ΕΛΛΑΔΑ

Διευθυντής ΜΚΟ για Συρία: Ενώ τα φέρετρα περνούν τα σύνορα, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν περνάει

Διευθυντής ΜΚΟ για Συρία: Ενώ τα φέρετρα περνούν τα σύνορα, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν περνάει
AP photo

«Το 87% των ανθρώπων στη Συρία δεν έχει πρόσβαση στη δευτεροβάθμια φροντίδα και το 78% δεν έχει πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα» είπε ο κ. Βεΐζης.

Συγκλονίζει το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στην Συρία μετά τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ καθώς άργησε να πάει βοήθεια στους επιζώντες και τους εγκλωβισμένους λόγο του εμφύλιου πολέμου στη χώρα. Ο Απόστολος Βεΐζης, εκτελεστικός διευθυντής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΙΝΤΕRSOS που δραστηριοποιείται στη δοκιμαζόμενη χώρα μίλησε στην ΕΡΤ.

Ο κ. Βεΐζης ξεκίνησε δηλώνοντας: «από το 2019 βρισκόμαστε στη Συρία, ως απάντηση στις ανάγκες που έχουμε εδώ και 12 χρόνια του πολέμου της Συρίας προς τους ανθρώπους. Ο σεισμός μας βρήκε εκεί και έτσι είχαμε τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε άμεσα με τις δικές μας ομάδες να καλύψουν περισσότερες ανάγκες στην περιοχή Χάμα και στην περιοχή Ιντλίμπ που έχουν πληγεί από το σεισμό».

Στην ΕΡΤ μίλησε από τη Δαμασκό της Συρίας και η συντονίστρια της ΜΚΟ η οποία μόλις είχε επιστρέψει από την Χάμα που έχει πληγεί πάρα πολύ από τον σεισμό, Τζούλια Τζεμέλι.

«Δεν ήταν δύσκολο, ως προς την πρόσβαση, για εμάς καθώς είμασταν ήδη εδώ. Ωστόσο, μετά τον σεισμό, πόλεις που ήταν ήδη άσχημα ήταν ακόμη χειρότερα» ανέφερε, ενώ στη συνέχεια η ακτιβίστρια τόνισε: «ο κόσμος ήδη υπέφερε και πλέον ο σεισμός τους έδωσε το χειρότερο χτύπημα».

Ακολούθως παίρνοντας τον λόγο ο κ. Βεΐζης ανέφερε: «ο σεισμός έχει πλήξει περίπου 1 εκατ. ανθρώπους. Μιλάμε για 6,1 εκατ. άνθρωποι, οι οποίοι είναι άστεγοι. Προς το παρόν μετράμε 6.000 θανάτους και εχθές καταγράφηκαν στην Τουρκία 6.000 θάνατοι Σύριων, οι οποίοι ζουν στη φτώχεια», ενώ παράλληλα αποκάλυψε ότι η Συρία, μέχρι στιγμής, μετρά συνολικά 12.000 θύματα και από τις δύο πλευρές των συνόρων.

Αναφορικά με την περιορισμένη ανθρωπιστική βοήθεια που στάλθηκε από τη Διεθνή κοινότητα στη Συρία, σε σχέση με την παγκόσμια στήριξη που έλαβε η Τουρκία ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΝΤΕRSOS τόνισε ότι ακόμη και τα Ηνωμένα Έθνη αποδέχτηκαν την αποτυχία.

«Και στην περίπτωση του σεισμού μιλάμε για μια πολιτική σκακιέρα όπου οι κυβερνήσεις της Δύσης διαπραγματεύονται είτε με την Τουρκία είτε με τη Ρωσία, είτε με τη Συρία την ίδια για την πρόσβαση όχι της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ενώ τα φέρετρα μπορούν να περάσουν τα σύνορα, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να περάσει τα σύνορα. Και δυστυχώς στα 12 χρόνια πολέμου στη Συρία δεν έχουν επιτρέψει να υπάρχουν υποδομές. Δεν έχουν επιτρέψει να υπάρχει ένας μηχανισμός. Άνθρωποι με γυμνά χέρια, να προσπαθούν να σώσουν ανθρώπους στα ερείπια. Όταν βγάζανε τους ανθρώπους από τα συντρίμμια δεν υπήρχε βενζίνη να μετακινηθούν τα ασθενοφόρα και όταν έφταναν στο νοσοκομείο δεν υπήρχαν φάρμακα και υλικό για να διασωθούν αυτοί οι άνθρωποι» δήλωσε ο κ. Βεΐζης.

Και όπως περιέγραψε η κατάσταση στη χώρα είναι τραγική: «Σήμερα, το 87% των ανθρώπων στη Συρία δεν έχει πρόσβαση στη δευτεροβάθμια φροντίδα, το 78% δεν έχει πρόσβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Έχουμε 70% του πληθυσμού να μην έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά. Έχουμε ρεύμα για μια ώρα την ημέρα 100% του πληθυσμού. Έχει ανάγκη για είδη πρώτης ανάγκης. Ήρθε ο σεισμός μετά τον πόλεμο των 12 ετών, ένας δεύτερος σεισμός και το τρίτο, και μεγαλύτερο ζήτημα, είναι η πίεση αυτή τη στιγμή της καθημερινότητας, όπου ανθρώπινες ζωές χάνονται λόγω του κρύου, λόγω της έλλειψης των υποδομών».

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ:

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός στην Τουρκία: Αναχωρεί από την Πάτρα το πλοίο με την ανθρωπιστική βοήθεια 50 τόνων

Σεισμός στην Τουρκία: «Ζήσαμε την απόλυτη δυστυχία», λέει μέλος επίλεκτης ομάδας ειδικών αποστολών

Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία για τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό