ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό: Με εντολή της Αστυνομίας κλείνει ο σταθμός στο «Πανεπιστήμιο»

Μετρό: Με εντολή της Αστυνομίας κλείνει ο σταθμός στο «Πανεπιστήμιο»
O σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο».
(Πηγή: Intime News)

Με εντολή της Αστυνομίας 18ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο είναι κλειστός από τις 18:00, καθώς θα γίνει πορεία για τον θάνατο του 16χρονου Ρομά.  

Κλειστός παραμένει από το απόγευμα της Τρίτης και συγκεκριμένα στις 18:00 ο σταθμός του μετρό στη στάση «Πανεπιστήμιο» έπειτα από εντολή της αστυνομίας λόγω της συγκέντρωσης που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο κέντρος της Αθήνας έπειτα από την ανακοίνωση του θανάτου του 16χρονου Ρομά που νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ του «Ιπποκράτειου» στη Θεσσαλονίκη μετά τα πυρά που είχε δεχτεί από αστυνομικό της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. ύστερα από καταδίωξη.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο «κρας τεστ» είναι η συγκέντρωση – πορεία που έχει εξαγγελθεί από φορείς και συλλογικότητες για τις 19:00 το απόγευμα της Τρίτης (13/12) στα Προπύλαια, ενώ με εντολή της αστυνομία είναι κλειστός από τις 18:00 ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο.

Παράλληλα όσο προχωράει η ώρα και νυχτώνει, υπάρχει αγωνία για το πώς θα λειτουργήσουν οι καταυλισμοί τόσο στη Δυτική Αττική, όσο επίσης στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες περιοχές της χώρας.

Ήδη από το μεσημέρι έχουν μετακινηθεί αστυνομικές δυνάμεις και «Αίαντας» της ΕΛ.ΑΣ. προς τη Δυτική Αττική, ενώ σε αυξημένη επιφυλακή για τυχόν καταδρομικές επιθέσεις είναι και τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας, ιδίως όσα βρίσκονται κοντά σε καταυλισμούς Ρομά.

Διακοπή δρομολογίων ΟΑΣΑ υπό το φόβο επεισοδίων

Νωρίτερα σήμερα, υπό τον φόβο επεισοδίων - μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά που πυροβόλησε αστυνομικός μετά από καταδίωξη στη Θεσσαλονίκη - «πάγωσαν» εκτάκτως δρομολόγια σε οκτώ λεωφορειακές γραμμές του δικτύου.

Μετά τον θάνατο του 16χρονου Ρομά, η κοινότητα είναι σε αναβρασμό και η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται επεισόδια και γι' αυτό ο ΟΑΣΑ διέκοψε εκτάκτως τα δρομολόγια στις εξής γραμμές:

  • 723 Φυλή – Ανω Λιόσια
  • 733 Αχαρναί – Ανω Λιόσια
  • 709 Τοπικό Δροσούπολης
  • 712 Αχαρναί (Εργατικές Πολυκατοικίες - Ανω Λιόσια (Πανόραμα)
  • 728 Αχαρναί - Αγιος Πέτρος - Αγιος Ιωάννης - Πλάτωμα
  • 749 Οικισμός Γεννηματά – Σταθμός Προαστιακού
  • 752 Αχαρναί – Αγος Ιωάννης – Αγιος Πέτρος
  • 805 Απρόπυργος - Νεόκτιστα

Δικαίωση ζητούν οι Ρομά και συνιστούν ψυχραιμία

Την ίδια ώρα, φίλοι και συγγενείς του 16χρονου είναι συντετριμμένοι με τον χαμό του και πλέον σκέφτονται απαρηγόρητοι ότι ο 16χρονος δε θα ξαναδεί τη γυναίκα και το μόλις 1,5 έτους μωρό του. Την ίδια στιγμή συγκλονίζει ο παππούς του: «H ταυτότητά μας δε γράφει Ρομά. Γράφει Έλληνας πολίτης», λέει και ζητά δικαίωση.

