ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Μετά τις 10:00 θα λειτουργήσει τη Δευτέρα το Δημόσιο

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Μετά τις 10:00 θα λειτουργήσει τη Δευτέρα το Δημόσιο
Φωτογραφία αρχείου / InTime

Κακοκαιρία Μπάρμπαρα: Το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε για την αλλαγή του ωραρίου στον Δημόσιο τομέα, με τις υπηρεσίες να λειτουργούν από τις 10:00 και μετά.

Η κακοκαιρία Μπάρμπαρα σαρώνει τη χώρα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τροποποιηθούν οι λειτουργίες δημόσιων φορέων, δικαστηρίων, σχολείων και καταστημάτων. Παράλληλα, στον ιδιωτικό τομέα συστήνεται η τηλεργασία αλλά και η προσέλευση στην εργασία μετά τις 10:00 όπου αυτό είναι εφικτό. Μάλιστα, η σύσταση για τον ιδιωτικό τομέα έγινε επίσημη ανακοίνωση για το Δημόσιο, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε για το ωράριο που θα ισχύει τη Δευτέρα (6/2).

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Σε συνέχεια της προηγούμενης ανακοίνωσης, σχετικά με τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών ανακοινώνονται, ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής, τα εξής:

Βάσει των καιρικών δεδομένων, όπως εξελίσσονται μέχρι στιγμής και για την ασφάλεια των υπαλλήλων εκείνων που δεν μπορούν να παράσχουν εργασία εξ αποστάσεως και δεν κάνουν χρήση άδειας, διευκρινίζεται ότι η έναρξη λειτουργίας των Δημοσίων υπηρεσιών και αντιστοίχως η προσέλευση των υπαλλήλων αυτών για τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου ορίζεται στις 10 το πρωί.

Προς αποφυγή της ταλαιπωρίας των πολιτών, διευκρινίζεται ότι τυχόν ραντεβού με Δημόσιες υπηρεσίες που έχουν προγραμματιστεί πριν τις 10 π.μ., δεν θα πραγματοποιηθούν και οι δημόσιες υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να ενημερώσουν με κάθε πρόσφορο τρόπο τους ενδιαφερομένους πολίτες σχετικά και να μεριμνήσουν άμεσα για τον επαναπρογραμματισμό νέου ραντεβού.

Τα ως άνω δεν τυγχάνουν εφαρμογής σε εκείνους τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες για τον τρόπο παροχής εργασίας είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ.».

Η προηγούμενη ανακοίνωση του ΥΠΕΣ, ανέφερε: «Το Υπουργείο Εσωτερικών, λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες καιρικές συνθήκες που προκαλεί η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», αναπροσαρμόζει τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του Δημοσίου για τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου ως εξής:

  1. Σε περιπτώσεις όπου, με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων είναι δυνατή η εξ αποστάσεως παροχή εργασίας συνιστάται, προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από τις επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η παροχή εργασίας εξ αποστάσεως πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τρόπο που να μην διαταράσσει, κατά το δυνατόν, την ομαλή λειτουργία των Υπηρεσιών του Δημοσίου.
  2. Οι εργαζόμενοι που δεν δύνανται, λόγω της φύσης των καθηκόντων τους, να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως θα πρέπει να δικαιολογήσουν την ενδεχόμενη απουσία τους από την εργασία με άδεια που θα χορηγηθεί με βάση τις κείμενες για κάθε κατηγορία προσωπικού διατάξεις. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους που η φύση των καθηκόντων της εργασίας τους επιτρέπει την εξ αποστάσεως εργασία, αλλά η παροχή αυτής δεν είναι εφικτή για τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου λόγω μη προετοιμασίας των υπαλλήλων.
  3. Εναλλακτικά, οι υπάλληλοι που εμπίπτουν στην περίπτωση 2, συνιστάται εντόνως να μετακινηθούν προς τον τόπο εργασίας τους με όρους ασφάλειας, ήτοι ακόμα και σε ώρα προσέλευσης αργότερα από την καθορισμένη, χωρίς οιαδήποτε δυσμενή συνέπεια, οπότε και για λόγους ανωτέρας βίας η καθυστερημένη προσέλευσή τους είναι δικαιολογημένη.

Από τα παραπάνω εξαιρούνται εργαζόμενοι τα καθήκοντα των οποίων δεν συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες για τον τρόπο παροχής εργασίας είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά».