ΕΛΛΑΔΑ

Αεροπορικό δυστύχημα Ηράκλειο: Το χρονικό της μοιραίας πτώσης

Αεροπορικό δυστύχημα Ηράκλειο: Το χρονικό της μοιραίας πτώσης
Αεροπορικό δυστύχημα στο Ηράκλειο με έναν νεκρό
Eurokinissi

Ηράκλειο: Νεκρός ένας 68χρονος μετά από πτώση αεροσκάφους στη θαλάσσια περιοχή του Κακού Όρους - Το χρονικό της τραγωδίας και βίντεο-ντοκουμέντο από τη δραματική διάσωση

Δραματικές ώρες έζησαν ένας 26χρονος από τη Νότια Αφρική και ένας 68χρονος από την Ινδονησία, στη θαλάσσια περιοχή του Κακού Όρους στο Ηράκλειο της Κρήτης, όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν έπεσε με αποτέλεσμα να βυθιστεί και ο 68χρονος να χάσει τη ζωή του.

Με συντονισμένες ενέργειες του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους και των επιβαινόντων από τρία περιπολικά σκάφη και οχήματα του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, από ομάδα ΕΜΑΚ, από ομάδα έρευνας και διάσωσης του Παγκρητίου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών ενώ άμεση ήταν και η απογείωση ενός ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι δύο επιβαίνοντες επέπλεαν στη θάλασσα όσο το μονοκινητήριο αεροσκάφος βυθιζόταν. Ο 26χρονος κατάφερε να σωθεί δυστυχώς όμως ο 68χρονος, ο οποίος εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του παρά τις προσπάθειες ΚΑΡΠΑ από τους διασώστες του ΕΚΑΒ δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατος του ενός.

Σύμφωνα με βίντεο-ντοκουμέντο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την ώρα του δυστυχήματος και μετά φαίνεται το αεροσκάφος να βουλιάζει και οι δύο άνδρες να προσπαθούν να κρατηθούν από το πίσω μέρος του, το οποίο είναι το μόνο το οποίο ακόμα βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας. Ο 26χρονος, ο οποίος φοράει λευκά ρούχα φαίνεται να προσπαθεί να σηκώσει τα χέρια του για να τους δουν. Στο πλάνο του creta24 διακρίνεται να προσπαθούν να κολυμπήσουν προς την ακτή. Από την άλλη κατεύθυνση ένας αστυνομικός και δύο πυροσβέστες βούτηξαν στο νερό στην προσπάθειά τους να τους προσεγγίσουν και να τους σώσουν. Τελικά το σκάφος του Λιμενικού τους εντοπίζει και τους ανασύρει ωστόσο ο 68χρονος δεν μπόρεσε να τα καταφέρει.

Το χρονικό πριν τη μοιραία πτώση

Το μονικινητήριο αεροσκάφος συνετρίβη αμέσως μετά την απογείωσή του. Σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας η απογείωση έγινε από την πλευρά της θάλασσας. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχε πέσει από τη μεριά του Ηρακλείου και η τραγωδία μπορεί να ήταν ακόμα μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το αεροσκάφος απογειώθηκε από τον διάδρομο 09, είχε νότιο άνεμο και έτσι πήραν εντολή από τον Πύργο Ελέγχου να ακολουθήσουν την πορεία από Νέα Αλικαρνασσό προς Χερσόνησο.

Σημειώνεται ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε από την Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου το βράδυ της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου στο αεροδρόμιο Ηρακλείου Ν. Καζαντζάκης για ανεφοδιασμό. Οι επιβάτες έμειναν στην κρητική πόλη το βράδυ και σήμερα 15/12 ξεκίνησαν για την Αίγυπτο.

Τέλος σημειώνεται ότι μαζί με το μονοκινητήριο που συνετρίβη ταξίδευε ένα ακόμα μικρό αεροσκάφος, το οποίο δεν πρόλαβε να απογειωθεί μετά τη μοιραία πτώση.

Το δίδυμο αεροσκάφος το οποίο θα ακολουθούσε το πρώτο που έπεσε στη θάλασσαneakriti.gr

Τα πρώτα λόγια του διασωθέντα

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti.gr, ο επιζών περιέγραψε στην νοσηλεύτρια που τον παρέλαβε μέσα στο σκάφος του λιμενικού, τη στιγμή και τις συνθήκες της πτώσης. Ο επιζών είπε ότι ο 68χρονος πιλότος του αεροσκάφους κατά την απογείωση παρουσίασε κάποιο πρόβλημα υγείας, και εκείνος προσπάθησε να τον βοηθήσει ενώ ταυτόχρονα εξέπεμψε SOS (mayday). Στην προσπάθειά του να βοηθήσει τον 68χρονο σημειώθηκε η πτώση του αεροσκάφους.

Η νοσηλεύτρια μετέφερε τα λόγια του στο γιατρό του ΕΚΑΒ και εκείνος έκρινε αναγκαίο να μεταφερθούν στο νοσοκομείο.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος

Ενημερώθηκε πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Ηρακλείου, για πτώση μονοκινητήριου αεροσκάφους με δύο αλλοδαπούς (02) επιβαίνοντες, ηλικίας 68 και 26 ετών, στη θαλάσσια περιοχή δύο (02) ν.μ. βόρεια παραλίας “ΚΑΡΤΕΡΟΥ” Ηρακλείου ν. Κρήτης.

Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.), εφαρμόστηκε άμεσα το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ξεκίνησαν έρευνες προς εντοπισμό του αεροσκάφους και των επιβαινόντων του από τρία (03) περιπολικά σκάφη Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., περιπολικά οχήματα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος, από ομάδα ΕΜ.ΑΚ., ομάδα έρευνας και διάσωσης Παγκρήτιου Ομίλου Φουσκωτών Σκαφών, ενώ απογειώθηκε ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι δύο (02) επιβαίνοντες του εν λόγω αεροσκάφους, εκ των οποίων ο 68χρονος χωρίς τις αισθήσεις του, εντοπίστηκαν και περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ κατά την μεταφορά τους στον λιμένα Ηρακλείου, παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στον 68χρονο, με τη μέθοδο της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ).

Στη συνέχεια, διεκομίσθηκαν με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Βενιζέλειο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του 68χρονου, ενώ το εν λόγω αεροσκάφος βυθίστηκε.

Τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.