ΕΛΛΑΔΑ

Κιβωτός του Κόσμου: Στενεύει ο «κλοιός» για τον π. Αντώνιο

Κιβωτός του Κόσμου: Στενεύει ο «κλοιός» για τον π. Αντώνιο
INTIME

Σε συμπληρωματική κατάθεση κλήθηκε σήμερα ο 19χρονος που έχει καταγγείλει πρόσωπο της Κιβωτού του Κόσμου για σεξουαλική κακοποίηση. Απαγορεύτηκε στον π. Αντώνιο να πλησιάζει τις δομές 

Στενεύει ο «κλοιός» για τον πατέρα Αντώνιο, στον οποίο απαγορεύτηκε να πλησιάζει τις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», σήμερα Πέμπτη. Την απομάκρυνση του πατέρα Αντώνιου και τριών ακόμα προσώπων από την Κιβωτό του Κόσμου προβλέπει διάταξη που εξέδωσαν οι δύο εισαγγελείς ανηλίκων οι οποίοι χειρίζονται τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Παράλληλα, το κατώφλι των δύο εισαγγελέων ανηλίκων ώστε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα καταγγελλόμενα, πέρασε ο 19χρονος που έχει καταγγείλει ηγετικό στέλεχος της Κιβωτού.

Οι δυο εισαγγελείς ανηλίκων, Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη -Κυριακή Τσιχλή έλαβαν κατάθεση και από έναν πρώην τρόφιμο σε δομή της οργάνωσης, ο οποίος βρισκόταν στην Ολλανδία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο μάρτυρας έκανε λόγο για σωματική του κακοποίηση την περίοδο που διαβιούσε σε δομή της Κιβωτού, ενώ φέρεται να μην αναφέρθηκε σε σεξουαλική κακοποίηση.

Τι λέει πρώην εργαζόμενη της δομής της Καλαμάτας

Η πρώην εργαζόμενη της δομής της Καλαμάτας, η οποία ξεκίνησε το γαϊτανάκι των αποκαλύψεων, επιβεβαίωσε ότι γνώριζε για την καταγγελία του 19χρονου πριν αυτή δημοσιοποιηθεί. Μιλώντας στο MEGA, ανέφερε: «Ήμουν ήδη απομακρυσμένη από τη δομή της Καλαμάτας όταν με πλησίασε φίλος του 19χρονου ο οποίος δεν ήταν πλέον στη δομή καθώς ενηλικιώθηκε και μου μίλησε για την κακοποίηση. Αυτό έγινε πριν από ένα χρόνο και δύο μήνες, πέρσι τον Σεπτέμβριο. Γνώριζε πως είχα καλές σχέσεις με τα παιδιά γι αυτό με εμπιστεύτηκε. Στη συνέχεια μαζί με δύο ακόμα παιδαγωγούς που εργάζονταν στη δομή, αποφασίσαμε να απευθυνθούμε σε δικηγόρο για να τον συμβουλευτούμε. Παίρναμε συμβουλές γιατί όλη η διαδικασία ήθελε χρόνο, μεθοδικότητα και μεγάλη προσοχή. Λίγο αργότερα ο ένας παιδαγωγός από εμάς απομακρύνθηκε εκδικητικά από την ίδια τη δομή ενώ ο άλλος παραιτήθηκε.

Κατά τους διοργανωτές η απομάκρυνση από δομή σε δομή των παιδιών ήταν στο πλαίσιο του σωφρονισμού τους. Απομακρυνόντουσαν χωρίς καμία ενημέρωση σε κανέναν. Εν μια νυκτί μας λέγαν φεύγει ο Χ και πάει εκεί. Είχαμε παρατηρήσει κάποια πράγματα που δεν μας άρεσαν, η «εργασιοθεραπεία» δεν ήταν ποτέ εργασιοθεραπεία. Οι συνέπειες εκτός ομάδας υπήρχαν. Η απομόνωση δεν υπήρξε στη δομή της Καλαμάτας, επειδή ήμασταν εμείς με τα παιδιά και προσπαθούσαμε να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Δεν επιτρέπαμε να συμβαίνουν τέτοιες συνέπειες, όσο μπορούσαμε κάναμε τα στραβά μάτια. Και ας είχαμε την οδηγία ένα παιδί να είναι εκτός ομάδας. Προσπαθούσαμε να κάνουμε τη συνέπεια όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη για τα παιδιά».

Πού και πώς τα «κουτιά» της Κιβωτού μάζευαν χρήματα

O πατέρας Αντώνιος και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας, με τους λογαριασμούς τους να έχουν κατασχεθεί, ενώ αναμένεται και έλεγχος των πόθεν έσχες τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τελευταία χρόνια στους λογαριασμούς του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας διαπιστώθηκαν πάνω από 2.000 συναλλαγές, κάποιες εκ των οποίων κρίνονται ύποπτες.

