ΕΛΛΑΔΑ

Πυροβολισμός 16χρονου Θεσσαλονίκη: Η αντίδραση της οικογένειας Ρομά

Πυροβολισμός 16χρονου Θεσσαλονίκη: Η αντίδραση της οικογένειας Ρομά
Ρομά είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Eurokinissi

«Θα εισφέρουμε οποιοδήποτε νέο αποδεικτικό στοιχείο έχουμε, προκειμένου να αποδείξουμε τους ισχυρισμούς μας», ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου για τον πυροβολισμό αστυνομικού. 

Μετά τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα και την απόφαση για κατ' οίκον περιορισμό του αστυνομικού, ο οποίος πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά, ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος, προχώρησε σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν έξω από το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της οικογένειας του 16χρονου Ρομά ανέφερε: «Υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα σχετικά με το αποτέλεσμα της ανακρίσεως, αν θα προφυλακιστεί ή όχι ο κατηγορούμενος». Μάλιστα, πρόσθεσε: «Tη διαφωνία αυτή θα την επιλύσει το δικαστικό συμβούλιο».

Είπε ακόμη πως, «θα εισφέρουμε οποιοδήποτε νέο αποδεικτικό στοιχείο έχουμε, προκειμένου να αποδείξουμε τους ισχυρισμούς μας».

Κούγιας: Δεν συντρέχουν λόγοι προφυλάκισης του αστυνομικού

Ανακοίνωση εξέδωσε το δικηγορικό γραφείο του Αλέξη Κούγια, έπειτα από τη διαφωνία που είχαν ανακριτής και εισαγγελέας για την προφυλάκιση του 34χρονου αστυνομικού της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ο οποίος πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά και αποφασίστηκε να τεθεί προσωρινά σε κατ’ οίκον περιορισμό.

«O εντολέας μας έμεινε προσωρινά ελεύθερος και μέσα σε προθεσμία λίγων ημερών, καλείται τη διαφωνία μεταξύ του κ. Τακτικού Ανακριτού και του κ. Αντιεισαγγελέως, να επιλύσει οριστικά, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο του Αλέξη Κούγια.

Και προσθέτει: «Ο επικεφαλής του γραφείου μας κ. Αλέξης Κούγιας, ο οποίος παρέστη κατά την απολογία του κυρίου κατηγορουμένου, είναι κατηγορηματικός ότι, η διαφωνία θα επιλυθεί υπέρ της απόψεως του κ. Ανακριτού, διότι δεν συντρέχει καμία από τις ουσιαστικές και δικονομικές προϋποθέσεις της προσωρινής κρατήσεως, αφού ο κατηγορούμενος ούτε ύποπτος φυγής είναι, ούτε βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο έχει, ούτε εγκληματικές πράξεις έχει διαπράξει στο παρελθόν, ούτε έχει καμία δυνατότητα να δυσχεράνει το έργο της ανακρίσεως».

Η ανακοίνωση του γραφείου του Αλέξη Κούγια

«Μετά από 4ωρη ανακριτική διαδικασία, ο εντολέας μας Ι.Κ. αφέθηκε ελεύθερος με κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω διαφωνίας, όσον αφορά την προσωρινή του κράτηση, μεταξύ του κ. Αντιεισαγγελέως υπηρεσίας και του κ. Τακτικού Ανακριτού που διεξάγει την ανάκριση.

Ο 1ος Τακτικός Ανακριτής Θεσσαλονίκης γνωμοδότησε ότι ο εντολέας μας πρέπει να μείνει ελεύθερος, με τον περιοριστικό όρο της απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα, διαφωνώντας με τη γνωμοδότηση του Αντιεισαγγελέως υπηρεσίας, ο οποίος είχε τη γνώμη ότι θα έπρεπε να κρατηθεί προσωρινά.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ο εντολέας μας έμεινε προσωρινά ελεύθερος και μέσα σε προθεσμία λίγων ημερών, καλείται τη διαφωνία μεταξύ του κ. Τακτικού Ανακριτού και του κ. Αντιεισαγγελέως, να επιλύσει οριστικά, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Ο επικεφαλής του γραφείου μας κ. Αλέξης Κούγιας, ο οποίος παρέστη κατά την απολογία του κυρίου κατηγορουμένου, είναι κατηγορηματικός ότι, η διαφωνία θα επιλυθεί υπέρ της απόψεως του κ. Ανακριτού, διότι δεν συντρέχει καμία από τις ουσιαστικές και δικονομικές προϋποθέσεις της προσωρινής κρατήσεως, αφού ο κατηγορούμενος ούτε ύποπτος φυγής είναι, ούτε βεβαρυμμένο ποινικό μητρώο έχει, ούτε εγκληματικές πράξεις έχει διαπράξει στο παρελθόν, ούτε έχει καμία δυνατότητα να δυσχεράνει το έργο της ανακρίσεως και από τη στιγμή που ήδη το θύμα είναι κατηγορούμενο για δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις της νομίμου αμύνης υπέρ τρίτου και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το οποίο απαρτίζεται αποκλειστικώς από Τακτικούς Δικαστές, οι οποίοι πρέπει να αιτιολογήσουν νομικά την απόφασή τους, ενώ σε εκείνο το στάδιο ο Εισαγγελέας μόνο προτείνει και η γνώμη του δεν δεσμεύει την κρίση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, θα αποφασίσει υπέρ της οριστικής απελευθερώσεως του κυρίου κατηγορουμένου».

Σχετικές ειδήσεις

Η απολογία του αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο

Κούγιας: Δεν συντρέχουν λόγοι προσωρινής κράτησης του αστυνομικού

Οι στοχευμένες επιχειρήσεις σε καταυλισμούς Ρομά θα συνεχιστούν