ΕΛΛΑΔΑ

Αυτός είναι ο 36χρονος Ευρωβουλευτής που «κάρφωσε» η Εύα Καϊλή

Ποιος είναι ο 36χρονος Ευρωβουλευτής που «έδωσε» στεγνά η Εύα Καϊλή
Η Εύα Καϊλή.
AP

Ποιο είναι το νέο πρόσωπο που «καίει» η Εύα Καϊλή με την κατάθεσή της

Η Εύα Καϊλή που βρίσκεται προφυλακισμένη Βρυξέλλες καθώς εμπλέκεται στο σκάνδαλο του «Qatargate» για χρηματισμό από το Κατάρ «έδωσε» ονόματα Ευρωβουλευτών που συμμετείχαν στη δολιοφθορά.

Η ιταλική εφημερίδα «il Fatto Quotidiano» αναφέρει ότι η Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο της ανάκρισης για το Qatar Gate έχει δώσει στις αρχές μεταξύ άλλων το όνομα του Ιταλού ευρωβουλευτή Μπράντο Μπενιφέι.

Παράλληλα, κατά την κατάθεσή της που διήρκησε μία ώρα, έδωσε στις Αρχές του Βελγίου και άλλα ονόματα. Ξεκινώντας από εκείνους που σκέφτηκε να προειδοποιήσει αμέσως μετά την έφοδο στο σπίτι της στις Βρυξέλλες, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής φέρεται να είπε στον Ανακριτή: «Προσπάθησα πρώτα να καλέσω τον Παντσέρι, ο οποίος μιλάει μόνο ιταλικά, αλλά δεν μπόρεσα να τον βρω. Στη συνέχεια, προσπάθησα να πάρω τον Μαρκ Ταραμπέλα, μετά την Μαρία Αρένα. Εκείνοι απάντησαν ότι δεν γνώριζαν, γιατί ο Παντσέρι δεν απαντούσε».

Μετά από αυτά, ο ανακριτής Μισέλ Κλεζ φέρεται να την πίεσε περισσότερο. «Ποιος είναι γύρω από τον Παντσέρι; Θέλουμε δύο λομπίστες που τον βοηθούν στο έργο του», ρώτησε ο ανακριτής, με την Εύα Καϊλή να απαντά: «Ο Τζιουζέπε Μερόνι, ο προηγούμενος βοηθός του, που εξακολουθεί να τον βοηθάει. Νταβίντε… δεν ξέρω το επώνυμό του, αλλά καταλαβαίνω ότι εργάζεται εκεί. Σιμόνα, Καρόλα και Φραντσέσκα. Ο Παντσέρι συνήθιζε να τους βοηθάει ως αντάλλαγμα».

Στην ερώτηση των δικαστικών αρχών αν ο Παντσέρι πλήρωνε μια σειρά από βοηθούς Ευρωβουλευτών, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής φέρεται να είπε, «Όχι. Μετά το 2019, όταν και δεν επανεξελέγη, προσπαθούσε να τους βοηθήσει όλους να βρουν δουλειά».

Η εφημερίδα, αναφέρει ότι οι Αρχές πίεσαν την πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου προκειμένου να πει ποιοι βρίσκονται κάτω από τον Παντσέρι.

«Μετά από αυτόν ποιος ασχολήθηκε;» την ρωτούν. «Μαρία Αρένα, Μαρκ Ταραμπέλα, Αντρέα Κοτσολίνο», απαντά η Εύα Καϊλή σύμφωνα με την ilFattoQuotidiano. Οι ανακριτές στη συνέχεια της αναφέρουν δύο άλλα ονόματα: «Μορέτι και Μπράντο Μπενιφέι»; «Ναι», λέει η Καϊλή, απαντώντας θετικά.

Σχετικά με τον Μπράντο Μπενιφέι, πρόκειται για τον νεότερο εκλεγέντα ευρωβουλευτή, ο οποίος εισήλθε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, όταν ήταν δηλαδή μόλις 28 ετών.

Ο Μπενιφέι ανήκει στο κόμμα του Ματέο Ρέντσι και έχει πλούσια δράση σε πολλές επιτροπές, μεταξύ αυτών μία που αφορά στη Δημοκρατία και τη διαφύλαξή της. Πάντως έως σήμερα, σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, δεν δίνονται περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την εμπλοκή του ονόματος του ευρωβουλευτή.

Qatar Gate - Εύα Καϊλή: Δεν κάνει έφεση για την προφυλάκισή της

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι η Εύα Καϊλή θα παραμείνει στη φυλακή έναν ακόμα μήνα σύμφωνα με την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου των Βρυξελλών.

Ο συνήγορός της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας στο MEGA έκανε γνωστό πως η πλευρά της ευρωβουλευτή δεν πρόκειται να καταθέσει έφεση στην απόφαση για την προφυλάκισή της.

Παράλληλα σημείωσε πως ήταν οι τοποθετήσεις του εισαγγελέα, αυτές που είχαν προδικάσει το αποτέλεσμα. Η Εύα Καϊλή είχε καταθέσει πρόταση για κατ' οίκον περιορισμό της, χωρίς καμία ηλεκτρονική συσκευή, παρά μόνο με ένα τηλέφωνο το οποίο θα παρακολουθεί η αστυνομία του Βελγίου, με σκοπό μονάχα να επικοινωνεί με το παιδί της.

«Η Εύα Καϊλή θέλει να είναι μόνο με το παιδί της και με κανέναν άλλο» ανέφερε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Σχετικές ειδήσεις

Qatar Gate: Χριστούγεννα στη φυλακή για την Εύα Καϊλή

Εύα Καϊλή: Πληροφορίες για παραμονή της στη φυλακή

Qatar Gate: Η ώρα της απόφασης για την Εύα Καϊλή