Οι Αρχές θα ελέγξουν αν αυτές οι κινήσεις προέρχονται από δικαιολογημένα εισοδήματα ή ενδεχομένως σχετίζονται με τις εισροές προς τη ΜΚΟ, που την τελευταία πενταετία αγγίζουν τα 40.000.000 ευρώ.

Στον έλεγχο που έγινε στο διαμέρισμα του ζευγαριού στον Κολωνό, στον τελευταίο όροφο που στεγάζεται η κεντρική δομή της οργάνωσης, βρέθηκαν κρυμμένα 347.000 ευρώ. Το ερώτημα που απασχολεί τις Αρχές είναι από πού προέρχονται τα χρήματα αυτά.

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου και ενώ είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο με την Κιβωτό, η πρεσβυτέρα επισκέφθηκε τη θυρίδα που διατηρεί σε υποκατάστημα τράπεζας στον Κολωνό. Στη συνέχεια η θυρίδα βρέθηκε κενή.

Λίγες ημέρες αργότερα, τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου συγκεκριμένα, η Οικονομική Αστυνομία μπήκε στο διαμέρισμα του ζευγαριού.

«Τι τα ψάχνετε τα λεφτά; Τι νομίζετε, ότι θα πάρουμε τα χρήματα και θα φύγουμε; Δεν είχαμε σκοπό να εξαφανιστούμε. Εδώ θα μείνουμε…» φέρεται να είπε η πρεσβυτέρα στους αστυνομικούς, την ώρα που έκαναν τον έλεγχο.

Λίγη ώρα αργότερα, έκπληκτοι οι αστυνομικοί, σε μια κρύπτη σε ντουλάπα με ρούχα εντόπισαν σε σακούλες δεκάδες δεσμίδες με χαρτονομίσματα, συνολικού ύψους 347.000 ευρώ. Η απάντηση της πρεσβυτέρας, όταν ρωτήθηκε τι γύρευαν τα χρήματα στο σπίτι, ήταν ότι τα πήρε για να τα μετρήσει και να τα καταθέσει σε λογαριασμό της Κιβωτού.

Τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, εξετάζουν το ενδεχόμενο τα χρήματα που μετέφερε η πρεσβυτέρα από την τραπεζική θυρίδα στο σπίτι του Κολωνού να προέρχονται, ενδεχομένως, από ποσά των περίφημων «κουτιών» της Κιβωτού του Κόσμου.

Ενα ερώτημα που τους απασχολεί και θα διερευνήσουν είναι αν το ζεύγος Αντωνίου-πρεσβυτέρας χρησιμοποιούσε τις θυρίδες ως προσωρινούς αποθηκευτικούς χώρους μαύρου χρήματος.

Μεταξύ άλλων, οι αστυνομικοί θα εξετάσουν τη συχνότητα που η Σταματία Γεωργαντή επισκεπτόταν τις θυρίδες, αλλά και το ενδεχόμενο να υπήρχαν και άλλες κρύπτες, σε διαφορετικές κατοικίες της Κιβωτού.

Τα κουτιά της Κιβωτού

Τα κουτιά της Κιβωτού ήταν κουτιά για δωρεές στον Οργανισμό που τοποθετούνταν σε κηδείες, γάμους, καταστήματα και εκεί όποιος ήθελε πρόσφερε τον οβολό του.

Χαρακτηριστικές ήταν οι μαρτυρίες στελεχών της Κιβωτού τις προηγούμενες ημέρες για τα κουτιά αυτά.

«Αν στην Αθήνα γίνονται 100 κηδείες την ημέρα, σε 10 από αυτές υπάρχει ''κουτί'' για δωρεές υπέρ ιδρυμάτων. Από αυτά, τα πέντε ήταν της Κιβωτού του Κόσμου, γιατί ήταν δημοφιλής η δομή», δήλωσε στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρος της Ένωσης Γραφείων Τελετών.

«Μάζεψε εκείνη τη φορά 2.700 ευρώ, νομίζω. Είχε 1.000 άτομα στην κηδεία », ανέφερε στο Mega εθελόντρια της Κιβωτού, που είχε αναλάβει να κρατά το περίφημο «κουτί» της Κιβωτού του Κόσμου.

Τα κουτιά έπαιρναν για χρόνια θέση όχι μόνο σε κηδείες και μνημόσυνα, αλλά και σε γάμους, σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα. «Δεν είδα ούτε απόδειξη, ούτε τίποτα» ανέφερε χαρακτηριστικά γυναίκα, η οποία είχε αφήσει στο κουτί 100 ευρώ σε κηδεία.

Νέα προκαταρκτική έρευνα

Τα μέχρι τώρα στοιχεία από την έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας βρίσκονται ήδη στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα. Τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας αναμένουν τώρα τις κατευθύνσεις για τυχόν νέα έρευνα.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε επίσης:

Κιβωτός του Κόσμου: Έδωσε συμπληρωματική κατάθεση ο 19χρονος

Το κουτί της «Κιβωτού του Κόσμου» και σε κηδείες πολιτικών

Πού και πώς τα «κουτιά» της Κιβωτού μάζευαν χρήματα