζήτημα των 400 παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές της, να αφήσει στη θέση της την υπάρχουσα διοίκηση μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη και αυτήν που τελικά επέλεξε να «ξηλώσει» δηλαδή με συνοπτικές διαδικασίες την υπάρχουσα διοίκηση και να πάει σε μια εγνωσμένου κύρους που θα αναλάβει τα «ηνία» της οργάνωσης και των δομών της.

Η επιλογή φαίνεται πως έγινε με γνώμονα την τύχη των 400 παιδιών αλλά και τη βοήθεια που θα χρειαστούν οι αρχές από την ίδια τη ΜΚΟ για την έρευνα των καταγγελιών.

Τα επόμενα βήματα

Μέσα στις επόμενες ώρες ή μέρες, η κυβέρνηση θα ορίσει τη νέα διοίκηση της «Κιβωτού του Κόσμου». Η νέα αυτή διοίκηση, θα έχει προσωρινό χαρακτήρα όπως ορίζει το πρόσφατο νομοσχέδιο και η θητεία της δεν θα ξεπεράσει τον ένα χρόνο.

Δρομολογούνται έλεγχοι και επί των οικονομικών της «Κιβωτού του Κόσμου». Η οργάνωση βασιζόταν κυρίως στις δωρεές ιδιωτών που έφταναν σχεδόν το 95% των χρημάτων που καλούνταν να διαχειριστεί ενώ ελάχιστα ήταν τα χρήματα που έπαιρνε από το κράτος, μέσω της Περιφέρειας που έχει και θεσμικά την αρμοδιότητα της στήριξης των συγκεκριμένων δομών.

Η νέα διοίκηση θα κληθεί να συνδράμει στο έργο της Δικαιοσύνης, καθώς οι καταγγελίες συνεχίζουν να πέφτουν «βροχή».

Ξεκινούν οι καταθέσεις

Ξεκινούν από σήμερα οι καταθέσεις μαρτύρων στην Εισαγγελία της Αθήνας για τις καταγγελίες των παιδιών σχετικά με την «Κιβωτό του Κόσμου». Την ίδια στιγμή, τα στόματα των παιδιών για όσα συνέβαιναν πίσω από τις κλειστές πόρτες της δομής έχουν ανοίξει... Ξυλοδαρμοί, κακοποιήσεις, τιμωρίες παιδιών ενώ η φωτογραφία που δείχνει το «κλουβί όπου έβαζαν νηστικά παιδιά» κάνει τον γύρο του Διαδικτύου.

Η απόφαση της κυβέρνησης να «ξηλώσει» από τη διοίκηση τον πατέρα Αντώνιο και την πρεσβυτέρα φέρνει εξελίξεις στην υπόθεση με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, να τονίζει πως η νέα διοίκηση της δομής θα είναι υψηλού κύρους. Αλλωστε, στόχος όλων είναι να προστατευτούν τα παιδιά που παραμένουν στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Τα δύο αδικήματα που ερευνώνται για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Στο μεταξύ, σε επίπεδο έρευνας, οι εισαγγελείς εξετάζουν το ενδεχόμενο διάπραξης δυο αδικημάτων. Το ένα αφορά στο κακούργημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και το δεύτερο το πλημμέλημα της σωματικής βλάβης σε βάρος αδυνάμων.

Στόχος είναι η ταχύτατη διεκπεραίωση της έρευνας, ενώ ήδη παιδιά που έχουν διαμείνει στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» αλλά και εργαζόμενοι θα ξεκινήσουν να καταθέτουν. Μάλιστα, ανάμεσά τους φέρεται να βρίσκεται και μάρτυρας που κατοικεί στο εξωτερικό και έχει δηλώσει πως θέλει να καταθέσει στην εισαγγελία.

