ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πληθαίνουν οι επιθέσεις λύκων στα ορεινά - Κατασπάραξαν κυνηγόσκυλο

Λύκος
Η υψηλή ευφυΐα των λύκων του επιτρέπει να μπορούν να στήσουν παγίδες σε κυνηγόσκυλα
Intime

Έντονος προβληματισμός κυριαρχεί στη Θεσσαλονίκη, όπου τον τελευταίο καιρό οι επιθέσεις λύκων, στα ορεινά, έχουν αρχίσει να αυξάνονται με ραγδαία

Σύμφωνα με τους ειδικούς οι λύκοι, στην προσπάθεια εξεύρεσης τροφής, έχουν αλλάξει την τακτική τους και πλέον, κατεβαίνουν από τα ορεινά και προσεγγίζουν σε κοντινές αποστάσεις τις κατοικημένες περιοχές.

Η υψηλή ευφυΐα των λύκων του επιτρέπει να μπορούν να στήσουν παγίδες σε κυνηγόσκυλα, ενώ συχνά εξαπολύουν μαζικές επιθέσεις σε στόχους που δεν έχουν περιθώριο αντίδρασης.

Οι περιγραφές ενός εκπαιδευτή κυνηγόσκυλων, είναι ενδεικτικές της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Οι κάτοικοι της επαρχίας, είναι φοβισμένοι καθώς, όπως καταγγέλλουν, οι λύκοι όχι μόνο δεν φεύγουν όταν συναντούν ανθρώπους, αλλά αντίθετα τους επιτίθενται.

Σημειώνεται πως κάθε αγέλη μπορεί να έχει μέχρι και 20 λύκους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι, που φτάνουν σε σημείο να στήνουν ακόμη και ενέδρες σε κυνηγόσκυλα.

Ο κ. Άγγελος, είναι εκπαιδευτής κυνηγόσκυλων και κατήγγειλε στο Mega μία επίθεση από λύκους σε σκυλιά.

«Είναι κάποια περιστατικά που έχω δει με τα μάτια μου. Στις 15 Ιανουαρίου ένας φίλος μου, την ώρα που κυνηγούσε, στα 80 μέτρα μπροστά του, επιτέθηκαν στον σκύλο του έξι λύκοι. Δεν πρόλαβε να αντιδράσει, το πήραν το ζώο άρον άρον από τα δόντια τους, με φωνές, φασαρία, το έφερε στον κτηνίατρο, ωστόσο το σκυλί κατέληξε», είπε αρχικά.

«Το δεύτερο περιστατικό έγινε πριν από 3 μέρες, στην είσοδο της Επανομής, 400 μέτρα από τον οικισμό και 300 μέτρα από μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, στην δεξιά πλευρά του δρόμου υπήρχε ένας τραυματισμένος λύκος, ο οποίος πέθανε μετά από λίγο. Πήγαν οι αρμόδιοι από τον κυνηγετικό σύλλογο και από την Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης και περιμάζεψαν το ζώο. Τα περιστατικά είναι πολλά και συνεχή», συμπλήρωσε ο κ. Άγγελος.

«Εγώ με τη δουλειά μου που είναι εκπαιδευτής κυνηγετικών σκυλιών, γνωρίζω όλον τον ορεινό όγκο της Ελλάδος και τα Τζουμέρκα και την Πίνδο και τα Άγραφα, η κτηνοτροφία έχει μειωθεί πάρα πολύ. Ο κάθε τσοπάνης στο μαντρί του έχει 15-20 σκυλιά που φυλάνε τα πρόβατα και τις αγελάδες και τα έχει για την ασφάλεια της περιουσίας του. Οι λύκοι δεν μπορούν να τα πλησιάσουν πλέον και να πάρουν κάποιο πρόβατο και έτσι δεν βρίσκουν τροφή και πάνε σε κατοικημένες περιοχές.

Την ώρα που εκπαίδευα έναν σκύλο και τον φώναξα, «πετάχτηκαν» οι λύκοι με το άκουσμα της φωνής μου, ωστόσο δεν πλησίασαν. Ένας γνήσιος λύκος δεν έχει τόσο μεγάλα αυτιά, μνα είναι τόσο ήμερος. Ένας γνήσιος λύκος εάν δει άνθρωπο ή σκυλιά φεύγει, τρομάζει, αυτά μάλλον είναι υβρίδια», τόνισε κλείνοντας ο κ. Άγγελος.