ΕΛΛΑΔΑ

Ψευτογιατρός: Πώς εκμεταλλευόταν τον πόνο των ασθενών - Μου «έφαγε» 35.000, λέει θύμα

Ψευτογιατρός
Ο Ψευτογιατρός χρέωνε τις θεραπείες ανάλογα την οικονομική δυνατότητα του κάθε ασθενούς
Pixabay

Το σχέδιο του ψευτογιατρού όσο και του συνεργού του «Γερμανία» ήταν συντονισμένο με σκοπό την εξαπάτηση των απελπισμένων ασθενών

Για την υπόθεση του ψευτογιατρού ο οποίος εκμεταλλευόταν τον πόνο και την λαχτάρα ασθενών με σοβαρές ασθένειες, τους οποίους έπειθε να εγκαταλείψουν την προβλεπόμενη αγωγή τους για χάρη άλλων «πρωτοποριακών» λύσεων, μίλησε στον ΣΚΑΪ, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνα Δημογλίδου.

Το σχέδιο του ψευτογιατρού όσο και του συνεργού του «Γερμανία» ήταν συντονισμένο με σκοπό την εξαπάτηση των απελπισμένων ασθενών. Μάλιστα ο πρώτος συστηνόταν ως νευρολόγος υποσχόμενος θαυματουργές θεραπείες με βλαστοκύτταρα και πεπτίδια.

Όπως εξήγησε η η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., τις θεραπείες της χρέωνε ανάλογα την οικονομική δυνατότητα του κάθε ασθενούς και το πόσα χρήματα ήταν διατεθειμένοι να ξοδέψουν, γι αυτό το λόγο και τα θύματά του βρίσκονται σε διάφορα κοινωνικά στρώματα.

Είναι χαρακτηριστικό πως «έφτασε το κάθε φιαλίδιο να το πουλάει για 25.000-30.000 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Δημογλίδου.

Μέχρι στιγμής σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. έχουν έρθει στο φως μόνο 15 περιπτώσεις εξαπάτησης του ψευτογιατρού, με την κυρία Δημογλίδου, να εκφράζει την πεποίθηση ότι στο φως της δημοσιότητας λόγω της έκτασης που έχει πάρει το θέμα, θα έρθουν και άλλα θύματά του.

Η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ είπε ότι η δικογραφία έχει παραδοθεί στην εισαγγελία και αναμένονται τα αποτελέσματα από την κύρια ανάκριση.

Συμπλήρωσε ότι για ο ίδιος άνθρωπος είχε καταγγελθεί από το 2016 για απάτη και όχι γα ανθρωποκτονία, όπως είναι τώρα οι κατηγορίες, και του είχαν απο τότε επιβληθεί περιοριστικοί όροι, οπότε ήδη υπήρχε ένα ιστορικό που σήμανε συναγερμό στις Αρχές.

«Μου έφαγε 35.000 ευρώ»

Ένα εκ των θυμάτων του ψευτογιατρού, μίλησε το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι τον γνώριζε αρκετά χρόνια και σε αυτόν εμφανιζόταν ως αθλίατρος.

«Τον είχα σε μεγάλη εκτίμηση» είπε και συμπλήρωσε ότι συνολικά του απέσπασε ποσό 35.000 ευρώ, ενώ έχει βάλει και το σπίτι του σε υποθήκη.

«Εμένα μου έδινε πεπτίδια, τα έβγαζε από μια χολιγουντιανή κατάσταση, μέσα από κάτι μπουκάλες με άζωτο» είπε ο άνδρας, ο οποίος εξήγησε ότι δεν δείχνει το πρόσωπό του γιατί δέχεται απειλές.

Πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά κα ζήτησε τα χρηματά του πίσω.

«Μου επέστρεψε κάποιο ποσό, 1.000-1.500 ευρώ και μετά άρχισα να δέχομαι απειλητικά τηλεφωνήματα από κάποιους που λέγανε ότι είναι στα σώματα ασφαλείας» όπως είπε και πρόσθεσε ότι πανικοβλήθηκε.

Πώς έπειθαν τα θύματά τους

Οι δύο άνδρες έπειθαν τους ασθενείς ότι έχουν τον τρόπο να τους θεραπεύσουν χορηγώντας τους πεπτίδια και συνδυασμό αμινοξέων, τα οποία εν μέρει δεν προκαλούσαν κακό, αλλά ούτε θεραπεία. Έτσι, οι ασθενείς σταματούσαν να παίρνουν τη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγούσαν οι πραγματικοί γιατροί, κάτι που προκαλούσε επιδείνωση της υγείας τους και σε μερικούς τον θάνατο.

Ο 66χρονος παρουσιαζόταν με ιατρικές ειδικότητες που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματική ιδιότητά του, ενώ ο Γερμανός γενικός γιατρός ως γενετιστής ή νευρολόγος. Μάλιστα οι δύο τους, προκειμένου να πείσουν τα υποψήφια θύματά τους έλεγαν ότι η θεραπεία που προσφέρουν ερχόταν… σε σύγκρουση με τα συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών, ενώ ακόμη έλεγαν ότι τη χρησιμοποιούσαν γνωστά πρόσωπα του πολιτικού, καλλιτεχνικού και αθλητικού χώρου.