Τέσσερα πρόσωπα στο μικροσκόπιο των ερευνών για την «Κιβωτό»

Η έρευνα επικεντρώνεται σε 4 πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία είναι και υψηλόβαθμο στέλεχος της δομής, τον οποίο έχει καταγγείλει ένας 19χρονος τρόφιμος της δομής για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά και 3 ακόμη εργαζόμενοι δομών της «Κιβωτού του Κόσμου».

Σημειώνεται ότι η Εισαγγελία μελετά περίπου 10 καταγγελίες που έφτασαν από το Συνήγορο του Πολίτη και αφορούν κακοποίηση, σωματικές τιμωρίες, καταναγκαστική εργασία και απομόνωση παιδιών από το σχολείο. Πληροφορίες αναφέρουν προς το τέλος του καλοκαιριού έφτασαν στην εισαγγελία δύο emails του Συνήγορου του Πολίτη, στα οποία όμως δεν υπήρχε άμμεση αναφορά για σεξουαλική κακοποίηση:

Μετά τις καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων, οι δυο εισαγγελείς θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα της έρευνας, ανάλογα με τα όσα θα έχουν επιβεβαιωθεί ή προκύψει. Ωστόσο, αν κατατεθούν στοιχεία για άλλες πράξεις που ανάγονται στη σφαίρα της σεξουαλικής κακοποίησης, η εισαγγελία θα μελετήσει εάν θα λάβουν κακουργηματικό ή πλημμεληματικό χαρακτήρα, αλλά και το πως θα αντιμετωπιστεί το πρόσωπο που ενδεχομένως καταγγέλεται. Τέλος, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να συνενωθούν δικογραφίες, αν υπάρχουν σε πόλεις της Ελλάδας, με τη δικογραφία που χειρίζεται αυτή τη στιγμή η εισαγγελία ανηλίκων της Αθήνας.

Ο πατέρας Αντώνιος κυκλοφορούσε με «σωματοφύλακες»

Την ίδια στιγμή, πάντως, σύμφωνα με το MEGA, ο πατέρας Αντώνιος κυκλοφορούσε με κάποιου είδους «σωματοφύλακες» από παιδιά που ήταν πρώην τρόφιμοι των δομών και μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες συμπεριφέρονταν πολύ άσχημα στα παιδιά. «Ήθελε να εξουσιάζει, να έχει την κουστωδία γύρω του, ήθελε να τον αποκαλούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο».

Θείος 19χρονου: «Ο πατήρ Αντώνιος διάλεγε τα παιδιά για τις κρουαζιέρες»

Ο θείος του 19χρονου πρώην φιλοξενούμενου της «Κιβωτού του Κόσμου», που κατήγγειλε πρώτος τον πατέρα Αντώνιο, αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τις κρουαζιέρες του πατέρα Αντώνιου με ορισμένα από τα φιλοξενούμενα παιδιά.

Ο θείος του 19χρονου πρώην φιλοξενούμενου της «Κιβωτού του Κόσμου», από την καταγγελία του οποίου ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις για ασέλγεια και κακοποίηση των παιδιών μίλησε στο MEGA για τις κρουαζιέρες του πατέρα Αντώνιου μαζί με κάποια από τα φιλοξενούμενα παιδιά.

Ο θείος του 19χρονου αναφέρει πως ο πατήρ Αντώνιος επέλεγε ο ίδιος ποια παιδιά θα τον συνοδεύσουν, τα οποία στην πλειοψηφία τους ήταν αγόρια.

«Πέρασε πανεπιστήμιο και επειδή πέρασε επαρχία του λέει “ε τι να πας τώρα εκεί κάτσε εδώ, θα σε βάλω εγώ με υποτροφία στην Καλών Τεχνών, θα κάνεις εικονογραφίες στις εκκλησίες. Τι θέλεις τώρα να τρέχεις στις επαρχίες;”…και δεν τον έβαζε πουθενά και τον είχε και δούλευε αποθηκάριος» περιγράφει ο θείος του 19χρονου, αναφορικά με τα όσα έταζε ο πάτερ Αντώνιος στον ανιψιό του.

