ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη από Γαύδο σε Τουρκία και Λιβύη

Το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη από Γαύδο σε Τουρκία και Λιβύη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Γαύδο.
Eurokinissi

Μήνυμα στήριξης στις ακριτικές περιοχές της χώρας και άνοιγμα προς τη Λιβύη έστειλε ο πρωθυπουργός ανήμερα των Φώτων, με θεματικό κέντρο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα – Καθαρό κάλεσμα στη Λιβύη να έρθει στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε την τελετή αγιασμού των υδάτων την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, ανήμερα των Θεοφανίων από το ακριτικό νησί και έστειλε μηνύματα κυριαρχίας και συνεννόησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο νησί επισκέφθηκε και τον Φάρο της Γαύδου που κατασκευάστηκε το 1880 από Γαλλική Εταιρία και βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς το 1942.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως από το φυλάκιο στο νησί της Γαύδου η ελληνική σημαία κυματίζει πιο ψηλά. Από το ακριτικό μας νησί, τόνισε την ανάγκη χάραξης μιας στρατηγικής προστασίας του περιβάλλοντος και ήπιας ανάπτυξης, ενώ εξέφρασε και το προσωπικό του ενδιαφέρον, ως Πρωθυπουργός και ως Χανιώτης.

Άνοιγμα στη Λιβύη Ταυτόχρονα έστειλε μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης και άνοιγμα προς την Λιβύη: «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για το πως θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δυτικά της Γαύδου έχουν αρχίσει έρευνες για την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Καλώ τα γειτονικά κράτη να προσέλθουν σε γόνιμη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα. Όπως το κάναμε με την Αίγυπτο, μπορούμε να το κάνουμε και με τη Λιβύη».

Σε αυτό το κρίσιμο timing ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν δέχεται υποδείξεις για ζητήματα επί της ΑΟΖ και έστειλε μήνυμα στη Λιβύη να βρεθεί στη σωστή πλευρά των γεγονότων και της ιστορίας.

Τι ζήτησαν οι κάτοικοι του νησιού

Όπως αναφέρουν τα Χανιώτικα Νέα, με έντονες περιβαλλοντικές αναφορές ήταν ο χαιρετισμός της δημάρχου Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη, η οποία τόνισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ανάγκη να διατηρηθεί το φυσικού περιβάλλον του νησιού. Στον πρωθυπουργό κατέθεσε έγγραφο με 7 επείγουσες ανάγκες ο γιατρός του νησιού ενώ η μητέρα δύο παιδιών Γυμνασίου ζήτησε τη λειτουργία του σχολείου. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη συνόδευσαν οι βουλευτές Β. Διγαλάκης, Μ. Βολουδάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Στ. Αρναουτάκης, καθώς κι ο αντιπεριφερειάρχης Ν. Καλογερής.

Προκαλούν οι Τούρκοι: Προβοκάτσια Μητσοτάκη

Εχθές και λίγο πριν ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταβεί στη Γαύδο, ένα ακόμα τουρκικό προκλητικό ρεπορτάζ ήρθε στο φως της δημοσιότητας το οποίο παρουσίαζε την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γαύδο, ως προβοκάτσια.

Ο τουρκικός φιλοκυβερνητικός τηλεοπτικός σταθμός Haber Global επιχείρησε να ρίξει λάδι στη φωτιά αναφέροντας ότι «ένα από τα νησιά με αμφισβητήσιμο καθεστώς είναι η Γαύδος», τονίζοντας μάλιστα ότι η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί, ενόψει των Θεοφανίων, είναι προβοκατόρικη.

Μάλιστα, εξηγούσε και τον λόγο στους Τούρκους τηλεθεατές, λέγοντας πως πρόκειται για ένα από τα νησιά με αμφισβητήσιμο καθεστώς, το οποίο η Ελλάδα εξόπλισε. «Για ποιο λόγο όμως ο Μητσοτάκης δεν θέλει οι ημερομηνίες των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία να είναι κοντά;» αναρωτιέται η δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού. «Διότι στην Ελλάδα, στο διάστημα του 1,5 μηνός ανάμεσα στις δύο εκλογές, θα υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο Μητσοτάκης ανησυχεί πως η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα είναι αδύναμη και ανίσχυρη απέναντι στην Τουρκία», απαντάει η ίδια. Και προσθέτει πως «ο Έλληνας ηγέτης, από την άλλη, συνεχίζει τις προβοκάτσιες. Αποφάσισε να επισκεφτεί το νησί Γαύδος που βρίσκεται στα νότια της Κρήτης». Για να επισημάνει ότι «Το νησί Γαύδος που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κρήτης είναι ένα από τα νησιά με αμφισβητήσιμο καθεστώς. Αλλά η Ελλάδα το εξόπλισε».

Σχετικές ειδήσεις