ΕΛΛΑΔΑ

Γ. Παπαδόπουλος: Επικίνδυνη χαλάρωση στην αντισεισμική πολιτική

Γ. Παπαδόπουλος: Επικίνδυνη χαλάρωση στην αντισεισμική πολιτική

«Η απουσία πολύ ισχυρών σεισμών στον ελλαδικό χώρο, όπως αυτή που καταγράφεται την τελευταία τετραετία, δεν πρόκειται να συνεχιστεί επ' άπειρον» δηλώνει ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Την αδικαιολόγητη αντισεισμική πολιτική στην Ελλάδα καταγγέλλει ο κύριος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ζητώντας να σταματήσει ο αυτός ο εφησυχασμός και να ληφθούν σοβαρά μέτρα.

Μιλώντας στην Espresso της Κυριακής ο σεισμολόγος αναφέρει «Ο αντισεισμικός προληπτικός έλεγχος των δημοσίων κτιρίων που ξεκίνησε το 2001 προχωράει με πολύ αργά βήματα. Οι ασκήσεις ετοιμότητας που γίνονται είναι πολύ λίγες. Η αξιολόγηση της σεισμικής δράσης είναι ελλιπέστατη. Σας θυμίζω ότι στην Ιταλία ήδη δικάζονται ο πρόεδρος του αστεροσκοπείου της Ρώμης και άλλοι επιστήμονες για μη αξιολόγηση της σεισμικής δράσης πριν από τον πολύνεκρο σεισμό του 2009. Οι ευθύνες του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας είναι μεγάλες.».

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε που έχει να γίνει ισχυρός σεισμός στην Ελλάδα αλλά αυτό δεν θα κρατήσει επ' άπειρον και θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές να φροντίσουν ώστε αν και όποτε γίνει να είναι η χώρα προετοιμασμένη».

Η φύση είναι αντικειμενική, κάνει τη δουλειά της ανεξάρτητα από τη δική μας θέληση. Κατά συνέπεια, όταν έχεις μειωμένη αντισεισμική προστασία, όταν έρθει ο ένας ή οι δύο επόμενοι ισχυροί σεισμοί – δεν ξέρω το πότε, κανείς δεν το ξέρει αυτό- και αν οι σεισμοί γίνουν κοντά σε κατοικημένα κέντρα τότε νομίζω θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα» αναφέρει κλείνοντας.