Αποκαλύπτει πως την περίοδο των Χριστουγέννων εργαζόμενοι της δομής δεν επέτρεψαν στους συγγενείς των παιδιών να τα επισκεφθούν με την πρόφαση των συνεπειών – τιμωριών.

«Τους είπαμε “χριστουγεννιάτικα τα έχετε τιμωρία;” και μας απάντησαν πως πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες. Πήραν τα δώρα και μας έδιωξαν» καταλήγει ο θείος του 19χρονου.

«Με χαστούκισε ο πατήρ Αντώνιος, με είχαν στην απομόνωση όλο το καλοκαίρι»

Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες παιδιών που έζησαν στην Κιβωτό του Κόσμου έφερε στη δημοσιότητα και το Newsbomb.gr. Όσο οι μέρες περνούν και οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και της Δικαιοσύνης είναι σε πλήρη εξέλιξη για το τι τελικά συνέβαινε στις δομές της Κιβωτού τόσο τα παιδιά μιλούν για τις τιμωρίες τους, τους ξυλοδαρμούς τους και τις φωνές που άκουγαν με το πρόσχημα «μόνο έτσι θα γίνετε καλύτεροι άνθρωποι».

«Ο πατήρ Αντώνιος με χαστούκισε»

Η 18χρονη σήμερα Χριστίνα έζησε από τα 12 της σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου». Για έναν μήνα ήταν στην Πωγωνιανή και έπειτα την έστειλαν στην Κόνιτσα. «Έχω ζήσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια», λέει σήμερα στο Newsbomb.gr και περιγράφει τις τιμωρίες της από παιδαγωγούς της δομής, τις οποίες – σύμφωνα πάντα την ίδια – γνώριζε ο πατήρ Αντώνιος.

«Ήθελαν να κάνουμε τις δουλειές που ήθελαν αυτοί και τις ώρες που ήθελαν αυτοί. Ήθελαν να συμπεριφερόμαστε σαν ρομπότ. Υπήρχαν στιγμές που ήθελα να πάω μια βόλτα και δεν ήθελα να υπακούσω στους κανόνες τους», αναφέρει η Χριστίνα και εξηγεί ότι έτσι ξεκινούσε η τιμωρία για τα παιδιά. «Με είχαν στο δωμάτιο απομόνωσης για ένα μήνα κλειδωμένη. Έχω περάσει ακόμη και ολόκληρο καλοκαίρι στο δωμάτιο απομόνωσης. Η απομόνωση ήταν σκληρή. Δεν βγαίναμε από το δωμάτιο και υπήρχαν φορές που δεν μπορούσα ούτε να φάω», καταγγέλλει σήμερα η 18χρονη.

Η Χριστίνα περιγράφει όμως και τις τιμωρίες στο δωμάτιο απομόνωσης της δομής που διαρκούσαν λιγότερο χρονικό διάστημα. «Υπήρχαν όμως και άλλες τιμωρίες. Μπορεί να έβαζαν κάποιο παιδί στο δωμάτιο απομόνωσης για επτά μέρες και να του έδιναν να φάει το φαγητό των προηγούμενων ημερών που είχε περισσέψει. Αν δεν έτρωγε τα ρεβίθια, για παράδειγμα, θα έμενε νηστικό το παιδί. Είτε ήταν πρωί είτε μεσημέρι είτε βράδυ ήσουν αναγκασμένος να φας ρεβίθια – ακόμη και αν δεν σου αρέσουν- για να μην πεινάσεις».

Στο ερώτημα αν ο πατήρ Αντώνιος τα ήξερε αυτά η 18χρονη είναι κατηγορηματική. «Τα ήξερε όλα και δεν έκανε τίποτα. Ο ίδιος ο πάτερ με χαστούκισε επειδή τσακώθηκα με ένα παιδί. Με θεωρούσαν κακή επιρροή», συμπληρώνει η Χριστίνα, η οποία είναι διατεθειμένη να καταθέσει στις Αρχές για την υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου».

