ΕΛΛΑΔΑ

Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ανησυχία στους κατοίκους

Νέος σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Ανησυχία στους κατοίκους

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ στη Μυτιλήνη - Μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 9:38 το πρωί της Τρίτης 10 Ιανουαρίου στη Μυτιλήνη.

Σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτο Αθηνών ο σεισμός ήταν 4,8 Ρίχτερ με επίκεντρο 5 χιλιόμετρα Ανατολικά της Μήθυμνας Μυτιλήνης. Το εστιακό βάθος ήταν 12,4 χιλιόμετρα.

Έγινε έντονα αισθητός σε όλο το νησί και ιδιαίτερα στα χωριά της βόρειας πλευράς με επίκεντρο στην περιοχή του Λεπετύμνου.

Μεγάλη είναι η ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής καθώς η σεισμική δόνηση ήταν πάρα πολύ έντονη, με δυνατό θόρυβο. Μετά το τέλος του σεισμού υπήρξε θόρυβος από πέτρες και βράχους που έπεσαν από το βουνό σύμφωνα με ρεπόρτερ της ΕΡΤ που βρίσκεται στο νησί.

Ως αποτέλεσμα σημειώθηκαν ζημιές. Τα συνεργεία πηγαίνουν σε σπίτια και κτίρια. Ζημιές έγιναν και σε εκκλησία. Οι μαθητές βγήκαν από τις σχολικές αίθουσες και συγκεντρώθηκαν στις αυλές, καθώς ταρακουνήθηκαν την ώρα που έκαναν μάθημα. Υπάρχουν καταπτώσεις βράχων και στο οδικό δίκτυο με τους κατοίκους να πρέπει να προσέξουν πολύ κατά την οδήγησή τους στους δρόμους του νησιού.

Ακολούθησαν σεισμοί μικρότερης έντασης τις οποίες καταλαβαίνουν οι κάτοικοι. «Μας φωνάζαν να φύγουμε όταν άκουσαν τις καταπτώσεις», ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Μυτιλήνη.

«Κίτρινα» 9 σπίτια στην περιοχή Μολύβου

Εννέα σπίτια στην περιοχή του Μολύβου, σε σύνολο 46 που εμφάνισαν προβλήματα από τον σεισμό της 7ης Ιανουαρίου, χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» δηλαδή τέτοια που χρειάζονται επισκευή, την πρώτη ημέρα των αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν από κλιμάκια μηχανικών της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ.

Οι αυτοψίες των κλιμακίων της ΚΤΥΠ και της ΔΑΕΦΚ που βρίσκονται στη Λέσβο από τη Δευτέρα, θα συνεχιστούν σήμερα, σε κτίσματα στα χωριά Λεπέτυμνος, 'Αργενος και Πελόπη, ενώ παράλληλα δύο συνεργεία των μηχανικών του Δήμου Δυτικής Λέσβου, συνεχίζουν τις δικές τους αυτοψίες σε κτίσματα και σε σχολικά και άλλα δημόσια κτήρια σε όλη την επικράτεια του δήμου.

Κίνδυνος θάνατος τα κτίρια στη Μυτιλήνη εν καιρώ συνεχών σεισμών

Και ενώ οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται στο νησί, υπάρχουν κτίρια τα οποία αποτελούν κίνδυνο-θάνατο στο νησί.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr υπάρχουν δυο ακίνητα στη γωνία των οδών Ερμού και Πατριάρχου Κυρίλλου στο κέντρο της πόλης στην περιοχή της Μητρόπολης, τα οποία είναι εγκαταλελλημένα από τους ιδιοκτήτες τους και υπό κατάρρευση και έχουν χαρακτηριστεί ετοιμόρροπα από την πολεοδομία του νησιού.

Ωστόσο η διαδικασία της κατεδάφισης δεν προχωρά και το μόνο μέτρο που πήραν ήταν η τοποθέτηση προστατευτικών πλεγμάτων, τα οποία δεν εφαρμόστηκαν ορθά. Εκτός αυτού δεν έχουν γίνει ούτε προστατευτικές εργασίες με αποτέλεσμα καθημερινά να κινδυνεύουν ζωές περαστικών, με τις μνήμες από τον τραγικό θάνατο των δύο παιδιών στη Σάμο να ξυπνάνε.

kyriloy1.jpg
Κτίρια υπό κατάρρευση στη Μυτιλήνη εν καιρώ έντονης σεισμικής δραστηριότηταςstonisi.gr
kyriloy2.jpg
Κτίρια υπό κατάρρευση στη Μυτιλήνη εν καιρώ έντονης σεισμικής δραστηριότηταςstonisi.gr

Σχετικές ειδήσεις