Η τηλεόραση του Star βρέθηκε στον οικισμό των των Ρομά «Αγία Σοφία» και κατέγραψε το βαρύ κλίμα και τη θλίψη αλλά και την οργή που επικρατεί.

«Αμαρτία από τον Θεό να αφαιρέσουν τη ζωή από ένα 16χρονο παιδί. Να μην αφήσουν τον αστυνομικό ελεύθερο», λέει απαρηγόρητος ο παππούς του 16χρονου.

Όλοι οι κάτοικοι του οικισμού έχουν να θυμούνται από τον Κώστα μόνο τα καλύτερα. Όπως λένε ήταν ένα παιδί χαρούμενο, «ένα παράδειγμα για όλα τα παιδιά».

«Πολύ κρίμα, λιώνει η ψυχή μας. Τρελάθηκαν από τη στενοχώρια η μαμά του και ο μπαμπάς του, κρίμα από τον Θεό. Δεν πρόλαβαν να δουν και να χαρούν το μωράκι τους με τη γυναίκα του» λέει μια κάτοικος του οικισμού.

«Ήμασταν από μικρά παιδιά μαζί», λέει ένας φίλος του και λυγίζει. «Κάηκε η ψυχή μου. Σκέφτομαι πώς θα ζήσει από εδώ και πέρα η οικογένειά του. Αυτό που έγινε είναι απαράδεκτο».

Όπως λένε οι κάτοικοι του οικισμού, δεν είναι πια ο ίδιος μετά τον θάνατο του Κώστα. Συμπονούν την οικογένεια που ζει το δράμα του παιδιού της. Δεν τρώνε, δεν πίνουν, δεν κοιμούνται.

Ο γενικός γραμματέας του οικισμού Αντώνης Τάσιος και κουμπάρος του 16χρονου, δεν έφυγε λεπτό από το πλευρό της οικογένεια «Πενθούμε τον Κώστα, ένα παιδί 16χρονών που πίσω του αφήνει ένα παιδάκι και τη γυναίκα του» λέει μιλώντας στην εκπομπή.

Δείτε το βίντεο από το Star:

Απαρηγόρητος είναι και ο πατέρας του 16χρονου. Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί την αντίδρασή του τη στιγμή που μαθαίνει ότι ο γιος του έφυγε από τη ζωή.


Εντός των επόμενων 24ώρων η απόφαση για τον αστυνομικό

Σημειώνεται ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα αποφασίσει το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης για την ποινική μεταχείριση του 34χρονου αστυνομικού της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που κατηγορείται για την αιματηρή καταδίωξη με θύμα τον 16χρονο Ρομά, ο οποίος έχασε, σήμερα το πρωί, τη μάχη για τη ζωή ύστερα από νοσηλεία οκτώ ημερών στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου.

Το Δικαστικό Συμβούλιο καλείται να λύσει τη διαφωνία που προέκυψε μετά την απολογία του κατηγορούμενου αστυνομικού, ανάμεσα σε εισαγγελέα και ανακριτή ως προς την προφυλάκισή του ή μη.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, στη συνέχεια ο ανακριτής που χειρίζεται τον φάκελο της υπόθεσης θα ζητήσει να ασκηθεί νέα ποινική δίωξη, κατ' ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό της εις βάρος του αποδιδόμενης πράξης, με δεδομένο ότι, στο μεταξύ, επήλθε ο θάνατος του ανήλικου. Για τη νέα πράξη θα κληθεί να δώσει νέα, συμπληρωματική απολογία ενώπιον του ανακριτή.

Μέχρι να αρθεί η παραπάνω διαφωνία από το Δικαστικό Συμβούλιο (η διαδικασία διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών), ο κατηγορούμενος αστυνομικός βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό.

Σχετικές ειδήσεις

Εύβοια: Επεισόδια με Ρομά στη Χαλκίδα - Άναψαν φωτιές

Μυτιλήνη: Φωτιές και πετροπόλεμος κοντά σε καταυλισμό Ρομά

Θρήνος για τον 16χρονο-Δικαίωση ζητούν οι Ρομά και συνιστούν ψυχραιμία