Σαν να μην έφτανε αυτό, έπειθαν τα θύματά τους να μεταβούν στη Γερμανία προκειμένου να υποβληθούν σε συγκεκριμένες εξετάσεις, ενώ όλα τα έξοδα καλύπτονταν από τους ασθενείς!

Ανάλογα με την οικονομική κατάσταση κάθε ασθενή, τα «θεραπευτικά» φιαλίδια που παρείχαν, κόστιζαν από 200 έως 300 ευρώ ενώ, οι αντίστοιχες ενέσεις με βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ η δόση.

Στην εξέταση τους παρουσίαζαν την προτεινόμενη δήθεν θεραπεία και αφού έπαιρναν την έγκριση από τους ασθενείς, τους χορηγούσαν υποδόρια ένεση.

Οι δύο ψευτογιατροί αποκτούσαν… πελατεία από «στόμα σε στόμα» και φρόντιζαν να μη κάνουν γνωστή τη δράση τους στο διαδίκτυο.

Παρουσιαζόταν ως γιατρός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Ο 66χρονος Έλληνας ψευτογιατρός και ο 72χρονος Γερμανός συνεργάτης του προκειμένου να πείσουν τα θύματα τους για την αποτελεσματικότητα της «θεραπείας» τους έκαναν επίκληση σε διάσημα πρόσωπα από το διεθνές καλλιτεχνικό, πολιτικό και αθλητικό στερέωμα, που δήθεν χρησιμοποίησαν την προτεινόμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

Ανάμεσα σε αυτούς τους δήθεν πελάτες ήταν διάσημοι αθλητές του τένις, όπως ο Ράφα Ναδάλ και ο Νόβακ Τζόκοβιτς, Έλληνες πρωθυπουργοί, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ακόμα και εστεμμένοι. Ο ψευτογιατρός χρησιμοποιώντας τα ονόματά τους, προσέλκυε ασθενείς με σκοπό το κέρδος.

«Έλεγε ότι ήταν προσωπικός γιατρός του Μητσοτάκη. Δεν τον γνωρίζαμε απόλυτα, αλλά φαινόταν ένας άνθρωπος που ήταν καλά παρότι μεγάλος σε ηλικία».

Όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν από την δράση του και να ξεσκεπάσουν την απάτη σε βάρος τους, δέχτηκαν απειλές μέχρι και για τη ζωή τους όταν προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τον 66χρονο.

«Άρχισα να το ψάχνω περισσότερο, άρχισα να βλέπω πράγματα και θάματα κι εγώ ο ίδιος διαπίστωσα ότι είναι απάτη. Μάλιστα, τον έφερα σε δύσκολη θέση, ήρθε στο σπίτι μου και μου έβαλε κάποια χρήματα στην τράπεζα αλλά μετά εξαφανίστηκε. Εγώ δέχτηκα απειλητικά τηλεφωνήματα τότε. Μάλιστα, άλλαξα και το τηλέφωνό μου. Ότι “να τον αφήσω ήσυχο γιατί θα με βρουν στα θυμαράκια”», ανέφερε ένα από τα θύματα μιλώντας στο Mega.

Θύματα σε όλη την Ελλάδα

Τα θύματά τους, σύμφωνα με την έρευνα, εντοπίζονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, και μεταξύ αυτών στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, τη Χίο, την Ηγουμενίτσα και σε περιοχή της Πελοποννήσου. Μάλιστα, οι ίδιοι οι παθόντες μάθαιναν για την προτεινόμενη θεραπεία «από στόμα σε στόμα» και τούς αναζητούσαν με την ελπίδα της υποσχόμενης πλήρους ίασης .

Για τη διερεύνηση της δράσης τους, πραγματοποιήθηκαν έρευνες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Γερμανία, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, σε σπίτια και κλινικές, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν φιαλίδια με σκευάσματα τα οποία κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων προέκυψε ότι δεν είχαν καμία φαρμακευτική χρήση, φάκελοι με ονόματα ασθενών που περιείχαν ιατρικές εξετάσεις, ένα πιστόλι κρότου - λάμψης, ένα δίκανο και χρηματικό ποσό.

Παράλληλα, έχει ενημερωθεί η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, όπως επισήμανε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, ενώ ζητήθηκε η δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας του 66χρονου με εισαγγελική διάταξη, αίτημα που έγινε δεκτό, αλλά κατά της διάταξης προσέφυγε ο κατηγορούμενος φυσιοθεραπευτής. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αποφανθεί για το συγκεκριμένο ζήτημα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης. Σκοπός της δημοσιοποίησης είναι να αναγνωριστεί από τυχόν άλλα θύματα και πιθανόν να ακολουθήσουν κι άλλες καταγγελίες εις βάρος τους.