«Με τιμώρησαν με λάντζα στην κουζίνα»

Ο 20χρονος Κωνσταντίνος είναι ένα ακόμη παιδί που έμεινε στην «Κιβωτό του Κόσμου». Από τα 11 έως τα 15 βρισκόταν ως τρόφιμος στη δομή του Κολωνού και από τα 15 έως τα 19 του ήταν στη Χίο. «Στον Κολωνό μπροστά μου χτύπησαν δυο παιδιά της Κιβωτού, επειδή δεν άκουγαν τις εντολές τους», καταγγέλλει ο Κωνσταντίνος.

Ο 20χρονος σήμερα Κωνσταντίνος είναι ένα παιδί με προβλήματα υγείας. «Γι’ αυτό και εγώ δεν μπήκα ποτέ στο δωμάτιο απομόνωσης. Ήξεραν το πρόβλημα υγείας μου», λέει. Ωστόσο, όπως προσθέτει, δεν γλίτωσε από τις τιμωρίες στον Κολωνό. «Με έβαλαν για μία βδομάδα να πλένω πιάτα και ταψιά μόνος μου ως τιμωρία. Δεν τους άκουγα και έκανα όλες τις δουλειές στην κουζίνα μόνος μου. Μας έλεγαν “έτσι θα γίνετε άνθρωποι”».

Στα 15 του ο Κωνσταντίνος πήγε στη δομή της Χίου. Ούτε εκεί οι τιμωρίες έλειπαν για τα παιδιά. «Στη Χίο έχω δει να κλειδώνουν παιδιά σε δωμάτιο. Κάποια παιδιά τα κρατούσαν για λίγες μέρες και τους έδιναν ως τιμωρία να φάνε ψωμί και να πιουν μόνο νερό. Όταν έμεναν για μια βδομάδα τους έδιναν το φαγητό της προηγούμενης ημέρας. Έπρεπε να το φάνε διαφορετικά θα πεινούσαν», θυμάται σήμερα.
Και οι δύο μάλιστα επιμένουν να λένε πως το στέλεχος της Κιβωτού γνώριζε τι συνέβαινε στις δομές.

«Μιλάμε τώρα γιατί φοβόμασταν»

Στο ερώτημα, μάλιστα, και τα δύο παιδιά γιατί καταγγέλλουν τώρα τις συνθήκες στην «Κιβωτού του Κόσμου», απαντούν: «Μιλάμε όλοι τώρα γιατί φοβόμασταν. Ποιος θα πίστευε ένα 15χρονο παιδί; Εδώ μιλούσαμε στον (αναφέρονται στο στέλεχος της Κιβωτού) και εκείνος πίστευε τους παιδαγωγούς. Ποτέ δεν ήρθε στη θέση των παιδιών», λένε.

«Ο πατήρ Αντώνιος είναι αθώος», λέει ο αδερφός του

Πάντως, ο αδερφός του πατέρα Αντωνίου, ο οποίος είναι κι εκείνος ιερέας στη Νέα Μονή Χίου από όπου κατάγεται, μιλώντας στον Alpha, αναφέρει ότι πιστεύει στην αθωότητα του αδερφού του. «Να σας πω κάτι… Ξέρω την αθωότητα του αδερφού μου. Αυτό μόνο γνωρίζω. Αυτό…», τονίζει στον Alpha.

Για να προσθέσει: «Πιστεύω στην αθωότητα του αδερφού μου. Αυτό είναι. Ότι προσπαθούν να τον στοχοποιήσουν. Αυτό… Ξέρω ποιος είναι ο αδερφός μου. Γνωρίζω ποιος είναι ο αδερφός μου. Αυτά. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω. Ευχαριστώ πολύ», ανέφερε ο αδερφός του πατέρα Αντωνίου.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις