ΕΛΛΑΔΑ

Κηδεία Κωνσταντίνου: Με την ελληνική σημαία στο φέρετρο - Σε εξέλιξη το λαϊκό προσκύνημα

Κηδεία Κωνσταντίνου: Με την ελληνική σημαία στο φέρετρο - Σε εξέλιξη το λαϊκό προσκύνημα
Η σορός του τέως βασιλιά τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα, με τη γαλανόλευκη σημαία να έχει τυλιχτεί γύρω από το φέρετρο.
EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Από τις 6:00 το πρωί έχει τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του εκλιπόντος. Τυλιγμένο με την ελληνική σημαία το φέρετρο του 83χρονου. Αρκετός κόσμος από νωρίς στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης.

Σε εξέλιξη είναι το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης της Αθήνας. Από τις 6:00 έχει ξεκινήσει η διαδικασία, ωστόσο, αρκετή ώρα νωρίτερα πολλοί ήταν αυτοί που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο για να τιμήσουν τη μνήμη του εκλιπόντος.

Η σορός του τέως βασιλιά έφτασε στο παρεκκλήσι περίπου στις 5:20, με το φέρετρο να είναι τυλιγμένο με την ελληνική σημαία. Οι εικόνες από τη Μητρόπολη αποτυπώνουν την κατάσταση τα ξημερώματα της Δευτέρας (16/1).

Πολλοί από όσους έσπευσαν στο λαϊκό προσκύνημα στη σορό του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, κρατούσαν ελληνικές σημαίες οι οποίες είχαν επάνω τους το στέμμα, φωτογραφίες του εκλιπόντος από την εποχή της βασιλείας του και πορτρέτα του ίδιου με τη σύζυγό του, Άννα Μαρία.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το λαϊκό προσκύνημα θα διαρκέσει μέχρι τις 10:30, οπότε και όποιος επιθυμεί θα μπορεί να αποτίσει φόρο τιμής.

Λίγο πριν τις 12:00 η σορός θα μεταφερθεί στον κεντρικό ναό στην Μητρόπολη Αθηνών για την τέλεση της νεκρώσιμης ακολουθίας προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου και όλων των μελών της Ιεράς Συνόδου δηλαδή και των 12 συνοδικών Μητροπολιτών.

Η εξόδιος ακολουθία θα διαρκέσει περίπου μία ώρα και περίπου στις 13:00 μετά το μεσημέρι η σορός θα αναχωρήσει για το Τατόι. Εκεί θα τελεστεί τρισάγιο στο ναό της Αναστάσεως. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ταφή στο βασιλικό κοιμητήριο δίπλα από τους τάφους των γονέων του, όπως ήταν η τελευταία επιθυμία του εκλιπόντος. Στη συνέχεια η οικογένεια θα παραθέσει γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Αρκετή ώρα πριν τις 6:00, πολίτες είχαν σχηματίσει ουρά έτσι ώστε να προσκυνήσουν τη σορό του τέως βασιλιά. Αρκετοί εξ αυτών, μίλησαν στο Newsbomb.gr για την παρουσία τους εκεί.

LIVE εικόνα από τη Μητρόπολη

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε ότι, με σκοπό την ομαλή και ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων λόγω της νεκρώσιμης ακολουθίας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η οποία θα ψαλεί στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών, θα εφαρμοσθούν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική απόφαση της Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής:

Σήμερα, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023 και κατά τις ώρες 06:00 έως 14:00 θα πραγματοποιηθεί προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στις παρακάτω οδούς του Δήμου Αθηναίων:

  • Μητροπόλεως σε όλο το μήκος της,
  • Αιόλου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ανδριανού και Ερμού,
  • Ερμού, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Αιόλου και Αθηνάς.

Επιπλέον, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση οχημάτων στις παραπάνω οδούς, έως σήμερα, Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στις 14:00.

Διευκρινίζεται ότι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορεί να παραταθούν ή να μειωθούν καθώς και να μην εφαρμοσθούν ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, κατά την κρίση του επικεφαλής των μέτρων Τροχαίας.

Σύμφωνα επίσης με την ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας η πρόσβαση στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου πλησίον του Μητροπολιτικού Ναού, όπου θα βρίσκεται η σορός του τέως βασιλιά, θα είναι ελεύθερη από τις 06:00 έως τις 11:00 της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου, ενώ στη συνέχεια, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας, πρόσβαση στον Μητροπολιτικό Ναό θα έχουν αυστηρά οι προσκεκλημένοι της οικογένειας.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί και γύρω από τα σημεία διαμονής των προσκεκλημένων στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Κατά τις συσκέψεις για τα μέτρα ασφαλείας, αποφασίστηκε η συμμετοχή 1000 αστυνομικών, δύο ελικοπτέρων και πέντε drones ενώ μέσα στη Μητρόπολη θα βρεθούν τα 187 άτομα τα οποία και έχουν προσκλήσεις. Στο Τατόι η είσοδος του κόσμου θα επιτρέπεται μέχρι την είσοδο Λεύκα καθώς έως το σημείο ταφής θα μπορούν να βρεθούν μόνο όσοι έχουν προσκληθεί.

Οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Πολιτισμού.

Ο κ. Θεοδωρικάκος με παρέμβασή του στη σύσκεψη ζήτησε να υπάρξει καθ’ όλα άψογη εικόνα των αστυνομικών και να ανταποκριθούν στη σημασία του γεγονότος. Επιπρόσθετα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας σε όλα στάδια της τελετής και ζήτησε να υπάρξει συνολική επιφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων το επόμενο τριήμερο.

Η ανάπτυξη και διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί από τις κατά περίπτωση καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η εποπτεία των μέτρων ανατέθηκε στον υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Σφραγίζουν» με ΝΟΤΑΜ τον εναέριο χώρο για drones

Προσωρινούς περιορισμούς για την κυκλοφορία drones στον εναέριο χώρο συγκεκριμένων περιοχών στο κέντρο και στα βόρεια της Αττικής, για σήμερα Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, προβλέπει ΝΟΤΑΜ, που εκδόθηκε στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία και την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Συγκεκριμένα, η οδηγία αφορά τον εναέριο χώρο του κέντρου της Αθήνας, της Τανάγρας, του Τατοΐου και της περιοχής της Δεκελείας, όπου απαγορεύονται οι πτήσεις από τις 04:00 τα ξημερώματα έως τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας 16 Γενάρη.

Σημειώνεται πως η ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ύστερα από αίτημα του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Οι περιορισμοί φαίνονται στον χάρτη που ακολουθεί και αφορούν σε τρεις περιοχές του εναέριου χώρου της Αττικής, δηλαδή το κέντρο της Αθήνας, τις περιοχές της Τανάγρας, του Τατοΐου και της Δεκελείας, καθώς και ένα κομμάτι της βορειοανατολικής Αττικής.

Σχετικές ειδήσεις