ΕΛΛΑΔΑ

Βασίλης Τόπαλος: «Δεν έγινε σπάρινγκ», λέει ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου

Βασίλης Τόπαλος: «Δεν έγινε σπάρινγκ», λέει ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου
Φωτογραφία αρχείου / Instagram

Βασίλης Τόπαλος: Πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων γύρω από τον θάνατο του 16χρονου πυγμάχου. «Δεν έγινε σπάρινγκ» λέει για τη μοιραία ημέρα ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου στην Καλλιθέα.

Τα αίτια θανάτου του 16χρονου πυγμάχου, Βασίλη Τόπαλου, εξακολουθούν να αναζητούν οι Αρχές. Οι έρευνες είναι σε πλήρη εξέλιξη και κομβικές θεωρούνται οι καταθέσεις των μαρτύρων για όσα συνέβησαν στις 16 Δεκεμβρίου στο γυμναστήριο στον Ταύρο. Τη μοιραία εκείνη ημέρα, ο 16χρονος βρέθηκε λιπόθυμος στο μπάνιο και στη συνέχεια νοσηλεύτηκε σε σοβαρή κατάσταση, μέχρι που έχασε τη μάχη για τη ζωή.

Ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου, Νίκος Γιδάκος, μίλησε στην εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι», του Mega, απαντώντας στο ερώτημα για το αν γινόταν σπάρινγκ στις 16 Δεκεμβρίου. Οπως είπε, δεν υπήρχε κατά τη διάρκεια της προπόνησης αυτή η τακτική, εξηγώντας ότι γινόταν στόχοι, ταχύτητες και τακτική.

«Κάναμε στόχους, κάναμε κάποιες ταχύτητες και στο τέλος κάναμε κάποια τακτική. Κάποια στιγμή σφύριξα για το time, την ξεκούραση των αθλητών και κάποια στιγμή ο Βασίλης κατευθύνθηκε προς τις τουαλέτες. Αυτό ακριβώς είδανε εμένα τα μάτια μου», είπε μεταξύ άλλων.

«Αυτός ο Γεωργιανός που λένε και ακούγεται όλη την ώρα, είναι ένα παιδί το οποίο είναι 56 κιλά και έχει 11 αγώνες. Και πέρυσι η Ομοσπονδία δεν τον άφησε να παίξει, επειδή ακριβώς είχε πολύ λίγους αγώνες» προσέθεσε.

Στην ερώτηση γιατί δεν ενημερώθηκε η Ομοσπονδία εγκαίρως, απάντησε πως «Την Ομοσπονδία όχι, για ποιον λόγο να την ενημερώσουμε; Δεν γίνεται κάτι τέτοιο. Δεν έχουμε κάποια επαφή και γενικά εγώ δεν έχω και τις καλύτερες επαφές με την Ομοσπονδία… Η ίδια με τιμωρεί εδώ και 2 χρόνια για κάποιους λόγους που δεν γνωρίζω».

Βασίλης Τόπαλος: «Πολλές ασάφειες από τον προπονητή του γυμναστηρίου»

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο τεχνικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, Αντώνης Γιαννούλας, τόνισε πως ο προπονητής του γυμναστηρίου που προπονούταν ο Βασίλης Τόπαλος, Νίκος Γιδάκος έχει υποπέσει σε ασάφεις μιλώντας για την τραγωδία.

«Θρηνούμε έναν μεγάλο πρωταθλητή, ένα αξιόλογο παιδί, με σεβασμό και ήθος απέναντι σε συναθλητές και αντιπάλους. Ακούω πάρα πολλές ασάφειες και από τον κ. Γιδάκο και από την πλευρά του δικηγόρου, που νομικά μπορεί να είναι πολύ καλός αλλά για πυγμαχικά στοιχεία και κομμάτια δεν υφίστανται πολλά πράγματα που λέει. Επειδή ακούγεται συνέχεια ότι η επίβλεψη του πατέρα, ότι πήγε το παιδί και έκανε προπόνηση εκεί, αυτό ισχύει. Ο κάθε πατέρας μπορεί να παίρνει τον γιο του και να τον βλέπει ως άτρωτο πρωταθλητή Ευρώπης, και το πήγε σε έναν χώρο γυμναστηρίου να κάνει προπόνηση», είπε συγκεκριμένα

«Από τη στιγμή που τον παραδίδεις στον προπονητή, και συγκεκριμένα στον κ. Γιδάκο, ο υπεύθυνος της προπόνησης και του στυλ που θα ακολουθήσει είναι του προπονητή όχι του πατέρα. Ακούστηκαν πάρα πολλά σε αυτό το κομμάτι», συμπλήρωσε ο κ. Γιαννούλας.

Βασίλη Τόπαλος: Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατό του

Κρίσιμα ερωτήματα στα οποία δεν έχει δοθεί ξεκάθαρη απάντηση, προκύπτουν σχετικά με την υπόθεση. Αρχικά εξετάζεται το ενδεχόμενο ο Βασίλης Τόπαλος να συμμετείχε σε αγώνα σπάρινγκ και όχι σε χαλαρή προπόνηση. Πάντως ο πυγμάχος που βρήκε αναίσθητο τον νεαρό υποστηρίζει πως εκείνη την ημέρα δεν γινόταν σπάρινγκ.

Αν στην περίπτωση που τελικά έκανε όντως σπάρινγκ, θα πρέπει να φανεί αν οι αθλητές που πάλεψε ήταν ίδιου επιπέδου με τον 16χρονο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, έχουν ληφθεί καταθέσεις των τριών αθλητών που πάλεψαν –στο πλαίσιο προπόνησης- με τον ανήλικο πυγμάχο. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι πρόκειται για αθλητές μεγαλύτερης ηλικίας από τον Βασίλη Τόπαλο και διαφορετικής κατηγορίας (καθώς έχουν περισσότερα κιλά).

Παράλληλα, μένει να διευκρινιστεί πότε προκλήθηκε και από τι το μοιραίο χτύπημα. Σε αυτό ακριβώς το ζήτημα αναφέρθηκε ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης: «Από την ιατροδικαστική εξέταση που υπεβλήθη ο 16χρονος πυγμάχος, προκύπτει ότι υπήρχε ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα, δηλαδή μία συλλογή αίματος, μεταξύ εγκεφάλου και κρανίου. Αυτή η συλλογή για να δημιουργηθεί και για να αρχίσει να πιέζει τον εγκέφαλο για να προκαλέσει αυτά τα συμπτώματα, θέλει κάποιο χρόνο. Στην συνέχεια βλέπουμε ότι ο 16χρονος πυγμάχος καταρρέει, οπότε βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της δημιουργίας του αιματώματος. Οπότε θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι αυτό το αιμάτωμα δημιουργήθηκε ώρα πριν. Συνεπώς η αιτία πρέπει να μεταφερθεί πριν τη λιποθυμία. Θεωρώ ότι η πτώση του δεν είναι η αιτία», είπε μιλώντας στο OPEN.

Βασίλης Τόπαλος: Τι ισχύει με το σπάρινγκ - Έμπειρος πυγμάχος εξηγεί

Μιλώντας σχετικά με τους αγώνες σπάρινγκ, o παγκόμιος πρωταθλητής πυγμαχίας Μάκης Κολέθρας τόνισε στο Newsbomb.gr ότι πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα που ισχύουν για έναν κανονικό αγώνα.

Όπως είπε ο κ. Κολέθρας το σπάρινγκ είναι ένας αγώνας εκπαιδευτικού χαρακτήρα όπου οι αθλητές αγωνίζονται κανονικά. Γίνεται παρουσία έμπειρου διαιτητή που θα κατευθύνει τον αγώνα και δύναται να αποφασίσει αν χρειαστεί κάποια διακοπή.

«Εάν ο διαιτητής κρίνει ότι ένας αθλητής βρίσκεται σε δύσκολη θέση μπορεί να μετρήσει μέχρι το 8 για να τον ξεκουράσει. Αυτό είναι το νοκ ντάουν. Εάν ο αθλητής ζαλιστεί από ένα χτύπημα μπορεί να έχουμε και όρθιο νοκ άουτ», τόνισε ο έμπειρος πυγμάχος.

Μάλιστα, ο διαιτητής πρέπει να εγκαλεί στην τάξη τους αθλητές που προχωρούν σε χτυπήματα – φάουλ και να μην επιτρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας αν διαπιστώσει πως ένας αθλητής ζαλίζεται.

Παρόμοιο ρόλο ευθύνης κατέχει και ο προπονητής ο οποίος πρέπει να προστατεύει τον εκάστοτε αθλητή του: «Πρέπει οπωσδήποτε να είναι ο προπονητής πάνω από τον αθλητή και να μεριμνά για την κατάστασή του, είτε δέχθηκε χτυπήματα στον αγώνα είτε όχι. Μπορεί να τραυματιστεί στο χέρι ή στον ώμο του. Πρέπει να είναι πάρα πολύ κοντά για να τον προστατέψει και ό,τι χρειαστεί από εκεί και πέρα να ζητήσει ιατρική συμβουλή», σημειώνει ο κ. Κολέθρας.

Σχετικές ειδήσεις

Βασίλης Τόπαλος: «Πολλές ασάφειες από τον προπονητή του γυμναστηρίου»

Βασίλης Τόπαλος: Τα αναπάντητα ερωτήματα για τον θάνατό του

Βασίλης Τόπαλος: Γρίφος ο θάνατος του 16χρονου πυγμάχου